Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

samantha1

Mene pa neki zanima. Koliko časa potrebuje jurček, da pride ven. Zakaj to sprašujem, ponavadi, če nekje ni gobic, grem na drugi konec, sedaj me pa res zanima, če jih v soboto ni blo, a jutri so na istih mestih lahko. Vleče me na gorenjske konce, vendar neki mi pravi, naj ne hodim, da je prehitro, pa se ne morem odločit  ;D

Lemedis

#661
samantha1 gobani (jurčki) spadajo med mikorizne vrste. Po obilnem deževju lahko pričakujemo rast mikoriznih vrst šele 10-14 dni po dežju (miksomicete lahko že nekaj ur, gniloživke nekaj dni po dežju). Če mislite kako hitro rastejo od faze primordija naprej bi rekel, da zelo odvisno od področja. V termofilnih gozdovih se lahko majhne mikorizne gobe pojavljajo praktično vsak dan in dosežejo polno zrelost v dveh dneh ali nekaj več. Rast v višinskih gozdovih je počasnejša, poznam primer, ko je goban rastel cel teden in je bil še vedno povsem trd in ''zdrav''. V vašem primeru, govorite o obdobju dveh dni, vsekakor lahko na istem mestu poženejo novi trosnjaki iskanih vrst gliv.
Vsekakor pa je rast bolj kot od zadnjih padavin odvisna od nočnih temperatur in zračne vlage. Tako smo velikokrat priča, da v času, ko so tla praktično suha, gobe zelo močno rastejo, če so pogoji primerni, in obratno včasih kljub visokim temperaturam in namočenim tlem gob praktično ni (pogost pojav v poletnih mesecih).

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

msimerus

Današnji sprehod...dobre tri ure, pod Jančami...počas bi lahko malo bolj začelo delat

msimerus


msimerus


msimerus


msimerus


samantha1

Hvala Luka, za tako lep strokoven, obširen odgovor.  Ampak še vedno malce sem v dilemi, zato se bom odpravila na čisto drugi konec.  Če so mi že dal dopust za gobe, potem moram kaj v košari prinest.

Sfinx

Dober teden prb nisem bila nič v gozdu, saj razen lisičk na mojem koncu ni bilo nič pametnega. No par dni nazaj pa se je zgleda začelo. Za kratek sprehod po moji hosti v tej vročini je bera kar vredu. V 600+, osrednje slovenska. Bo za kosilo ali dva, pa še za večerjo ;) Končno se dogaja  :laugh:

Izolanka

V nedeljo smo šli pogledat v Brkine (Primorska) in že dejstvo, da ob cesti ni bilo vozil z ITA registracijo pove vse... (drugače zgleda podobno kot na Pokljuki - kar se gužve tiče mislim).
Sicer smo vseeno našli enega jurčka (še na travniku pred gozdom), nekaj marel in par golobic. Ravno za nas 3 za kosilo. V gozdu popolna suša. Tako da upam, da bo zdaj ta dež, ki je napovedan za ta vikend, malo poživil dogajanje v gozdu tudi pri nas. :)

msimerus

Danes sem šel prečekirat severna pobočja Janč...tu je rezultat

msimerus


msimerus


msimerus


Trocki

Na Notranjskem rastejo zaenkrat samo marele. Jurčke še čakamo.  ???
Notranjska - 550 m.n.v.