polževke in zajčki

Začel/a janja, 30 Oktober 2011, 20:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

janja

Po dolgem času se spet oglašam. Prilagam 4 slike.  To sta dve gobi  s sliko trosovnice. Prva je po mojem ena od polževk, druga pa trdokoži zajčki? Za polževke vem, da so vse užitne, le hojeva polževka naj bi se dala v kis! Ne znam jih ločiti, kljub temu, da ste mi že lani razložili razliko med hojevo in pesniško. Kaj pa gozdna polževka? Tele gobe sem nabrala danes v logaških gozdovih.  Lep pozdrav, Janja

Zadnji dve sliki sem dodala naknadno. Mislim, da je  tudi to  polževka, le bolj sploščena je, zgornja pa je zelo spodvita, tako mlada, kot starejša. Ta ima tudi klobuk na koncu bolj bel.

slavko

Na prvih dveh slikah je verjetno hojeva polževka (Hygrophorus pudorinus), užitna, vendar z vodnjem po terpentinu.
Na drugih dveh slikah so najverjetneje sivi zajčki (Lyophyllum fumosum), užitni. Trdokožni zajčki imajo temnorjave klobuke, včasih skoraj črne. Za vsak slučaj pustite zajčke dva dni v hladilniku in potem preverite barvo lističev. Če so rdečkaste barve, jih zavrzite, saj gre za eno od rdečelistk, ki so večinoma strupene. Če pa bo barva lističev še naprej sivkastih barv, lahko gobe pojeste.
Na zadnjih dveh slikah pa bo gozdna polževka (Hygrophorus nemoreus), užitna, za katero so značilni okrasto rumeni lističi in vonj, ki spominja na moko.

Lep pozdrav,
Slavko