Vrsta gobe?

Začel/a habanero, 31 Oktober 2007, 19:39

Prejšnja tema - Naslednja tema

habanero

Pozdrav,
             sem nov na vaši strani in zanima me vrsta gobe , ki sem jo fotografiral danes v bližnjem gozdu.

Že v napej hvala.

lp

Svinjski goban

Če ste priložili tudi sliko, poizkusite še enkrat, saj se ta ne vidi. Navodila so na:
http://www.gobe.si/forum/index.php/topic,25.0.html

habanero

Zdravo,
           po pomoti sem pripel preveliko sliko.

Še enkrat katera goba je to ?

lp

Jani

Mislim, da je Helvella crispa, jesenski hrček. Čeprav imam to gobo v spominu z manj nagrbančeno površino. Doslej sem jo videl samo enkrat: pred kakšnimi 10 letimi smo spomladi zorali manjšo zapuščeno teraso in istega leta jeseni je bila ta terasa polna jesenskega hrčka (govorim o površini cca 20-30m x 250m). Po tistem ni zrasel niti eden. Če pa na sliki ni jesenski hrček, pa prosim, naj me nekdo popravi.

jevnac12

Lep pozdrav Jani!

Ker trenutno na forumu ni determinatorjev, ki bi lahko zanesljivo potrdili vaše mnenje, naj se oglasim še jaz, malo zato, ker pač imam nekaj časa, malo pa zato, ker sem Jesenskega hrčka že večkrat srečal in je bil prav takšen kot je na sliki g. Habanera.

Po vaših slikah iz Istre sem kar malce po štajersko "fovšn", ker sem včeraj in danes gobaril, brez kakšnega večjega uspeha. Res je bilo nekaj standardnih jesenskih gobic in nekaj koprenk, ki jih ne poznam (pa tudi na tej strani jih ne - poglejte, "katera gobica je na sliki" izpred nekaj dni), drugega pa nič, z izjemo ene same T. portentosum.

Vseeno lep pozdrav v primorske kraje!

Nace

Jani

Nace, živijo,
sem skočil že v mraku na rob gozda; suha polževka je bila, teranovka je bila, celo grivo sem našel. Problem pri nas je v tem, da lepemu jesenskemu dežku sledi ostra burja, ki v trenutki vse posuši. Kljub temu bom jutri zjutraj preveril, kaj se dogaja (lokacija vedno ista, kot sem jo poslal po mailu). Pričakujem kakšnega ajdovčka, začeti bi se morali ježki, tudi kakšna vijoličasta kolesnica bi se morala pojaviti. Tudi različne polževke (razen že omenjenih) se bodo začele (s temi imam še nekaj težav). Sicer pa mislim, da se v eni sezoni na označenem terenu zvrsti okoli 70 vrst gob in bo še trajalo, da bom vse poimenoval. Zaenkrat si jih opišem po svoje, zapomnim si jih, malo tudi zapišem tako, da vsako leto dodam v seznam nekaj novih.

jernej

Lahko potrdim vašo določitev, na sliki je Helvella crispa. Pravilno slovensko ime te zaprtotrosnice pa je jesenski loputar, hrčki so drugi rod gob. Vrsta je lepo opisana tudi na naši spletni strani: http://www.gobe.si/Gobe/HelvellaCrispa .

Jernej

Jani

Zanimivo, slovensko ime sem pobral iz Naše gobje bogastvo. Je kar škoda, da  poplavi latinskih sinonimov sledi poplava slovenskih imen, pa pri tem ne mislim na lokalna imena, ki pravzaprav predstavljajo bogastvo.

habanero

Hvala za izčrpne odgovore.

lp

Pubi

#9
Citat od: habanero dne 01 November 2007, 07:56
Hvala za izčrpne odgovore.

lp

Pozdravljen!
O gobici, ki vas je šokirala kot je to storila z menoj se je na forumu že pisalo in so mi fantje srčno pomagali otkriti enigmo kot tudi sedaj vam. Gobico ali nekaj njej podobnega nisem videl še nikoli. Prvi zelo lep primerek sem našel (pravzaprav žena) kakšen mesec ali več nazaj v okolici Dramelj pri Celju, a kaj kmalu potem sem naletel na tega Jesenskega hrčka v okolici Šoštanja. Interesantno od kar hodim po gozdovih prej 40 let nisem nikoli videl tega hrčka a sedaj v razmaku nekaj dni tri ali celo štiri primerke. Lp Pubi

.....To se je med drugim že pisalo o isti gobici:
Re: Zame presenečenje....
« Odgovor #1 : 10-10-2007, 12:18:36 »   

--------------------------------------------------------------------------------

Na sliki je jesenski loputar (Helvella crispa), http://www.gobe.si/Gobe/HelvellaCrispa. Goba je pogojno užitna (prekuhati). Uporabljajo se samo mehkejši deli.

Lep pozdrav,
Slavko
Scribo ergo sum