Predlagam odprtje rubrike kjer....

Začel/a Pubi, 28 September 2007, 09:29

Prejšnja tema - Naslednja tema

Pubi

Spoštovani sotrpini, ljubitelji narave in uporabniki foruma Gobarskega društva Lisička.
Predlagam, da bi odprli poddomeno v domeni Nabiranje gob, kjer bi s svojimi slikami popestrili forum in ob temu, ko bi se "pohvalili" kako smo-ste bili uspešni tudi ostalim prezentirali kaj se dogaja v naših gozdovih in livadah. Srčno upam, da ta moj predlog ne bo v nas vzbudil kakšne škodoželjnosti in nato posredno celo komentarje, ki bi napravili več škode kot koristi. V osnovi ta moj predlog bazira predvsem na temu, da bi obiskovalci videli sliko svežih gobic na isti način kot jih vidimo sami ko svoje prinesemo domov in jih začnemo čistiti, razvrščati in pripravljati za shranjevanje oz. kako jih pripravljamo za jelo. Brez zamere in lep pozdrav Pubi

Sliki bere izpred 48ur (nad Šoštanjem)!
Scribo ergo sum

jevnac12

Pubi zdravo!

Tudi jaz pošiljam 2 sliki v tole "podmeno" in upam, da se bodo ojunačili tudi drugi.

Neverjetno lepe skupine rdečih mušnic sem v zadnjih dneh videl v gozdu. Še posebej v tem oblačnem vremenu in blatnem gozdnem ozadju naravnost kriče opozarjajo nase. Pa še res je, da zraven njih radi zrastejo tudi jurčki. 

Predvidevam, da so jih opazili tudi drugi gobarji a vseeno dodajam eno slikco.



Tudi jesenčki so zrasli in nekateri celo počakali name.



Lep pozdrav IJ

Pubi

.......danes sem se peljal iz Mislinje čez Tolsti vrh proti Rogli in nekje nad Doličem sem tudi sam videl ogromno delov gozda, ki so jih zasedli prekrasni primerki rdečih mušnic. Bil sem prav žalosten, ker sem bil brez fotoaparata. Iskreno sem vesel, da sedaj tvoje slike teh lepotic krasijo našo domeno. Današnje jurčke - gobane bom pa (še) jaz dodal, da potrdim resnico kdo se s kom druži.
...(upam, da ne bo to kdo zameril).
Lp Pubi
Scribo ergo sum

barzen

Jevnac12 grobo krši uredbo o zavarovanju samoniklih gliv. Po tej uredbi je potrebno gobe grobo očistiti že na samem rastišču, kar pa za jurčke ne moremo trditi. Zagrožena je kazen dobrih 200 evrov za tako početje.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

jevnac12

Živjo!

Uredba govori o grobem čiščenju gob ob najdišču. Verjetno si grobo čiščenje predstavljava vsak po svoje. Za mene je dovolj če odstranim večje listje in pri starih gobanih še trosovnico. Če imate drugačno mišlenje me prosim poučite, če pa kujete kakšno zamero glede mojega prejšnega pisanja o MZS, povejte tudi to - naravnost, kot to naredim jaz.

li IJ

slotruplo

Bom pa še jaz primaknil par najinih slik z sinom (naš mlad gobar).

Prva je sin z njegovo prvo trofejo!!!



Druga je kako današnja mladina prevladuje nad starejšo generacijo.



Nasledje slike so pa še iz najine včerajšnje bere.







Kljub temu da je bila včeraj nedelja in je bil gozd poln ljudi sva imela z sinom kar lepo bero.

L.P.Milan & Rok

jevnac12

Evo Pubi, še nekaj slikic za popestritev.

lp IJ









jernej

Gospod jevnac12 posneli ste zelo lepe fotografije. Predvsem slika Fistuline hepatica - jetraste cevače mi je zelo všeč.

Jernej

Pubi

..........pridružujem se Jernejevemu komentarju in hvala tudi z moje strani za prelepe fotografije.....Ma kaj lepe prav umetniške so že in izbira samih gob je fantastična . Super, čestitam! E moj Canon z 2,1MP čaka te romanje v omaro poleg ostalih nekaj fotoaparatov in jaz že iščem naokoli kje se bo prijavil v kakšen foto tečaj, da si ne bom sramote delal s svojimi fotkami.
Prva velika bera moje vnukinje Maše.
Lp Pubi
Scribo ergo sum

jevnac12

Ja, najlepša hvala za pohvale, čeprav so jo bolj zaslužile gobice, ki so res barvite (in malo tudi jaz, ker sem takšne izbral - he, he).

Pubi, moj Sony ima le 4 Mega pixle, a ima zato vrtljivo glavo tako, da se mi ni treba metati po tleh, če hočem gobico slikati od spodaj. Velja si zapomniti če nameravaš kupiti novega. Sicer pa mislim, da so tvoji fotosi povsem solidni. 

G. Jernej, predvidevam, da ste vi tisti, ki je nedavno opravil izpit za deteminatorja. Če ste, potem tudi moje čestitke.

lp IJ

jernej

Najlepša hvala za čestitke!
Prosil pa bi vas, da me ne kličete gospod, saj gospod res nisem.

Kar se tiče fotoaparatov pa je ločljivost ena najmanj pomembnih stvari. Npr. za izdelavo navadne analogne fotografije (10x14cm) je dovolj že ločlijost od 2 do 3 M pixle. Pretirana ločljivost lahko sliko tudi pokvari in ne izboljša sploh pri nizkocenovnih kompaktnih digitalnih kamerah. Velike Ločljivosti so samo neke vrste tržne niše, ki zelo dvigujejo ceno fotoaparata. Za amaterske posnetke mislim, da so sedaj povsem dovolj ločljivosti od 4-6M pixlov.

Jernej

jevnac12

Velja Jernej - seveda isto velja tudi za mene.

Imam pa še eno vprašanje. Preglejujem zaščitene gobe in nikjer ne najdem slike Rumeneče venčnice, tudi na Googlu ne in tudi na MZS ne. Imate mogoče kakšno, oziroma jo ima kdo na forumu?

lp Nace

ps: verjetno bom še povprašal za kakšno drugo slikco, ko bom prišel do nje na spisku začitenih!

slavko

Rumeneča venčnica (Floccularia luteovirens) je zelo redka in je še nismo uspeli najti. Slika je iz enega od forumov o gobah - http://www.naturamediterraneo.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6522.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12

Hvala. Gobica je po svoje lepa.

lp IJ

Jani

Pa še jaz prilagam eno belo žrdano (Amanita ovoidea), upam, da se ne motim.