gobe januarja

Začel/a klavir, 22 Januar 2008, 00:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Lep zimski pozdrav!

Zdaj sem se naučil,kako ta forum deluje (upam!) in da se bodo slike videle.Trenutno nimam gob za determinacijo, imam pa eno lepo sliko zimskih panjevk (Flammulina velutipes), ki jih občasno nabiram v lokah. Gobarska žilica mi še pozimi ne da miru,haha...Te so sicer slikane kar pri meni doma, ker sem  lani prinesel en hlod iz Stražuna, na katerem so rasle. Za kako omako so še kar primerne, se mi zdi. Včasih pa se najdejo še ostrigarji, eni so odlični, obstajajo pa tudi takšni grenki, bolj mlahavi (pa niso pozni zgručevci). Je možno, da raste pozimi več vrst ostrigarjev?
       Končno pa upam, da bomo tudi v letošnjem letu na gobarskih izletih Lisičke našli toliko različnih vrst gob kot smo jih lani...         

slavko

Pozdravljeni,

nekatere vrste ostrigarjev rastejo zelo pozno, tudi pozimi.

Kolega je npr. enkrat našel 21. januarja bukove ostrigarje (pleurotus ostrearus). Bili so v kepah ledu, toda odtajani so mu bili prav okusni. V tem času bi lahko našli tudi vrbov ostrigar (pleurotus salignus). Oba sta mlada užitna. Ostrigarjem je dokaj podoben le pozni zgručevec (panellus serotinus), ki je tudi užiten. Nekoliko so ostrigarjem podobne tudi postrančice (Crepidotus), ki so praviloma manjše od ostrigarjev in bolj zdrizaste (ali mlahave, kot ste opisali vi).

Mislim, da ste našli eno od postrančic, ki so neužitne.

Glede na to, da ste naš član, predlagam, da gobo posušite in si jo bomo ogledali pod mikroskopom.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Tukaj je še nekaj ostrigarjev z vrbe ob Dravi...                                 


slavko

A je morda to tisti ostrigar, ki je bil mlahav in grenak?

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Ne, sploh ne. Na tem drevesu rastejo najboljši ostrigarji sploh. Onih slabih ne nabiram več. Zdaj prej vedno poskusim, kakšen okus ima nek ostrigar, da ne jemo potem grenkih gob.

Pozdrav, Ivan