Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

Sfinx

Sem bila prepričana, da je zajček in ga zato tudi pobrala, da ga sprobam če mi je ušeč, ampak sedaj nisem več prepričana, saj ima torsovnico namreč rumenkasto ne belo.
Jih je pa več skupaj raslo ( posamično- ne v šopu).

V primeru da sem se zmotila bo goba romala nazaj v gozd (preden me kdo okrega)

slavko

Goba na sliki je po videzu podobna trdokožnemu zajčku (Lyophyllum loricatum), ki je užiten, vendar zanje ni značilna posamična rast. Običajno rastejo šopasto. Posamična rast je bolj značilna za podvihani zajček (Lyophyllum transforme), ki je tudi užiten, vendar goba na sliki ni dovolj podvihana za to vrsto.

Posamična rast in podobnost z zajčki je značilna za rdečelistke (Entoloma), posebej nevarna je velika rdečelistka (Entoloma sinuatum), ki je strupena in je zaradi zamenjave z zajčki pri nas že povzročila zastrupitve, gastrointestinalni sindrom. Prav rumenkasta barva lističev je sumljiva, saj je ta značilna za to vrsto v zgodnejši fazi rasti.

Predlagam, da vzorec nekaj dni pustite v hladilniku in preverite barvo lističev. Če boste opazili rožnat ali rdeč nadih, zagotovo gre za rdečelistko.

Lep pozdrav,
Slavko

aljosak

Spoštovani!

Prosim za determinacijo naslednjih gob. Najdene danes v sadovnjaku, ki je bil spomladi gnojen s hlevskim gnojem, sicer pa tudi redno košen. Lega sončna. Zanima me, ali gre za karbolni ali poljski kukmak. Za odgovor vam bom zelo hvaležen. Aljoša

winni

Pozdravljeni, preverjam pri vas, poznavalcih če je SREDINSKA goba eden izmed dedov in če je torej užitna? Predvsem nisem siguren zaradi tanjšega beta.





Našel sem tudi sledečo gobo, ki pa je ne poznam?



slavko

Sredinska goba je najverjetneje brezov ded (Leccinum scabrum), ki je užiten. Na spodnji sliki pa je senožetna prašnica (Lycoperdon utriforme), ki je mlada užitna (dokler je še meso trdo).

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

aljosak, na posnetku so nedvomno gobe iz rodu kukmakov (Agaricus). Ker posnetka ni mogoče povečati, se ne vidijo pomembna podrobnost - ali dnišče beta rumeni. To je namreč značilno za karbolni kukmak (Agaricus xanthoderma), ki je strupen. Naslednja značilnost je vonj po karbolu ali črnilu, predvsem pri kuhanju.

Lep pozdrav,
Slavko

grega2015

Pozdravljeni,

najprej naj vas pohvalim za odlično delo, ki ga opravljate na teh straneh. Zanima pa me, če lahko kdo identificira spodnjo gobo. Zdi se mi da bi bil lahko rdečeči dežnik vendar nisem siguren. Ko sem poškodoval meso je zelo počasi (trajalo je vsaj minuto) postalo svetlo oranžno. Visok je bil 10-15 cm. Našel sem ga v gozdu v bližini jase. Hvala vnaprej.

slavko

Včasih smo temu dežniku rekli rdečeči dežnik, po novem pa je rdečeča zelenolistka (Chlorophyllum rachodes). Je užitna vrsta, vendar jo je možno zamenjati z vrtno zelenolistko (Chlorophyllum brunneum), ki je strupena in povzroča prebavne motnje. Zato je treba biti previden, zlasti v urbanem okolju, kjer se pojavlja. Zaenkrat nimamo podatkov, da bi ta vrsta rasla v gozdu.

Hvala za kompliment.

Lep pozdrav,
Slavko

grega2015

Najlepša hvala za vaš odgovor Slavko. Kako pa bi se lahko prepričal, če je to užitna vrsta in ni vrtna varianta?

Ta Pravi Gobar

To je rdečeči dežnik, sam jih nabiram v gozdovih na Dravskem polju, je malo večji, vrtni je manjši, bolj bel ... Ko zlomiš kapo mora takoj postat rdečkast ...

karel

Pozdrav!

Zanima me, ali je to kukmak in kateri. Rastel je v krogih okrog jablane.

Lp


slavko

karel mislim, da vam je zrasel travniški kukmak (Agarikcus campestris), ki je užiten. Preverite še dnišče beta. Ko dnišče malo popraskate, se ne bi smela pojaviti rumena brava. Tudi vonj po karbolu ne.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios
1. mislim, da je Laccaria proxima
2. tista rumena je podobna kot Armillaria gallica
3. mogoče je res Mycena aurantiomarginata, ker raste v smrekovem gozdu

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

#344
1.Phoilota/Hypoloma ?
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=e5973b703684484c8e50e457f3d219f5
Se mi zdi da so tistole podaljšani litiči na bet (levo,center).