Zimske gobe

Začel/a klavir, 26 December 2008, 02:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

Hvala za odgovor glede marčovk
.Imam pa še eno vprašanje glede včlanitve v društvo, ker bom takrat vrjetno delal bi vprašal če me mogoče lahko punca prijavi. Kako j s tem.

Lep pozdrav
Martin

slavko

Lahko pride tudi dekle in vas prijavi. Blagajničarka potrebuje naslednje podatke:

- ime in priimek,
- datum rojstva,
- naslov.

Naj ima vaše dekle s seboj dokument, da lahko izkaže vaše podatke. Seveda se lahko včlani tudi ona, če želi.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Pozdrav,

zahvaljujem se za odgovor. Zanima me, kakšne prednosti imam kot član društva??

Lp,
Martin

slavko

Član društva lahko:

- sodeluje pri vseh gobarskih ekskurzijah. Po vsaki ekskurziji je predavanje o gobah in tako se člani skozi vse leto izobražujejo o gobah, ki rastejo v tistem obdobju,
- član društva se lahko sistematično izobražuje in svoje znanje izpopolni z nazivom determinator svetovalec, ki ga zagovarja pred komisijo Mikološke zveze Slovenije,
- član z opravljenim izpitom postane zunanji sodelavec Gozdarskega inštituta Slovenije in prejme programsko opremo Boletus Informaticus, s katero popisuje gobe,
- če si član pridobi strokovni naziv determinator svetovalec, lahko samostojno vodi ekskurzije in druge javne prireditve, kot npr. razstave gob, vodi predavanja o gobah v šolah in drugod,
- sodeluje pri projektih društva itd.

Član društva lahko torej v strokovnem delu izjemno napreduje in postane strokovnjak o poznavanju gob. To je ena od bistvenih prednosti pred nečlani.

Če pa je član društva pasiven, potem je razlika med članom in nečlanom skoraj neopazna.

Lep pozdrav,
Slavko


Martin

pozdrav

G.Slavko Lepa hvala za odgovor. Ja kar zanimivo kajti gobarim že od otroštva, a poznam le določene vrste gob. Mislim da je tu pri društvu  najbolša priložnost,da svoje poznavanje gob razširim.

lep pozdrav vsem gobarjem .

tdk

Pozdravljeni!

Glede na to,da sneg zelo kopni(sem danes gledal juzne in zahodne predele gozdov pri nas) bodo verjetno kmalu rasle marcevke....konec tedna imam namen iti v gozd pogledat...me zanima,je ze kdo hodil po gozdu in nasel marcevke?

lp tdk

p.s.Sem pa imel resen namen priti na Obcni zbor Gobarskega drustva Lisicka in se vclanit v drustvo;je bilo pa v soboto pri nas tole....http://www.goricko.net/article.php?story=2010022216230945

Martin

Pozdrav

Tud jaz komaj cakam,da se bo sneg stopil in  bodo prve gobice pokukale na plano.

    No jaz sem se šel včlanit v lisičko in se tud prijavil na poznavanje gob za determinatorja .V glavnem bilo je ok spoznal sem tud G.Slavkeja in ze komaj cakam da gremo skupaj gobarit. Je pa res, da v društvu vsaj po mojih občutkih primankuje mlajših članov no škoda, tdk da nisi prišel.

lep pozdrav
Martin

bojc

Zdravo Martin,
veseli me da si se odločil poglobiti znanje. Prepričan sem, da boš čudovit svet gljiv zaznaval malo drugače. Dela v našem društvu ne bo zmanjkalo, projektov bo več, mlada moč bo še kako dobrodošla. Se vidimo na spomladanskem gobarjenju v marcu.
lp
Bojan

tdk

Danes popoldne sem za eno uro malo pogledal po gozdu;snega ni skoraj nikjer vec;juzne in zahodne lege so v gozdu suhe(listje);spodaj je kar fajn vlazno.
Za marcevke je verjetno se malo prerano;bo treba iti cez nekaj ponovno malo pogledat...je pa sprehod v gozdu tako kot vedno pravi uzitek.

lp tdk

p.s.Me veseli,da se gobarji vclanjujete v GD Lisicka;sem imel namen priti na obcni zbor in se vclaniti v drustvo...kolikor je meni znano mora nove clane potrditi obcni zbor drustva;vecina drustev ima tako napisano v statutu;zelim pa se poleg Martina najde se vec takih in gredo preko izobrazavanj do odlicnih poznavalcev gob,t.j. determinatorjev.Sam imam osebno veliko ostalih stvari,tako da mi verjetno pot do determinatorja gob ne bi uspela zaradi pomanjkanja casa.

Je mozno clanstvo v GD Lisicka tudi brez potrditve Obcnega zbora?
Sicer sem kar precej off-topic od teme Zimske gobe,nisem pa zaradi tega zelel odpirati nove teme.

bojc

Zdravo,
seveda se je možno včlaniti brez kakršne oli privolitve. Saj je seveda vse na prostovoljni bazi, birokrati pa tudi nismo. Vabljen torej brezpogojno ;D. Glede časa pa vsak ve kako je z njim. Imel sem enake probleme. a želja po znanju je dosegla, da sem si ga vzel toliko, kolikor je le bilo mogoče. S pomočjo članov našega društva, katerega internetno stran sem pred dobrima dvema letoma našel na spletu, sem lani septembra opravil zahteven izpit za determinatorja. Prav zaradi pomanjkanja časa (družina, majhna Tinka, služba, izredni študij...)je bil izpit zahteven, kajti z bolj poglobljenim pridobivanjem znanja(beri: študiranjem)  mikologije, bi bila preizkušnja teoretičnega in praktičnega dela našega hobyja prav zabavna. No in tako sem zdaj determinator. To mi je le vspodbuda za nadaljno poglobljeno učenje dela ekosistema, ki je zelo malo znan in prev zaradi tega zame tako zanimiv. Zavedaj se, da smo člani društva pripravljeni pomagati vsakemu, ki si to seveda želi. Pomoč moraš le poiskati. Verjamem, da ti bo to tudi uspelo.
Lep pozdrav
Bojan

janja

No, sedaj sem pa tudi jaz našla nekaj čisto svežega na enem drevesu. Upam, da se bo dalo kaj razpoznati. Drugega v gozdu ne najdem nič, razen sledi kakšne živali. Lep pozdrav, Janja

slavko

V tem času ni prav veliko gob. Na drevesih še največ. Na slikah je zelo verjetno zvijugana drhtavka (Tremella encephala), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

Pozdrav
Tud mene veseli, da sem zdaj član kajti društvo je res super. In mislim, da je lahko Še bolše prepoznavneše, če bomo vsi nekaj k temu prispevali. Kajti zanimajo me ne sam gobe ampak še bol njihova rastišča, ki so bistvo da gobe sploh rastejo.  Poznam veliko rastišč kjer so včasih noro rastile gobe med njimi (kozjenogi mesnatovci ) a je danes slika zaskrblajoč. Kajti tam skoraj, da gob ni več ampak tam so zdaj uničena rastišča od prekomernega podiranja dreves, ter kar je čisto nelogično kjer sem prej našel gobo zdaj najdem smeti(konzerve,flaše gume................)

Zato še enkrat opozarjam kot sem že na temi( sneg). Gobe ne rastejo na smetiščih ampak v zdravih,čistih gozdovih. Zato se vsi zamislite ko v gozdu popijete pijačo ali kaj pojeste, da boste odpadke odnesli domov. ???

janja

Tole je moje današnje kosilo. Jedla sem kot zimske panjevke. Upam, da ni pomote.
Lep pozdrav, Janja

slavko

Ste pa kar pogumna, Janja, da tako na slepo preizkušate gobe.

Res je, da je vaše kosilo sestavljeno iz zimskih panjevk (Flammulina velutipes), ki še zmeraj veselo rastejo po drevesih. Nekako logično se zdi, da sedaj druge gobe ne rastejo in je zelo verjetno, da do zamenjave ne more priti.

Toda ko raste več vrst gob, so zamenjave verjetnejše in včasih tudi usodne. Zato vam svetujem, da ste v bodoče manj pogumna in bolj previdna.

Lep pozdrav,
Slavko