Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

jurcek9

Res ste ze smesni s temi komentarji, vsak ima svoj nacin nabiranja in ga vrjetno nebo spremenil tudi ce mu boste vi to ocitali... Raje se posvetimo letosnji sezoni gob :), na gorenjskem ni kaj blesceca, vsaj za zdaj. Upam, da bo po dezevnem tednu kaj pognalo...

jurčkoljub

Evo nekaj slik iz Pohorja od včeraj, suho je v gozdu.




Martin

 :o
jurčkoljub

Res lepe slike vidim,da si iskal bol v iglastem gozdu ampak kljub suši še vedno poganjajo mladi jurčki to pomeni da bodo po tem dežju množično pognali. Ve gdo kok je kaj namočeno gor na pohorju mislim da bi moglo bit dovolj. Z mojo greva v sredo v akcijo morda bo že kaj malih kapic

LP
Martin

jurčkoljub

Hvala Martin, ja bolj v iglicah iščem ponavadi...kolikor mi je znano je na Pohorju padlo približno 20mm padavin, nekaj je ampak lahko bi bilo bistveno več. Na mojih terenih v Zg. Savinjski je pa npr. padlo komaj kakšen liter kar je praktično nič. Upam, da pride v naslednjih dneh vsaj kakšna nevihta, da bo vsaj malo zalilo, ker od četrtka naprej bo spet suho vreme.

Lp

anica


Pozdravljeni in čestitke vsem uspešnim gobarjem!

Ene zanima kako je z gobarijo na Goričkem, zato vam sporočam, da sem jaz še vedno pri 3. kom,
leta nazaj pa sem ob tem času imela 3 kg suhih. No malo sem pretirala, res pa je, da jaz poletne jurčke
vedno sušim - se razume zakaj. Tudi jaz računam na "BUM" drugi teden, ker je na vzhodu žal vedno najmanj
padavin in najvišje temperature. Tokrat je pa padlo kar precej dežja.

Je pač tako, da eno leto začnejo rasti pri nas, drugo pa na drugem koncu te naše male, lepe Slovenije.

Morala bi povedati kakšno besedo v obrambo "Eništajerki", preprosto zato, ker smo na foromu žanske v manjšini,
vendar sem tudi jaz med tistimi, ki ne pobirajo jurčkov, ki imajo zeleno pod klobukom. Jaz jih preprosto obesim na
najbližjo vejo, ker je tako svetoval g. Slavko, je pa ne obsojam, vsak po svojem prepričanju.

LP A.

Martin

 ;)

Sam že gobarim več kot 20let in res stare gobe ne trgam če vidim,da je goba stara oz zgleda tako jo probam le stisnit da vidim če je čvrsta drugač pa jih pustim čist pri miru naj propadejo po naravni poti brez človeške pomoči če je to pomoč ..
Zamislite si da vsi stare gobe na veje vesijo pikajo halo pol bo na vejah več gob ko na tleh narava zna sama poskrbet za razmnoževanje

Ženske pa že morate fkup držat prav je tako :-[

to je samo moja izkušnja in mnenje brez zamere


Lp
Martin

marjeta

Jaz bom tudi stopila Anici v bran. Tudi midva ne pobirava gob, ki so zelene pod klobukom, jih tudi dava na "klin". Se pa tudi večkrat čudim, kaj vse pobirajo... Ampak vsak ve zase, mene pač najbolj motijo "vrečkarji".
Na Resevni jih vidiš še kar veliko.
Ker imava dopust, greva jutri na eno pošteno "postopanje". V planu imava iti na Pokljuko, potem pa preko Jezerskega čez Pavličevo sedlo v Logarsko dolino.
Vam bom povedala, če bo kaj za povedati...
Pa lep večer in veliko gobarskih užitkov.
Marjeta

slavko

#487
Opažam, da se je razvila živahna debata okoli nabiranja starih jurčkov. Dodal bom še svoje mnenje: premladih in prestarih jurčkov ni priporočljivo nabirati.

Premladih ni dobro nabirati zato, ker še nimajo dovolj razvitega trosnjaka in še niso odvrgli trosov, kar je funkcija trosnjaka. Verjetno ste že opazili gobarske nože s čopičem. Ob strani imajo merilo, ki prikazuje priporočljivo velikost mladih gobanov, vsaj 5 cm. Takrat je trosovnica že razvita. Če nabiramo premlade primerke, ko trosovnica še ni razvita, jurčki trosov ne morejo odvreči.

Pri starejših primerkih pa obstaja nevarnost, da je na določenih mestih trosovnica že plesniva. Plesen pa lahko povzroča težave. Morda na rastišču plesni še ne opazimo, toda do doma se lahko že razvije. Še posebej, če so gobani vlažni. Kolikor mi je znano, nekateri starejše gobane nabirajo zaradi intenzivnejše arome.

Hiter pokazatelj stanja rasti gob je oblika klobuka. Pri starejših primerkih je oblika praviloma konkavna. Če opazite tako obliko, priporočam, da takšnih primerkov ne nabirate.

Lep pozdrav,
Slavko

tomazex

Zanima me ena stara vraza: je res da ce vidis jurcka pa ga ne poberes, postane mehak in neuporaben?

Jagoda

tomazex, mi smo, kot otroci, take male jurčke, kot gumbki so bili, pokrili z listjem in jih prišli naslednji dan gledat, pa veš, da res niso zrasli. zakaj, bo povedal kakšen strokovnjak, menim pa, da zato, ker smo sproti potacali podgobje. No, tega zdaj ne počnem več, itak, otroci pa kot otroci. Starih tudi jaz ne pobiram, sušim jih itak ne, za jest mi pa niso apetitlih.

sicer pa na Dolenjskem ta moment nič ne dogaja v gozdu, bi bilo pa res fajn, da danes/jutri še malo zalije, potem pa verjetno bo kaj.

Trocki

Koliko časa po dežju pa ponavadi začnejo rasti gobe? Pri nas (Notranjska) brez dogajanja zaenkrat.
Notranjska - 550 m.n.v.

slavko

Jagoda, vaše razmišljanje je pravilno. Če okoli jurčka hodimo in ga občudujemo, prekinemo kar nekaj nitk podgobja, po katerih se vrši dostava hranil za rast gobe. S tem podgobja sicer nismo uničili, saj prekinjeno podgobje raste naprej. Vendar pa je zelo verjetno, da smo prekinili toliko nitk podgobja, da je s tem ogrožena rast jurčka.

Težje pa je odgovoriti na vprašane, ki ga je zastavil Trocki. Vlaga je pomemben faktor za rast gob, prav tako tudi temperatura. Vendar to nista edina faktorja za rast gob. Težava je tudi v tem, ker ne vemo kdaj se je podgobje tako zgostilo, da se je ustvaril primordij, iz katerega požene trosnjak. Ko je primordij dozorel, je čas do odrasle gobe kratek, lahko le nekaj dni.

Lep pozdrav,
Slavko

Jagoda

Slavko, kaj pa menite glede lune? Je res tako pomemben faktor pri rasti gob, kot ji ga radi pripisujemo?

Jaz gledam tudi na to, da se par dni "kadi" iz hoste, se pravi, da je dovolj vlage, ki izpareva, pa na pojav peronospore v vinogradih, ko se le-ta pojavi, se ponavadi kmalu tudi gobe.

frodo

Da ima luna vpliv na gobe bo verjetno težko dokazati, izpolnjenih mora biti veliko pogojev, kot je že napisal g. Slavko; morda pa.

slavko

Jagoda, tudi luna ima določen vpliv na rast gob, seveda. Težko pa je to ovrednotiti. Bolj pomembno je to, kar ste zapisali, da se ''kadi'' iz hoste. Na štajerskem temu rečemo ''tunst''. Takšne meglice, ki izparevajo, prinašajo dodatno vlago, kar je vsekakor dobro za rast gob. Žal tudi za rast t.i. nižjih gliv, kamor spadajo plesni, rje, sneti,...

Lep pozdrav,
Slavko