identifikacija5

Začel/a kragulj, 02 September 2010, 22:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

kragulj

Pozdravljeni,

spet sem malo brskal po gozdu in preverjam za priložene fotografije.

slavko

Med golobicami na slikah je več vrst. Na levi bi lahko bila užitna golobica (Russula vesca), ki je užitna. Na desni pa bi lahko bila jagodna golobica (Russula paludosa), užitna. Na sliki zgoraj pa bi lahko bila slanikova golobica (Russula xerampelina), užitna.

Pod golobicami je na sliki sočna mlečnica (Lactarius volemus), pogojno užitna.

Sledi ovčji mesnatovec (Albatrellus ovinus), užitna, ki mu nekateri pravijo tudi ovčje vime.

Na zadnji sliki pa je bakrenasti polžar (Chroogomphus rutilus), užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

Grega

kako lahko na pogled ločimo ovčje vime od žemljevke? Sicer sta obe užitni in se razlikujeta po barvi mesa med kuhanjem a ne vem kako bi ju zagotovo določil na pogled. Namreč v opisih za obe piše da je možna rjavkasta barva.

Lp,
Gregor

slavko

Ne vem, katero gobo imeujete žemljevka.

Običajno tako imenujejo zraščeni mesnatovec (Albatrellus confluens), ki je užitna goba. Podoben je ovčjemu mesnatovcu (Albatrellus ovinus), le barva na površini klobuka je takih barv kot pri rumenem ježku (Hydnum repandum). Pod klobukom pa ima zraščeni mesnatovec luknjice za razliko od rumenega ježka, ki ima bodičke.

Ovčji mesnatovec je sprva bele barve, nato pa s starostjo dobi siv nadih. Če pritisnemo luknjice pod klobukom ovčjega mesnatovca, na tem delu goba porumeni, pri zraščenem pa ne.

Od mesnatovcev velja za najokusnejšega kozjenogi mesnatovec (Albatrellus pes-caprae).

Lep pozdrav,
Slavko

janja

Danes sem na sredi travnika - obronek gozda našla tole. Tu je bil včasih gozd. Odrasla gobica (13 cm) ima rožnato trosovnico, in zastiralce. Bet je malo luskast, dnišče je kot en gomolj. Lističi so gosti, niso pritrjeni na bet.

Lep pozdrav Janja

slavko

Na sliki so nedvomno kukmaki (Agaricus), verjetno čokati kukmak (Agaricus macrocarpus), ki je užiten.

Kukmake delimo na skupino, pri kateri meso bolj ali manj rumeni, in na skupino, pri kateri postaja meso na ranjenih mestih rdečkasto. Med rdečečimi kukmaki ni strupenih vrst, med rumenečimi pa se izogibamo takih, ki močno rumenijo v dnišču beta. Tudi kukmaki s temnorjavim temenom so lahko strupeni.

Lep pozdrav,
Slavko