Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

janko

Pozdrav vsem

Tudi mene je "zmotila" slika lepe bire gob Samante, kar je lepo doživetje.

Verjamem, da je bila vesela. Vsak gobar je vesel najdbe, ampak goba se očisti na mestu, kjer jo najdeš. Tu ni kaj.

Jaz ko gobo najdem jo prvo poslikam, nato z nožkom očistim in dam v košaro.

Ker sem veliko v stiku z strankami po terenu imam tudi veliko kratkih pogovorov, tudi o gobah. Najdejo se gobarji, ki ne vedo, zakaj se nabirajo gobe v košare. Vsakemu razložim, da z polno košaro očiščenih gob prvo sebi naredimo veselje. Gobe prinesemo domov lepe.

Z hojo po gozdu pa trosimo semena gob in naredimo neizmerno uslugo naravi in veliko dobrega za obstoj gob. Veliko jih pove, da tega niso vedeli.

Kot mora dober gospodar na njivi posejati semena , mora gober vedeti, da z trosi gob v košari, seje gobice po gozdu za naprej.

To leto še nisem našel jurčka. Ampak vem, da se bo tudi kaj našlo za mojo dušo.

Vsem gobarjem, gobarkam želim dobro biro. Samanti pa ne bit huda. To je samo moje mnenje.


Janko



Leonardo

Citat od: samantha1 dne 01 September 2015, 21:18
Se je splačalo  ;D



Delim mnenje z vsemi ,ki gobe v takšnem stanju trosovnice NE POBIRAMO ! Takšno gobo nataknem na drevesno rogovilo ali pa pustim naravnemu ciklusu  ,če pravočasno ugotovim stanje ! To naj bo vodilo vsem gobarjem !
Lep pozdrav Leonardo
Le hod po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

medica

Kot so že nekateri ugotovili debata uhaja izven teme določene v naslovu. Če želite odprite novo in ne smetite v temi namenjeni gobarjenju (kje in kaj raste).

OFF: kar se tiče starosti gob; Italjani so gurmani in dobro vedo kakšna goba je najboljša. Bolj je stara in črviva, boljša je.  ;)

StaneDolanc

Tole je gobarski izkupiček od ponedeljka in včeraj.

P.S. Ni izgovorov za nabiranje starih gob. Tole z Italijani lahko komentiram, da ni nič čudnega, da hodijo k nam nabirat, ker je v njihovih gozdovih zaradi plenjenja bore malo ostalo.

Izolanka

Kje pa si nabiral Stane Dolanc?

StaneDolanc

Izolanka... v okolici Sostrega, v smrečju. V mešanem gozdu ni nr duha ne sluha o kakršnihkoli gobah. So rastle prejšnji teden in to tam, kjer je mah. 5 od polžev pohrustanih sem pustil.

Ta Pravi Gobar

#696
Stane Dolanc ...

Italijani imajo po njihovih gozdovih gob ogromno.

Vtipkaj si na YOUTUBE   Funghi  2015  pa poglej samo letošnje nabiranje Jurčkov v Italiji ...

Avgusta so nabirali kot jaz nikoli, pa vse leta prej.

Agosto 2015 in carinzia  -  po 20 Jurčkov na kupu, pa takoj dalje  5 - 10 skupaj.  Pa kako čiste imajo v košarah  ??? ???

Vtipkaj  Funghi porcini  pa si poglejte, kak to oni - 5 minut polna košara.  Pa zdravi, pa mladi - ne poberejo ene stare gobe noben nikoli.

Lep pozdrav ...

Gobar88

Res je, neverjetni so, oz. ne oni ampak gozdovi. :)
20 na kupu res ni slabo, ampak mojih lanskih 250 jurčkov na kupu lahko malo kdo preseže, verjetno še sam sebe nikoli več.

Poslano z mojega LG-H815 z uporabo Tapatalk


StaneDolanc

Ta pravi gobar... Se nisva razumela... Oni že skrbijo (čeprav ti posnetki na youtubu zrcalijo peščico) za svoje gozdove, pri nas pa harajo. Leta in leta so kot kobilice obletavali Pokljuko kot dobro naoljena mašina brezkompromisno pustošili po jurčkih. Prišli z avtodomom, veččlanska familija, prijatelji in naredili produkcijski trak: eni so nosili iz hoste, drugi pucali, babice pa na koncu vlagale v kis... Enkrat sem imel povišano komunikacijo - pa ne z njimi, pač pa z inšpektorjem, ki je rekel, da ne more nič. Tako je to z našimi zahodnimi gurmanskimi sosedi. Nikoli dovolj.

janko

LP

Medica ! Oprosti. Ko pač gob ni, so tudi teme okoli nabiranja zanimive in poučne. Poznam gobarja, ki recimo za malo posušeno marelo pravi, da jo je škoda pustiti. To se posuši, zmejle in da v steklen kozarec. Odlična priloga jedem. Torej je tudi stare jučke vredno posušiti in zmleti  prah kot dodatek jedem. Kaj pravite ostali...

Pa grem na temo.
To leto sem bil že parkrat na Jančah in Dobrovi pa ni bilo nič. Našel sem tri lisičke in zelo malo ali nič ostalih vrst gob.
Soseda pravi, da prihaja prvi krajec in da bo gob veiko. Poznam pa gobarko ob reki Savi proti Litiji, ki je letos našla preko 40 gobanov v vročini. Verjetno jih ni nihče iskal, ker je bilo vroče.

Gobe že rastejo ... v soboto grem na nove terene.

Ta Pravi Gobar

Stane Dolanc ...

Ja, kaj takega, ha  ?  Se pravi, da so pobrili po gozdovih ?  No ja, take bi pa ja menda lahko kaznovali, madona ...

No, prvič slišim, to nam na Pohorju ni znano.

Janko...

Da se ti besede pozlatijo ... Saj ne delam drugo, kot te filme o gobarjenju na Youtube gledam, phe .. pa se redim brez gozdnih aktivnosti.   ;D

grozdje

Lep pozdrav,
gobic je veliko, v 3urah čisto olna košara :)
Višina med 800-1000 m.n.v.
Lp

janko

Lahko bi mal namignu, kje si jih našu polno košaro.

Lišičk je polno ???

Gobani pa so druga zgodba.

grozdje

Gorenjski konec okolica škofje Loke

grozdje

Tu je čisto obratno, lisičk skoraj da ni. Je pa veliko golobic še več pa gobanov  :)