gobe na gorenjskem

Začel/a russula, 04 December 2007, 12:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Pri starejših primerkih pasovi zbledijo. Zdi se mi, da je tej koprenki še najbolj podobna. Seveda bi z mikroskopom bila določitev natančnejša. Kaj to pomeni?

To pomeni, da na naslov našega društva pošljete osušek gobe, ki jo želite spoznati. Iz osuška pridobimo trose in na osnovi teh natančneje določimo vrsto gobe. Podatke vam pošljemo po elektronski pošti ali po forumu.

Vidim, da vas gobe zanimajo. Zato bi bilo smiselno, da se vključite v gobarsko društvo. Na vašem koncu jih je kar nekaj: Kranj, Jesenice, Škofja Loka.

Lep pozdrav,
Slavko

russula

Za določit mi je še ostalo 90 vrst, kar bi bil za vas verjetno prevelik zalogaj za mikroskopiranje. Vsekakor pa bo  determinator strokovno  pregledal primerke takoj po novem letu, do takrat bo šlo pa zgolj po opisih in slikah.
Hvala za pomoč ;)

slavko

90 vrst naenkrat je res prevelik zalogaj. Lahko pa se mikroskopira v več delih. To traja nekoliko dlje časa. Če sem vas prav razumel, imate slikovni material in osuške gob. Osuške in slike gob nam lahko pošljete, pa se bomo v društvu potrudili.

Lep pozdrav,
Slavko

russula

Katera goba je to?Rastla je na tleh med listjem,v bukovem gozdu.

slavko

Na sliki je ena od lisičk, in sicer gubasta lisička (Cantharellus ianthinoxanthus), http://www.gobe.si/Gobe/CantharellusIanthinoxanthus. Podobna je črneča lisička (Cantharellus melanoxeros), http://www.gobe.si/Gobe/CantharellusMelanoxeros.

Lep pozdrav,
Slavko

russula

Goba (img22,img22a) je uspevala pod bukvijo in javorjem,s precej praproti naokoli.Nabrana septembra.

Goba(img73,img73a)  je bila nabrana pod gabrom,lesko in bukvijo in sicer je rastla iz trhlega lesa-mislim da smreke.Izceja bel mleček.Pri isti vrsti je lahko klobuk udrt,na sredini pa ima majhno grbičasto izboklino(kot je značilno za nekatere livke)

slavko

Na prvih dveh slikah je ena od golobic, verjetno umazana golobica (Russula illota), http://www.gobe.si/Gobe/RussulaIllota. Ker predpostavljam, da ste poznavalka gob, verjetno veste, da imajo neužitne in strupene vrste golobic pekoč okus. Bilo bi zelo koristno, če bi k slikam dodali tudi opis lastnosti kot sta vonj in okus gobe. Tako smo denimo določili kafrno mlečnico, ko ste napisali, da je imela vonj po luštreku.

Na drugih dveh slikah je mlečnica, verjetno varljiva mlečnica (Lactarius decipiens). Tudi pri mlečnicah sta vonj in okus zelo pomembna, pa seveda tudi barva mlečka, ki bi pri tej gobi morala biti bela.

Seveda je zgoraj opisano zgolj najbolj verjetna ocena.

Gobe so si podobne in če ni dovolj makroskopskih informacij, je težko natančno določiti vrsto gobe. Le občasno je možno gobe iz slik določiti zelo natančno. Zato večkrat predlagamo, da pošljete posušen košček gobe. Na osnovi mikroskopske analize in makroskopskih znakov iz slike ter osuška veliko bolj zanesljivo določimo vrsto gobe in odgovor je takrat precej bolj zanesljiv.

Lep pozdrav,
Slavko

russula

Hvala za odgovore :)

V bistvu zmeraj napišem vse značilnosti kar jih vem povedat o določeni gobi.Vse gobe niso bile okušane ali vonjane,nekateri podatki so se zgubili,slabe fotografije,tudi ni vseh osuškov itd.Vaja dela mojstra ;D

russula

Gobice (img79,img79a) so rastle pod umetno nasajenimi smrekami.

Mlečnica (img142, img142a-slika je preveč rumenkasta) pa je uspevala med obilo listja hrasta in gabra,pa tudi smreko.Mleček je bel.

slavko

Na prvih dveh slikah mislim, da je redkvičasta čeladica (Mycena pura), ki ima vonj po repi (za v prihodnje, ko boste gobice morda ovohavali in okušali). Na drugih dveh pa je ena od mlečnic, bodisi bukova mlečnica (Lactarius blennius), ali pa rjaveča mlečnica (Lactarius fluens); obe imata pekoč mleček.

Lep pozdrav,
Slavko

russula

Obe gobi (img36,img36a in img43,img43a) sta uspevali v bukovem gozdu,mestoma tudi smreka

russula

Goba najdena (img104,img104a) pod bukvijo,smreko in jesenom.Septembra.

Ta goba(img204,img204a) pa je bila najdena na štoru bukve

slavko

Na prvih dveh slikah bi lahko bila lepljiva kolobarnica (Tricholoma pessundatum), na drugih dveh je morda bledovijolična kolesnica (Lepista glaucocana), na tretjih dveh bi lahko bila trpka kolobarnica (Tricholoma acerbum), na četrtih dveh pa opečnata žveplenjača (Hypholoma sublateritium).

Lep pozdrav,
Slavko

cordyceps

Citat od: slavko dne 28 December 2007, 10:26
na tretjih dveh bi lahko bila trpka kolobarnica (Tricholoma acerbum)

Mislim da nije jer Tricholoma acerbum nema čehast stručak kao ova na slici.
Moje mišljenje je da je to neka Hebeloma, moguæe Hebeloma birrum ili Hebeloma senescens.

russula

Hvala za odgovore :)
Ostalo mi je še nekaj gobic:

Goba (img108,img108a) je bila posneta septembra.Bukev,smreka,breza.

Goba (img158,img158a) je uspevala pod smreko in hrastom,okrog veliko borovnic