tricholoma flavovirens

Začel/a gorenc, 05 Oktober 2007, 19:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

gorenc

dober dan
Pred leti še na Gorenjskem sem v borovem gozdu našel vitezovke(TRICHOLOMA FLAVOVIRENS) zelo okusna goba jaz sem jih vlagal v kis za mene je iste kakovosti kot zimska kolobarnica(TRICHOLOMA PORTENTOSUM) a zanima me kako to ,da je ni pod ikono gobe jaz je ne najdem ali so ji mogoče spremenili ime??Imam jo v knjigi od avtorja GIUSEPE PACE ki jo je v slovensko izdajo priredil in dopolnil Dr.Dušan Vrščaj.Ker me malo moti ,da so v tej knjigi gobe narisane bi rad dobil fotografijo in če jo kdo ima bi lepo prosil če jo pošlje na forum.
LEP POZDRAV

jernej

Lep pozdrav!

Vitezovko boste sedaj našli pod imenom Tricholoma equestre. Opisana in fotografirana je tudi na tej strani; http://www.gobe.si/Gobe/TricholomaEquestre . Velja pa resno opozorilo! Po novih dognanjih je ta pogojno užitna vrsta, in njej zelo podobna goba - Tricholoma auratum (Zlatenkasta kolobarnica), smrtno nevarna ob zaporednem uživanju večjih količin. Ti vrsti namreč slabita mišice- s tem pa tudi srce! Pri našem opisu boste našli tudi povezavo na stran, ki bolj natančno opisuje strupe v tej gobi.
Sam je za uživanje ne bi priporočal, čeprav je še nisem poiskusil.

Jernej

slavko

Pri vitezovki velja opozoriti na številne zastrupitve, zlasti v Franciji. Prilagam vire: 

http://www.sciencenews.org/articles/20011013/food.asp,
http://www.reference.com/browse/wiki/Tricholoma_equestre,
http://en.wikipedia.org/wiki/Rhabdomyolysis.

Ni znano, da se bi kdo s to gobo zastrupil v Sloveniji, vendar previdnost ni nikoli odveč.

Lep pozdrav,
Slavko

gorenc

najlepša vama hvala za odgovore in za opozorila bom se držal opozoril
lep pozdrav
                                      gorenc

eMZe

Citat od: slavko dne 05 Oktober 2007, 20:47
Pri vitezovki velja opozoriti na številne zastrupitve, zlasti v Franciji. ....

Upam samo, da ne pridejo na vrsto jurčki, sirovke, marele, bisernice, kolesnice.
Kukmaki, naravni in gojeni so jo že kasirali (agaritin). Hrčki ... ubijejo kuharja, jedca pa ne (gyromitrin).

Ali so vlažnice (Hygrocybe) še na spisku sumljivih?

slavko

Na tem linku piše o zastrupitvah z gobami: http://de.wikipedia.org/wiki/Pilzvergiftung. Od vlažnic je omenjena Hygrocybe conica, ki povzroča prebavne motnje.

Nisem pa zasledil nobenega članka o smrtni zastrupitvi z vlažnicami (na nekem forumu poročajo sicer o smrtni zastrupitvi na Kitajskem leta 1917, vendar nisem prepričan, da je podatek relevanten).

Lep pozdrav,
Slavko

Tič

Nekaj lepih primerkov zelenkaste kolobarnice sem našel v gozdu nad Medvodami. Na teh krajih je precej redka goba. Kako kažejo zadnji podatki o strupenosti te gobe? Po meni znanih podatkih, je do večine zastrupitev prišlo pred leti v Franciji in to na specifičnem rastišču pod bori v peščeni zemlji.

L. P.: Tič

slavko

#7
Pred leti so iz Francije poročali o zastrupitvah posameznikov (12), ki so uživali zelenkaste kolobarnice in o dveh iz Poljske. Tam so ugotovili, da goba vsebuje veliko živega srebra. Očitno ga akumulira več kot druge vrste.
Med drugim sta v Franciji opisana dva primera, matere in njenega sina, ki sta trpela zaradi akutne zastrupitve z zelenkasto kolobarnico. Zaužila sta okoli devet zaporednih obrokov, med 100-300 grami gob. Približno 48 ur po zadnjem obroku, so se razvili naslednji simptomi: utrujenost, mišična oslabelost in bolečine v mišicah, izguba apetita, blaga slabost, obilno potenje. Skupek teh simptomov je znan kot rabdomioliza. Pri opazovanih pacientih ni bilo opaziti drugih vzrokov, kot denimo parazitske, virusne bolezni, imunske bolezni, poškodbe ali izpostavljenosti zdravilom. Vsi omenjeni simptomi in biokemične nepravilnosti so izginili v roku 23 dni po hospitalizaciji. Rezultati te raziskave potrjujejo, da zelenkasta kolobarnica vsebuje strupe, ki lahko povzročijo rabdomiolizo.
Na osnovi teh dejstev so izdali priporočilo:
- o količini uživanja te vrste; dovoljena količina je do pol kilograma svežih primerkov na osebo dnevno,
- o pogostosti uživanja te vrste; dovoljena količina velja za uživanje enkrat tedensko.

Lep pozdrav,
Slavko