Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Divja

#1
Nabiranje gob / Praktične gobarske delavnice :)
30 September 2023, 07:05
Zdravo,

z društvom DIVJA že tradicionalno 5. leto organiziramo praktične gobarske delavnice v naravi. Vabimo vse, ki jih zanimajo gobe in bi radi razširili svoje znanje, da se nam pridružijo na eni od gobarskih delavnic na Štajerskem ali v okolici Ljubljane. Gobarske delavnice potekajo tako, da se najprej zberemo ob gozdu, sledi krajše predavanje, nato pa gremo na sprehod, kjer naberemo gobe. Sledi pripravljanje gobarske razstave z označevanjem vseh gob in kuhanje kosila nad ognjem. Po delavnici prejmete še foto gradivo z vsemi gobami, ki smo jih našli. Strokovni del vodi Luka Šparl.

Vse dogodke, razpoložljive termine in prijavo najdete tukaj: https://divja.net/gobarska-delavnica

Naslednjo nedeljo, 8.10. organiziramo že delavnico na Štajerskem

Vabljeni :)
#2
Zdravo!

Društvo DIVJA te vabi na...

ZAČETNI TEČAJ SPOZNAVANJA GOB (3 dni; pet.-ned.; 13.-15.1.2023)
Vas zanimajo gobe in bi jih želeli bolje spoznati? Radi zahajate v gozdove, parke in na druga območja, kjer opažate mnoge od približno 5.800 vrst gob, ki so bile zabeležene na območju Slovenije?
Če bi se radi pobližje spoznali z najpogostejšimi vrstami gliv pri nas, vas toplo vabimo, da se nam pridružite na začetnem tečaju spoznavanja 80 vrst gob, ki ga organiziramo za vas.
Tečaj je primeren za vse, ki ste navdušeni na skrivnostnim svetom gob.
Tečaj v trajanju 15 šolskih ur bo potekal štiri dni in bo sestavljen iz teoretičnega dela (3 dni ob popoldanskih urah preko ZOOMa) in praktičnega spoznavanja gob (1 dan), ki ga bomo za vas pripravili na vodeni delavnici v naravi. Teoretični del bo potekal od petka do nedelje, 13.-15.1.2023, vodena delavnica bo izvedena spomladi 2023 (datum sporočimo naknadno).

Teoretični del
13.-15.1.2023 (pet-ned; vsak dan od 17:30 do 20:00) poteka preko platforme ZOOM
Vodena delavnica
April / Maj 2023

Kako bo izgledala ekskurzija lahko vidiš tukaj:
https://divja.net/gobarska-delavnica-pustolovscina.../
Udeleženci boste uvodoma spoznali osnove naravovarstvene zakonodaje v povezavi z gobarjenjem, pravila gobarjenja in obnašanja v gozdu. Sledi spoznavanje 80 vrst gob, glavnino katerih predstavljajo najpogostejše vrste gob, ki uspevajo v Sloveniji.

Ker cilj izobraževanja ni le naučiti se peščico kulinarično pomembnih vrst gob, za nabiranje katerih je ključno poznati tudi njihove sorodne vrste, s katerimi bi lahko prišlo do neželjene zastrupitve, bo posebna pozornost dana tudi strupenim in smrtno strupenim vrstam gob, ki uspevajo v Sloveniji.
Zasnova tečaja je prilagojena cilju, pri udeležencih vzbuditi zanimanje za gozd kot življenjski prostor, v katerem potekajo številni procesi, ki so pomembni tudi za nas ljudi. Pomemben del izobraževanja bo tako namenjen tudi predstavitvi osnovnih značilnosti slovenskih gozdov, pomenu poznavanja drevesnih vrst in značilnosti posameznih rastišč, ter nenazadnje tudi ekološki in naravovarstveni pomen gliv.

Vsak kandidat izobraževanja pred samim tečajem prejme skripto, ki vključuje tudi slikovno gradivo s prikazom vseh obravnavanih vrst.

Praktični del (terenska ekskurzija) zajema obisk izbranih delov slovenskega gozda, kjer se boste naučili opazovati, iskati in prepoznavati različne vrste gob. Nabrane gobe bomo s pomočjo vodje izobraževanja določili ter na praktičnih primerih spoznali glavne značilnosti posameznih vrst, ter možnost morebitnih zamenjav s podobnimi vrstami. Po koncu sprehoda bomo pripravili gobarsko razstavo in skuhali gobji golaž nad ognjem.

Izobraževanje je osnovano po aktualni naravovarstveni in okoljski zakonodaji, usklajeno je tudi s Pravilnikom o izpitih in pridobivanju nazivov v Mikološki zvezi Slovenije. Tečajniki boste svoje osvojeno znanje preverili zadnji dan teoretičnega dela izobraževanja, ko bo potekal tudi preizkus znanja. Ta naj bo predvsem vaša popotnica in vzpodbuda pri nadaljnjem odkrivanju in raziskovanju skrivnostnega in slikovitega sveta gob.

Tečaj bo vodil mag. biol. in ekol. z naravovar. Luka Šparl, determinator samostojni svetovalec pri Mikološki zvezi Slovenije. Luka je aktiven član Gobarsko-mikološkega društva Ljubljana, Gobarskega društva Ptuj in član več nevladnih organizacij s področja ohranjanja narave. Je profesionalni naravovarstvenik, ki službeno deluje v najbolj obiskanem zavarovanem območju narave v Sloveniji.
Luka svoje znanje deli tudi med mladimi, saj je osnovnošolcem, dijakom in študentom mentor pri strokovnih nalogah s področja gliv in mentor skupin za proučevanje gliv na študentskih raziskovalnih taborih po Sloveniji.

Cena za celoten tečaj, ki bo potekal v 3 dneh teoretičnega dela
13.-15. 1. 2023 (pet-ned; vsak dan od 17:30 do 20:00) preko platforme ZOOM
in 1 ekskurziji (9.00 - 14.00) je 139€ po osebi.
V primeru prijave 2 oseb je cena 119€ na osebo.
Prijave so obvezne preko spodnje prijavnice:
https://forms.gle/KAonksHtfmFRFjQe9

Po prijavi boste prejeli račun na vaš email, po plačilu bo vaša udeležba potrjena.
Izobraževanje se bo izvedlo v primeru najmanj 10 prijavljenih.
Pogoji prijave na dogodek:
V primeru odpovedi prijave s tvoje strani:
Če se odjaviš - ne glede na odpovedni rok se zaračuna strošek administracije 5€.
Če odpoveš več kot 1 mesec pred dogodkom vrnemo celoten znesek plačila.
do 10 dni pred dogodkom vrnemo 80% zneska prijavnine.
manj kot 10 dni do 72 ur pred dogodkom vrnemo 50%.
manj kot 72 ur zadržimo celotno prijavnino.
V primeru neudeležbe zaradi nepričakovane bolezni in predložitve zdravniškega dokazila vam izdamo darilni bon v vrednostni vaše prijavnine, ki ga lahko koristite v enem letu za drug dogodek ali izdelke iz spletne trgovine v društvu Divja.
Prijavo lahko prenesete tudi na drugo osebo.
#3
Zdravo!

Društvo DIVJA te v sodelovanju z gobarskim društvom Lisička te vabi, da se nam pridružiš na Začetnem tečaju spoznavanja gliv po priporočilu Mikološke zveze Slovenije.
______________________________________________________

Gobarsko izobraževanje bo vodil predsednik Gobarskega društva Lisička Maribor, Slavko Šerod, ki je tudi zelo aktiven na tem forumu  ;D

Slavko se je v Gobarsko društvo Lisička Maribor včlanil leta 1995. Njegov mentor je bil gospod Anton Poler, dober poznavalec gob, z nazivom determinator mentor (to je najvišji naziv ljubiteljskega gobarja v Mikološki zvezi Slovenija), ki je napisal veliko knjig o gobah in organiziral številne tečaje.

Svoje znanje je Slavko nadgrajeval z delom v Mikološki zvezi Slovenije, kjer je sodeloval pri številnih projektih.

Odmevnejši projekti so: Izdelava operativnega seznama gliv Slovenije, izobraževanje naravovarstvenih nadzornikov, Glive vlažnice (Hygrocybe spp.) kot odzivni bioindikator za ohranjanje biotske raznovrstnosti, ki je bil izvedel l. 2008, Glive travniških površin kot bioindikator za ohranjanje biodiverzitete iz leta 2009 z izdajo brošure, Projekt ''Možnosti in omejitve pri nabiranju gob v gozdovih in razvoj gomoljikarstva v Slovenij'' (l.2013). Pri projektu so sodelovali še Gozdarski Inštitut Slovenije, Inštitut za sistematiko višjih gliv in Kmetijski inštitut. V letu 2018 so s sodelavci zaključil 5-letni monitoring gob na mariborskem otoku.

V Mikološki zvezi Slovenije ima Slavko naziv determinator mentor, hkrati pa je prav tako predsednik mikološke komisije.

KAJ BO ZAJEMALO IZOBRAŽEVANJE?

Samo izobraževanje bo sestavljeno iz praktičnega in teoretičnega dela. Kandidati na zaključku opravijo preverjanje znanja. Kandidat opravi izpit, če doseže 60% uspeh in tako prejme certifikat o opravljeni 1. stopnji za determinatorja pripravnika.

Teoretično izobraževanje bo razdeljeno na tri sklope:
1. sklop: Zakonodaja o gobah in gobarjenju, vožnji v naravnem okolju in omejitvah, ki jih je predvidel zakonodajalec.
2. sklop: teoretične osnove o gobah. Spoznavanje 80 vrst gob po izboru Mikološke zveze Slovenije (MZS),
3. sklop: preverjanje znanja iz prvih dveh sklopov. Tečaj se zaključi s podelitvijo naziva determinator pripravnik. 

Teoretični del tečaja bo potekal 11. in 12.9. na Osnovni šoli Livada (Ul. Dušana Kraigherja 2) v Ljubljani od 9.00-14.00 ure. Udeležence prosimo, da ne zamujajo.

Praktični del bo celodnevna ekskurzija v gozd. Udeleženci boste pobirali vse vrste gob. Po koncu nabiranja bo sledilo divje kosilo, kjer bomo skuhali nabrane gobe, ostale, ki niso užitne ali so strupene pa pravilno razvrstili po statusu. Gobarska ekskurzija se bo odvijala v okolici Ljubljane, 13.9.2020 od 10.00 - 16.00 ure. Točno lokacijo bomo sporočili naknadno.

Cena za prijavo je 129€/osebo


PRIJAVI SE PREKO: https://ivahari.typeform.com/to/keq8l0

Več info preveri na -->https://www.facebook.com/events/356511028695810/

Druge dogodke našega društva pa tukaj --> https://www.facebook.com/pg/divjaa/events/?ref=page_internal

Se vidimo!  ;)
#4
Vabimo vas na posebno čarovniško halloween delavnico v družbi gob, buč in maškarade!

Zabava v gozdu za vso družino ;)

Več lahko najdete tukaj --> https://www.facebook.com/events/2725843357478028/
#5
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2019
03 Oktober 2019, 08:37
vabljeni to soboto na gobarski sprehod z determinacijo in kosilom nad ognjem v Vodice :) Super delavnica za vse starosti! Otroci imajo prost vstop :) Več lahko preberete tukaj --> https://www.facebook.com/events/924588874563477/
#6
Pozdravljeni,

društvo DIVJA zopet organizira gobarski pohod s Katko. Dogodek se bo dogajal v Vodicah pri Ljubljani že to soboto.

Več si lahko preberete tukaj --> https://www.facebook.com/events/924588874563477/

Lep pozdrav,

Iva
#7
Tole nedeljo bo še ena delavnica -- več najdete tukaj --> https://www.facebook.com/events/819458728456868/
#8
Društvo Divja vabi vse, ki si želite poglobiti znanje o divjih rastlinah in gobah, da se nam pridružite na zeliščarsko-gobarski delavnici! Zberemo se na parkirišču pri trgovini Bergant v Vodicah ob 9 uri. Od tam se bomo peš odpravili na sprehod po travniku in v gozd. Po poti bomo nabrali užitne in zdravilne divje rastline in gobe. Po praktični delavnici bo sledilo predavanje o magičnosti gobjega kraljestva ob kuhanju divjega in bio veganskega kosila.  S sabo prinesite obvezno svoje krožnike, kozarček in pribor (ker ne maramo plastike). Ne pozabite tudi na košarice in nožke.

Delavnico bosta vodili Katka in Iva.

Več o dogodku in kako se prijaviti preberite na www.bit.ly/delavnicaseptember

Upam, da se srečamo :)
#9
Zdravo!

Društvo DIVJA te vabi, da se nam pridružiš na Začetnem tečaju spoznavanja gliv po priporočilu Mikološke zveze Slovenije.
______________________________________________________

Gobarsko izobraževanje bo vodil predsednik Gobarskega društva Lisička Maribor, Slavko Šerod, ki je tudi zelo aktiven na tem forumu :)

Slavko se je v Gobarsko društvo Lisička Maribor včlanil leta 1995. Njegov mentor je bil gospod Anton Poler, dober poznavalec gob, z nazivom determinator mentor (to je najvišji naziv ljubiteljskega gobarja v Mikološki zvezi Slovenija), ki je napisal veliko knjig o gobah in organiziral številne tečaje.

Svoje znanje je Slavko nadgrajeval z delom v Mikološki zvezi Slovenije, kjer je sodeloval pri številnih projektih.

Odmevnejši projekti so: Izdelava operativnega seznama gliv Slovenije, izobraževanje naravovarstvenih nadzornikov, Glive vlažnice (Hygrocybe spp.) kot odzivni bioindikator za ohranjanje biotske raznovrstnosti, ki je bil izvedel l. 2008, Glive travniških površin kot bioindikator za ohranjanje biodiverzitete iz leta 2009 z izdajo brošure, Projekt ''Možnosti in omejitve pri nabiranju gob v gozdovih in razvoj gomoljikarstva v Slovenij'' (l.2013). Pri projektu so sodelovali še Gozdarski Inštitut Slovenije, Inštitut za sistematiko višjih gliv in Kmetijski inštitut. V letu 2018 so s sodelavci zaključil 5-letni monitoring gob na mariborskem otoku.

V Mikološki zvezi Slovenije ima Slavko naziv determinator mentor, hkrati pa je prav tako predsednik mikološke komisije.

KAJ BO ZAJEMALO IZOBRAŽEVANJE?

Samo izobraževanje bo sestavljeno iz praktičnega in teoretičnega dela. Kandidati na zaključku opravijo preverjanje znanja. Kandidat opravi izpit, če doseže 60% uspeh in tako prejme certifikat o opravljeni 1. stopnji za determinatorja pripravnika.

Teoretično izobraževanje bo razdeljeno na tri sklope:
1. sklop: Zakonodaja o gobah in gobarjenju, vožnji v naravnem okolju in omejitvah, ki jih je predvidel zakonodajalec.
2. sklop: teoretične osnove o gobah. Spoznavanje 80 vrst gob po izboru Mikološke zveze Slovenije (MZS),
3. sklop: preverjanje znanja iz prvih dveh sklopov. Tečaj se zaključi s podelitvijo naziva determinator pripravnik.  

Teoretični del tečaja bo potekal 8. in 9.6. na Osnovni šoli Livada (Ul. Dušana Kraigherja 2) v Ljubljani od 9.00-14.00 ure. Udeležence prosimo, da ne zamujajo.

Praktični del bo celodnevna ekskurzija v gozd. Udeleženci boste pobirali vse vrste gob. Po koncu nabiranja bo sledilo divje kosilo, kjer bomo skuhali nabrane gobe, ostale, ki niso užitne ali so strupene pa pravilno razvrstili po statusu. Gobarska ekskurzija se bo odvijala v okolici Ljubljane, 30.6.2019 od 10.00 - 17.00 ure. Točno lokacijo bomo sporočili naknadno.

Cena za prijavo do 1.5. je 100€/osebo
Po 1. maju 130€/osebo

PRIJAVI SE PREKO: www.bit.ly/postanigobar

Več info preveri na -->https://www.facebook.com/events/2310571512560647/

Druge dogodke našega društva pa tukaj --> https://www.facebook.com/pg/divjaa/events/?ref=page_internal

Se vidimo! :)
#10
Društvo Divja vabi vse, ki niste na dopustih, da se nam pridružite na zeliščarsko-gobarsko delavnici to nedeljo! Dobimo se pri Podpeškem jezeru ob 10.00. Na sprehodu po travniku bomo nabrali užitne in zdravilne divje rastline, po tem pa zavili še v gozd po gobe. Po praktični delavnici bo sledilo predavanje o magičnosti gobjega kraljestva ob kuhanju divjega in bio kosila. Na meniju bo: ajdova kaša z gobami, voda z okusom melisinega hidrolata/bezgov sok, zeliščni čaj, jabolčni štrudl ter fairycakes z malinami in meliso. S sabo prinesite obvezno svoje krožnike in pribor (ker ne maramo plastike). Kozarčke priskrbimo mi. Ne pozabite tudi na košarice in nožke.

Delavnico bodo vodili Samo&Iva (zeliščarski del) ter Katka, ki je determinatorka svetovalka pri mikološki zvezi Slovenije.
Minimalni prispevek za strokovno delavnico&kosilo: 20€

Obvezne prijave na ivahari@gmail.com ali tel. 070841231

Otroci so 10 let imajo prost vstop!

Več o nas lahko najdete na www.divja.net ali www.facebook.com/divjaa

Upam, da se vidimo :)

//

Society Divja invites everyone who are not on holidays to join us this sunday on wild foraging workshop! We meet at lake Podpeč at 10 a.m. On a walk through meadows we will get to know edible and medicinal herbs on the way and after that we visit the forest for mushrooms. After the practical part you can expect lecture about magical mushroom kingdom and cooking of wild and organic lunch. Wild menu will offer: buckwheat with mushrooms, water with lemonbalm hydrosol/elderflower syrup, herbal tea, apple strudl and fairycakes with raspberries and lemonbalm.
Don't forget to bring your plate and cutlery, since we don't like plastic! We will bring paper cups :) And also don't forget baskets and knifes for cleaning mushrooms.

Workshop will be held by Katka, Samo and Iva
Minimal donation for workshop and organic lunch is 20€.

Obligatory registration on ivahari@gmail.com or +38670841231, so we can predict the number of attendees for the lunch.

Children under 10 year old free entry!

More about our society on www.divja.net or www.facebook.com/divjaa

Hope to see you!
#11
Pozdrav vsem, ki jih zanima narava, svoboda, ravnovesje in gobe!

Društvo Divja vas vabi v nedeljo, 5.11. v Vodice poleg Ljubljane (točen naslov sporočimo naknadno) na gobarsko delavnico z divjo pojedino ;) Zbrali se bomo ob 9. uri in se poglobili v kraljestvo gliv. Zakaj so vse gobe magične? Razpravljali bomo o njihovi pripravi in uporabnosti v človeškem in še kakšnem življenjskem ciklu.
Na sprehodu skozi gozd bomo spoznali strupene, užitne, pogojno užitne ter zdravilne gobe in jih nabrali za gobje kosilo.
Delavnico in predavanje bo vodila gobarka Katja. Katka je determinator svetovalec v mikološki zvezi Slovenije z večletnimi izkušnjami.
Priporočen prispevek za divje kosile, predavanje in vodeno delavnico je 10€. Osebe do 14 let imajo prost vstop.
S sabo prinesite svoj pribor, kozarec in (globok) krožnik, ker ne maramo plastike. Ne pozabite pa tudi toplih oblačil, košarice in gobarskega nožka ter armaflexa ali blazine za sedet, saj bomo kosilo kuhali na prostem.
Zaradi logistike bi bili veseli, če nam na telefonsko št. 070841231 sporočite vaš prihod, da lahko predvidevamo približno št. udeležencev zaradi kosila!

Gobarski pozdrav!

Vaša Divja

P.S.: Vtise s prejšnje delavnice si lahko ogledate tukaj --> http://divja.net/2017/10/02/gobarska-delavnica-s-katko/