Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

RaxhXephon1

Sej jaz nisem a priori proti temu, da tujec nabira pri nas, ampak glede na to da Slovenci ne smemo ne v Italiji, ne na Hrvaškem in ne v Avstriji, je edino odgovorno, da tudi naša zakonodaja podobno velja.

gusar76

Citat od: RaxhXephon1 dne 04 Junij 2020, 19:59
Sej jaz nisem a priori proti temu, da tujec nabira pri nas, ampak glede na to da Slovenci ne smemo ne v Italiji, ne na Hrvaškem in ne v Avstriji, je edino odgovorno, da tudi naša zakonodaja podobno velja.

Se strinjam, recipročnost bi morala veljati! Vsaj na papirju - kontrole pa tako ne bo možno izvajati!

anbumber

dober dan vsem....prvic pisem pa vsekakor vec let vas berem....
sem pac slovenski zamejec doma s trsta...
ker tema pobiranja gob v slo se me tice bi rad prispeval....veckrat grem v brkine pobirat vec vrst gob in vsakic se bojim da mi domacini prelukjajo gube, poskodujejo avto ali ga namazejo z govejim blatom ( se mi je ze zgodilo)...in to se vam zdi korektno?....kaj je krivda moja da imam italijansko registracijo na avtomobilu? mam pa nekaj terenov in veliko prijateljev od kozine do ilirske bistrice...
vsakic grem u sumo in poberem toliko gob ki potrebujem zame  in svojce...max 2 kg...
vprasajte tamkajsnje gostince ce so veseli da ni italijanov...vprasajte trgovine in mesnice in hotele ce se veselijo da ni sosedov...
povsod je veliko nestramnih in nespostljivih ljudi, to ni novica...ampak krivit samo italjiane( tako tudi zamejce) da onesnezujejo in kvarijo gozd ni posteno...isto delajo slovenci hrvati avstrici...
hvala in adijo

slavko

'anbumber', lepo, da ste izpostavili še drugo plat; tako smo informacijo prejeli še od nekoga, ki živi v tujini in gobari pri nas. Na tak način bo diskusija lahko še bolj široka.

Podobno težavo, kot jo imate vi na meji z Italijo, se pojavlja tudi na vzhodu Slovenije, še najbolj ob meji z Madžarsko, pa tudi Hrvaško in Avstrijo. Goričko je pokrajina, ki ni zelo obremenjena z industrijo, tudi kmetje so pričeli bolj paziti in uporabljajo manj nevarnih pesticidov. Zato so gozdovi zdravi in se tam precej gobari. Ponekod imajo domačini teh obiskov dovolj in prav mogoče je, da se zgodi kaj podobnega, kot je opisal 'anbumber'. S to razliko, da so na Goričkem alergični predvsem na registracijo MB.

Poskusil bom pojasniti stališča lastnikov gozdov, saj smo z njimi v okviru projektov tudi sodelovali.

Zapisal sem že, da nam ustava omogoča socialno funkcijo gozdov, zato se lahko kdor koli sprehaja po gozdovih (in pobira plodove v zakonsko omejenih količinah), ki so privatna ali državna last. V Zakonu o ohranjanju narave (ZON) pa je omenjena tudi vožnja v naravi. In tu je prva težava, ki se nanaša na domačine. Obiskovalci velikokrat z avtomobili zaprejo gozdne poti, saj se želijo peljati v gozd, prav do gob. Te poti niso občinska ali državna last, pač pa last lastnikov gozdov. Zato brez njihove privolitve na privatnem zemljišču ne smemo parkirati. V ZON je določeno kako se lahko parkira v naravnem okolju. Vendarle pa nimamo pravice voziti po privatnih gozdovih, kar je marsikdo že občutil v svoji denarnici.
Naslednja težava, zaradi katere nas domačini ne marajo, je smetenje po gozdovih. Gotovo ste že velikokrat opazili prazne pločevinke piva in podobno nesnago, ki jo obiskovalci ne bi smeli puščati v gozdovih. En od lastnikov mi je nekoč potarnal, da nabiranje gob še razume, nikakor pa ne razume, da nekateri gobarji puščajo za seboj pravo svinjarijo. Ta lastnik je zaradi tega postal žrtev inšpektorja in je moral plačati kazen, ker je imel v gozdu svinjarijo. Lastniki gozdov so namreč odgovorni za čistočo v svojem gozdu. Potožil je, da ima tako dvojno škodo: poberejo mu gobe, pa še kazen plača, če je gozd posvinjan.

'anbumber', kot vidite, težava ni le na meji z Italijo, ampak tudi drugod. Tudi sam sem že marsikaj doživel. Včasih je pomagal lepa beseda, včasih pa tudi ne.

Zaradi opisanih težav je med lastniki gozdov zelo močna težnja, da bi ustavo spremenili in se ljudem ne bi bilo več mogoče tako prosto sprehajati po gozdovih. Vendar zaenkrat ne kaže na to, da bi se kaj spremenilo.

Prav je, da se obiskovalci gozdov obnašamo odgovorno in gozd zapustimo tak, kot je bil pred našim obiskom. V našem društvu zato že leta ozaveščamo o tem, kako se v gozdu obnašamo in kaj lahko poberemo, kaj pa ne. Tudi gozdni bonton je del ozaveščanja, ne le učenje o gobah.

'anbumber', kar sem zapisal, ni mišljeno kot kritika vašega početja. Verjamem, da se v gozdu obnašate odgovorno. Omenili ste, da spoštujete tudi količinsko omejitev nabiranja gob.

Gotovo pa vsi niso tako odgovorni, kot ste vi. Tudi na našem koncu je podobno. Žal posledice neodgovornih posameznikov občutijo tudi tisti, ki se obnašajo odgovorno.

Lep pozdrav,
Slavko



anbumber

hvala gospod slavko za prijazen odgovor,
jaz hodim u sumo predvsem kot ljubitelj narave cez celo leto, ce so ali ni gob.dalec od tega da bi bil nespostljiv do lasnikov gozdov, ker naravo ljubim. res je , da pa je veliko gobarjev ki maze in onesnazuje. odvisno je seveda od posameznika....
oprostite mi ce sem zgledal polemicen...vsem zelim lepe spehode in polne kosare( do 2 kg ;D ;D)

anica


  Za spremembo ena slikica, da prekinem diskusije glede zakonodaje.
  G. Slavko na tisti sliki z jurčki sploh ni bilo 2 kg. jurčkov. Ko sem prvič na foromu
  objavila 2 košari jurčkov sem dobila po glavi, zato sem sedaj zelo previdna. Priznam
  da večkrat izzivam predpisanih 2 kg - kdo jih pa ne. Jaz sem oseba, ki uživam, če hodim
  po robu, malo adrenalina ne škodi.

  Kot lahko vidite so pognale lisičke, pravtako pa tudi mlečnice, kar je znak, da po nekaj toplih
  dnevih lahko poženejo moji "bakreni".
  LP A.

slavko

Verjamem, ga. Anica, da pazite na količino. Lepo, da so v vaših krajih pričele rasti tudi lisičke. Glede na vreme je pričakovati tudi druge vrste gob. Veselilo bi me, če bi se nam kdaj pridružili na ekskurziji.

Lep pozdrav,
Slavko

TopCat

Pozdravljeni,

gozdovi Osrednje Gorenjske se počasi prebujajo.  :D :laugh: Je res, da je potrebno prehoditi kak kilometer ali dva več, a ob tako čudoviti naravi to ni težko. Tudi prve borovnice so že!  :o :laugh:

Vse dobro in uspešno vsem!

mattyy

Šel na Pohorje v nedeljo pogledat za lisičke. Niti ene nisem našel. Očitno malo prehitro.

bosterr

Opravičujem se, ker sem pisal slabo, vendar uporabljam google translate, vmes pa vas lepo pozdravljam, tudi jaz sem vedno gledal na forum, da bi videl rast v Sloveniji, nikoli pa nisem pisal zaradi jezikovnih težav.
Spomladi prihajam iz gob k vam in mislim, da Italijan ni tisti, ki pušča umazanijo na tleh, nasprotno, piva, ki jih najdemo na tleh, so vsa slovenska znamka in jih puščajo drvarnice, tiste, ki se mi zdijo, da gredo v gobe s plastičnimi vrečkami niso italijanske. Na mestih, kamor grem, redko najdem Italijane in vam zagotavljam, da spomladi grem na morchelle in ne vidim Slovenca, ki jih zbira, poleti grem na bolet in je že težko najti 2 kg. vsak.
Moram pa tudi povedati, da so me slovenski ljudje od nekdaj dobro zdravili in upam, da nas letos, ko bodo sprostili cirkulacijo, ne zdravite za bolne, saj smo bili samo mi nesrečni in smo se jih morda znebili
hvala

dominiq

Na Goričko po gobe za pizzo ...

slavko

bosterr #129, veseli me, da forum prebirate tudi zunaj naše deželice. Prav tako sem vesel, da vas jezikovna bariera ne muči preveč in ste se ojunačili ter zapisali nekaj vaših misli. Na Googlu pa bo treba še nekaj verzij prevajalnika, da se bomo lahko nekoliko bolje razumeli. Sem pa kljub temu dojel bistvo vašega zapisa.

Kot sem že zapisal članu foruma 'anbumber', ki je tudi iz Italije, je pri nas med lastniki gozdov in obiskovalci precejšnja napetost. Zadeva eskalira v času optimalne rasti gob, to je v jeseni. Lastniki so jezni, ko vidijo ob njihovem gozdu avtomobil, še huje pa je, ko je parkiranih več avtomobilov.

Pripomba z odpadki se nanaša na izpoved enega od lastnikov gozdov, ki je zaradi tega moral plačati kazen in kaže predvsem na kulturo nabiralcev gob. Ne glede na to, od kod prihajajo. Vem, da je kultura na precej nizki ravni, saj je odpadkov veliko tudi v gozdovih na vzhodu Slovenije, kjer Italijani ne gobarijo. Želel bi si, da bi se ta kultura izboljšala, zato v društvih ozaveščamo čim obširnejšo populacijo, od predšolske naprej.

Iz svojih otroških let se spomnim, da v gozdu takrat (kakih 40 - 50 let nazaj) ni bilo odpadkov, pa tudi bolj urejeni so bili, kot so danes. Bilo je precej manj podrasti, kar je vplivalo na rast določenih vrst gob.

Lep pozdrav,
Slavko

kobanc

Moja včerajšnja verjetno ne bi bila primerna za pizzo...
Upam, da bo jutrišnja boljša.

rene

kobanc zamujaš za slaba dva tedna...okoli Žavcarja so rastle kar ob poti(borovi in poletni gobani). Počasi se prebuja tudi Pohorje nad 1000 m.n.v.
vsem želim lep sprehod v naravi,
gobarski zdravo :)

enastajerka

Citat od: rene dne 09 Junij 2020, 22:44
kobanc zamujaš za slaba dva tedna...okoli Žavcarja so rastle kar ob poti(borovi in poletni gobani). Počasi se prebuja tudi Pohorje nad 1000 m.n.v.
vsem želim lep sprehod v naravi,
gobarski zdravo :)

A to Žavcar v Selnici? Jaz sem tam skoraj vsak teden,pa je vse suho in nobene gobe....aja no- točno 2 žametasta gobana sem videla v zadnjih tednih :)

Drugace pa se bom letos morala drzati bolj ravnih terenov zaradi nosečnosti..upam,da bo vseeno kaj za najt.

Čestitke vsem,ki ze pridno najdete!

Lp