Koja je ovo Tricholoma?

Začel/a cordyceps, 29 Oktober 2007, 22:34

Prejšnja tema - Naslednja tema

cordyceps

Naðena je danas u lisnatem gozdu (hrast, bukva), a ima i malo bora (Pinus).
Molim za mišljenje. Hvala.


slavko

Jaz mislim, da je Tricholoma portentosum. Tudi rastišče ustreza - mešani gozd z borovci. Pri nas ji pravimo zimska kolobarnica, snežka, sivka, sirotica...

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Kaj pa če gre za dve vrsti ? Na drugi sliki je namreč desna goba s kratkim, debelejšim  betom, mislim, da ji domačini na Obali rečejo sivka. Običajno začne rasti po hudi ohladitvi oz. zmrzali v borovih sestojih in je takrat tako gosta, da so cela tla siva. Leva goba ima daljši, sorazmerno tanjši bet in pri dnu je zavit. Tudi takšne sem našel in (kot je razvidno iz prejšnjih slik, ki sem jih poslal, imam v glavi lepo zmedo). Gobe še sušim, in jih bom poslal takoj, ko bo možno.

cordyceps

Citat od: slavko dne 30 Oktober 2007, 07:33
Jaz mislim, da je Tricholoma portentosum. Tudi rastišče ustreza - mešani gozd z borovci. Pri nas ji pravimo zimska kolobarnica, snežka, sivka, sirotica...
Lep pozdrav,
Slavko

Da, i ja mislim da su portentosum. Samo malo me zbunila ova Tricholoma viridilutescens iz GD Bisernica - http://www.drustvo-bisernica.si/tricholomaviridi.htm
Ima li ikakve moguænosti da su moje Tricholoma viridilutescens?

slavko

Tudi na naši strani imamo Tricholoma viridilutescens, http://www.gobe.si/Slike/TricholomaViridilutescens. Goba je bolj kot Tricholoma portentosum podobna Tricholoma sejunctum, le da ima običajno izrazito rumen rob, kjer je ostrinka lističev. Ni pa zmeraj tako. Zato je treba gobe včasih mikroskopirati in ugotoviti razliko v trosih.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Mislim, da gobe, katerih sliko ste poslali, niso Tricholoma viridilutescens.

Vaše so nežnih citronastih barv, tudi po betu. Nimajo izrazitih rumenih tonov.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Za Janija:

Tista goba na drugi sliki ima debelejši bet zato, ker sta zrasli dve gobi skupaj.

Kolobarnice običajno rastejo skupaj, v manjših ali večjih gručah. Manj verjetno je, da znotraj ene gruče raste več različnih vrst kolobarnic. Bolj verjetno je, da obstaja morfološka razlika med posameznimi kolobarnicami, zato so na videz nekoliko različne. Upoštevati je treba tudi, da vse niso zrasle hkrati - ene so mlajše, druge starejše in zato nekoliko spremenjene.

Lep pozdrav,
Slavko

cordyceps

Slavko, hvala na odgovoru. Ove Tricholome nisam našao ja veæ moj prijatelj koji mi je posalo slike. On bi rado posušio gobe i vama posalo na mikroskopiranje da mu i na taj način potvrdite da su to (ili nisu) Tricholoma portentosum.
Na koju adresu da vam pošalje?

slavko

Naslov: Gobarsko društvo Lisička, Preradovičeva 1, 2000 Maribor. Odgovor (s sliko mikroskopiranega materiala) bom podal na forumu.

Gobe so posušene, ko se na pritisk med prsti lomijo.

Sicer verjamem da to že veste, ampak smo že prejeli material, ki ni bil uporaben - zato to zmeraj pripišem.

Lep pozdrav,
Slavko


cordyceps

Hvala na informacijama. Prijatelj æe vam poslati gobe čim ih posuši.

cordyceps

Slavko, jeste li dobili ove sušene Tricholome na vašu adresu. Prijetelj ih je veæ davno poslao. Jeste li ih mikroskopirali? On željno išæekuje rezultate. Hvala.

slavko

Pošiljko vašega prijatelja smo prejeli, vendar še nisem uspel mikroskopirati. Potrudil se bom, da bom čimprej.

Lep pozdrav,
Slavko

cordyceps

Hvala Slavko na odgovoru. Glavno da ste primili pošiljku. Mi æemo čekati rezultate mikroskopiranja. Lijep pozdrav!

slavko

Rezultati mikroskopiranja:


slavko

Na prejšnji sliki je mikroskopska slika materiala, ki je bil poslan po pošti. Gre bodisi za Zimsko kolobarnico (Tricholoma portentosum), verjetneje pa za vretenasto kolobarnico (Tricholoma sejunctum). Trosi so si namreč zelo podobni. Tros gobe je viden ob merilu (ob 20). Pri merilu velja, da je 1 razdelek 1 µm. Tako se vidi, da je tros širok približno 5 µm. Približno takšna je tudi dolžina trosa. Mikroskopiranih je bilo nekaj nakjučnih vzorcev iz pošiljke, priložena pa je najbolje uspela fotografija.

Zaradi zaščite osebnih podatkov ne bomo omenjali avtorja pisma. Odgovor pa želimo objaviti v izogib zastrupitvam z gobami v bodoče.

Do sedaj ni zabeleženo, da bi Tricholoma portentosum povzročala težave, ki ste jih omenjali v vašem pismu (prebavne motnje, omotičnost, okus po kemikalijah). Zato obstaja možnost, da ste našli sorodno vrsto, ki je bodisi pogojno užitna (surova strupena) ali strupena.

Glede na vaše opisane simptome, sklepamo, da ste našli sorodno pogojno užitno ali strupeno vrsto, ker vam je tudi v prekuhanem stanju povzročala težave.

Smiselno bi bilo izvedeti ali so imeli razen vas težave tudi drugi člani družine ali morda osebe, ki so jedle isto vrsto gobe. Na ta način bi lahko preverili, če vam morda gobje beljakovine ne ustrezajo. Če bi npr. več ljudi jedlo vložene gobe iz iste steklenice in bi bilo slabo le vam, bi se dalo sklepati, da vam ne ustrezajo gobje beljakovine.

Goba, ki je precej podobna vrsti Tricholoma portentosum je Tricholoma sejunctum. Ta vrsta ima olivno zelen, rjavkasti, rumenkasti klobuk in dolgi, beli, pogosto zasukani bet. Surova je strupena, prekuhana pa užitna.

Glede na dejstvo, da ima surova goba nekoliko grenak okus in da raste v mešanih gozdovih (hrast, bukev, bor), je možno, da ste nabrali prav to vrsto ali enega od različkov (coryphaeum, coniferarum, fagetorum, squamuliferum...). Različki se razlikujejo bolj po barvi kot po obliki in po tem, da bolj ali manj grenijo.

Če vam je prebavne motnje povzročila ta vrsta gobe oz. kateri od različkov, sklepamo, da ste gobe premalo prekuhali. Priporočamo, da gobe vrejejo vsaj 10 minut in da se voda odlije.

Ocenjujemo, da niste nabrali vrste Tricholoma saponaceum, ali katerega od številnih različkov, saj pri vlaganju postanejo nekoliko rdečkaste barve in se ločijo od Tricholome portentosum ali Tricholome sejunctum, ki so tudi po vlaganju bele barve.

Zastrupitev s Tricholoma sejunctum se pojavi 1 do 2 uri po zaužitju. Opisani znaki zastrupitve so: slabost, bolečina v trebuhu, driska, omotičnost. Simptomi zastrupitve trajajo od 8 do 12 ur.

Zelo slična vrsti Tricholoma portentosum je Tricholoma luridum, ki je nekoliko redkejša vrsta. Raste v mešanih gozdovih, tudi takih, kot ste jih opisali v pismu. Mlajši primerki imajo nekoliko greneč okus. Je prav tako pogojno užitna. Bistvena razlika je v velikosti trosov. Medtem, ko ima Tricholoma portentosum trose velikosti okrog 5 µm, ima Tricholoma luridum trose velikosti okrog 10 µm.

V vašem pismu ste omenili možnost zamenjave s Tricholoma virgatum. Glede na dejstvo, da ste gobe na rastišču preizkušali, sklepamo, da te gobe niste našli, saj se pri žvečenju občuti grenak in pekoč okus. Vi ste opisali le, da so gobe imele nekoliko grenak priokus.

Naslednja vrsta, ki je dokaj podobna vrsti Tricholoma portentosum je Tricholoma Josserandii. Spada med strupene vrsta kolobarnic, ki pa za razliko od dosedaj opisanih kolobarnic nima vonja po moki, ampak močan vonj po stenicah. Znaki zastrupitve nastopijo 1 do 2 uri po zaužitju. Opisani znaki zastrupitve so: slabost, bolečina v trebuhu, bruhanje in driska, močno potenje. Zaradi izgube tekočine in mineralov so možni tudi krči. Težji simptomi zastrupitve trajajo od 2 do 6 ur, v izjemnih primerih tudi do 4 dni. Popolno okrevanje sledi med 3 do 7 dnevi.

Po opisu zastrupitvenih simptomov, najdišča gobe in slik sklepamo, da ste se zelo verjetno zastrupili s Tricholoma sejunctum oziroma enim od različkov. Na tak sklep kaže naslednje:

- mikroskopska slika trosov, ki so zelo podobni trosom Tricoloma portentosum,
- okus gobe, ki je nekoliko grenak,
- opis znakov zastrupitve, kjer omenjate prebavne motnje in omotičnost.

Lep pozdrav,
Slavko