še nekaj iz Istre

Začel/a Jani, 11 Oktober 2007, 23:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Zmotil sem se - avtor zemljevida je Geodetski zavod RS. Se opravičujem.

Lep pozdrav,
Slavko

Pubi

Hvala za odgovor.
Grem to malo pogledat in preštudirat kako bom to še sam enkrat ali nekoč začel uporabljat za svojo bazo podatkov. Lp Pubi
Scribo ergo sum

Jani

Ne vem, kaj se je zgodilo pri prejšnjem poskusu, ker se ni zgodilo nič.  Ali je to Xerocomus porosporus ?

slavko

Mislim da je na sliki kar rdečebetna polstenka (Xerocomus chrysenetron), ki ima zaradi suše spokan klobuk.

Lep pozdrav,
Slavko

Jani

Fino, najlepša hvala.

Jani

Najprej prosim za pojasnilo: kaj je boljše, da odpiram nove teme ali da podaljšujem obstoječe ?  Sicer pa pripenjam, vsaj tako mislim, navadno koprenko; Lokacija: vedno ista, se pravi: Sv. Peter, severovzhodna lega, cca 150 m nadmorske višine, hrastov gozd in gaber. Če koga zanima, mu lahko na email pošljem vrisano področje, vse kar potrebuje, je Google Earth.

Jani

nekje sem zapravil sliko. Popravljam

jevnac12

Lep pozdrav

Google earth sem nekoč že pregledoval, vendar na hitro, zato je za mene novost, da podaja tudi nadmorske višine. Je to res?

Za odgovor najlepša hvala.

lp Nace

Jani

ne, ne, nisem mislil nadmorskih višin, možno pa je narisati črte ali točke in jih iz Googla preko mejla poslati, komur želimo pokazati kakšno točko ali področje.... Sicer pa poizkusiva, pošljite mi mejl na naslov: forte@mbss.org, pa vam bom vrnil vrisano področje, kjer se potepam.

jernej

Odgovor za Cortinarius trivialis: Če so lističi mladih gob vijolični je to res C. trivialis (navadna koprenka).

lep pozdrav!

jevnac12

Lep pozdrav Jani!

Dobil in videl sem vaš teritorij na Googlu. Zelo zanimivo in koristno.

Spodaj sem videl, da se ob premikanju miške spreminjajo vrednosti pointerja in predvidevam, da gre za zemljepisni širino ter dolžino, elev pa prikazuje nadmorsko višino. Kaj menite?

Mimogrede, ta gozd mora res biti pravi gobarski vrt. A vam kaj Italijani hodijo v goste?


Lp Nace

Jani

Ne, Italijanov ni, pa tudi domačini poznajo samo "prstance" (grive) in jurčke. Sicer pa je takole: gozd je zelo strm in naporen, tako, da jaz na tisto elevacijo ne bi dal veliko; višino sem napisal približno, glede na vrh hriba, ki jo okoli 200 m. Koordinate pa so približno prave, čeprav po mojih izkušnja tudi odstopajo od tistih, ki bi jih pobral iz GPS (vsaj na morju se je kaj podobnega že zgodilo).
Kar se vrta tiče, je pa takole: ko dežju sledi burja, je vse skupaj revščina. Pravzaprav, če ne bo hitre in močne ohladitve (na žalost je napovedana) se bodo gobe šele pojavile. Nekaj let spremljam kaj se dogaja in lahko rečem, da je pravi čas november. Sicer pa ne hodim okoli, gledam samo na tem terenu, ker mi je pred nosom in ker mi zaenkrat zmanjkuje časa.

jevnac12

Ja vem kako je s časom. Pri nas v osrednji Sloveniji je novembra glavna rast gob precej zmanjšana (ker je hladno), je pa za mene takrat gobarjenje pravi užitek, ker ni več množičnega navala v gozdove, še vedno pa se najdejo dobre gobice, na primer Zimske kolobarnice in tudi kak Borov goban še veselo požene.

Dobro bero vam želim in se še kaj čujeva.

Lep pozdrav.

Jani


Pubi

...........malo se bom vrnil na lokatorje.
Mikro lokacija rasti določene gobe je vsaj toliko pomembna, kot vsi ostali podnebni pogoji in situacije.
Osebno ne iščem podatkov od nekoga, da mi izda svoj plac oz. mikro lokacijo kjer je najti gobe. Sem bolj popotnik in sprehajalec. Sam najpogosteje (da ne bi zašel v nepoznih krajih) najrej pogledam kar v Atlas Slovenije. Od tam si pribeležim nekaj specifičnih podatkov in imena krajev, ki so na tem področju, ter nikoli ne pozabim pripisat tudi nekaj v atlasu pripisanih "domačih" imen ali kako se kje pri komu v tistemu rajonu reče po domače. To je velikokrat zelo pomembno. Nato pa si s pomočjo TIS-a telefonskega imenika, ki ga uporabljam na internetu sprintam širše in ožje področje kam bom šel na potep. Vse se je do sedaj končalo tako, da me še ni trebalo organizirano iskati dasiravno sem (...zaradi močvirnatega področja in strmin v katere se mi ni dalo plazit) oni dan zgrešil svoj parkirani avto za kakšna dva kilometra na področju med Dramljami in Ponikvo.....hihihi. Naj še pripišem vse zbrane podatke in sprintano TIS mapo sem pustil v avtu, tako da sploh ne bi bilo čudno, da bi se znašel v Celju namesto na izvozu z avtoceste v Dramljah. Lp Pubi
Scribo ergo sum