Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

mato2


rotor

Dve, tri od danes...




alenka29

Tudi jaz sem bila danes na Pohorju, našla letošnje svoje prve.
Bilo je kar dosti ljudi, vsak je imel polno košaro.
Je pa kar suho, ko bo dež bi znalo biti kaj več.
Lp
A.

jurčkoljub

hahaha Alenka29...malo smešna je tale tvoja trditev in polna pretiravanja, da so imeli vsi polne košare, ker sem danes tudi sam bil na Pohorju in ravno polnih košar nisem videl. Tisti tvoj zadnji stavek je pa bolj realen, da gobam manjka dežja. Bo pa tudi od 15. avgusta naprej se začela luna  počasi spet debelit in bo to bolj ugodno za gobe.

alenka29

Hahaha ja. Vidla sem v košare petih ljudi- in imeli so polne. Zaenkrat še nisem slabovidna in vem kaj je polno. Je mato bil na enakih terenih, pa je nabrak čez 6 kg. Torej...nekaj bo že držalo ja.lp

jurčkoljub

Ja mato je že res da je bil na istih terenih, ampak ta da so meli pa vsi polne košare je pa malo bosa. Jaz namreč nisem srečal niti enega z polno. Ampak ok pustima to raje.

Lep gobarski pozdrav

Andrej Banko

Citat od: jurčkoljub dne 09 Avgust 2015, 06:52
Pozdravljeni,
že nekaj časa vas redno prebiram in sedaj sem se tudi jaz odločil, da bo čas za prijavo v forum. Ko berem tele vaše žalostne zgodbe o gozdnih uničevalcih, govorim o ljudeh, ki puščajo smeti vsepovsod, me preletava ena ideja, da bi vsakega, ki vrže "piksno" enkrat fajn okoli ušes.
No pa naj vam še povem eno svojo izkušnjo...lansko leto srečam gospoda, po približni oceni starega 50 let, človek bi pričakoval da je vsaj malo podučen o gobarstvu. No pristopim do njega, vidim da nabira v vrečko, seveda gob ne reže ampak kar cele neočiščene meče v vrečo. In potem se lepo pozdravima gospod vzame iz vrečke še eno piksno piva uniončka, ker pravi da je silno žejen. Medtem časom, ko pije mu razlagam, da vrečka ni za v gozd in potem še vse o rezanju gob...no da skrajšam zgodbo človek me ne kaj resno jemal in na koncu vrže še prazno piksno po tleh.no in takrat se je pri meni v glavi zaiskrilo in ga lepo prvič opozorim, da naj pobere piksno in seveda se mi le veselo zasmeji...in potem mi je počil film...rezultat vsega je bil zlomljen njegov nos, z tistim zlomljenim nosom je potem pobral še to sporno piksno in vse skupaj z OČIŠČENIMI gobami odnesel v dolino.
Te moje izkušnje nisem napisal zato, ker bi takšno moje ravnanje priporočal tudi drugim ampak zato, ker vam hočem povedat, da je treba preganjat uničevalce gozdov.

Uf, tale zapis mi je pa polepšal večer. Upam, da je resničen.  ;)
Sem se odločil, da bom tudi jaz v prihodnje kar pogumno in odločno ter ( vsaj na začetku ) na prijazen ter dostojen način
opozoril take ljudi, da njihovo početje ni primerno.

Andrej Banko

No, danes sem pa prvič letos odpravil iskat gobe z družbo.
In sicer sva se s sodelavcem, ki je prav tako gobarski navdušenec, zapeljala na Kranjskega Raka ( pod Malo planino )
preverit situacijo v gozdu na tistem koncu. Nisva srečala nobenega drugega gobarja, bilo je na žalost tudi precej suho,
kljub relativno visoki nadmorski višini. Končni izkupiček je bil 7:0 zame, vsaj kar se gobanov tiče.
Eden je bil poletni, ostali jesenski. Dva malenkost obgrizena, noben črviv. Od ostalih gob sem opazil še precej golobic.
Proti koncu iskanja sva na enem mestu našla še 6 manjših marel. Bile so bolj suhe, vendar še uporabne.
Te sem vse prepustil sodelavcu, pa še 3 jurčke za povrh sem mu dal, da bo imel za eno porcijo z jajci.


jurčkoljub

Ja Andrej nažalost je bilo to resnično. Vsekakor, če srečaš kakšnega modela, ki nosi gobe v vrečki mu nujno razloži, da to ni primerno za v gozd. Če bo pa potem še smetil po gozdu je pa čisto tvoja presoja kako boš ukrepal ;D Jaz čisto vsakemu povem pa naj si misli o meni kar si hoče...da ne govorim o nekaterih gozdarjih, ki pustijo za sabo pravo smetišče plastenk in podobne svinjarije. Tudi njih je treba prijavit na pristojno službo in potem pridejo lepo pospravit nazaj za sabo, ko jih nadrejeni naženejo. Če seveda niso to kakšni ostanki od bogve kdaj. Kar se mene tiče je treba ekstremno čuvati naše gozdove, da nebo čez 10 let ena sama svinjarija vsepovsod. Če pa potrebuješ kaj odločnosti pa povej pa grema kdaj skupaj gobarit, da se boš malo nalezel od mene ;D Ok malo heca ampak vseeno vsaka pločevinka manj v gozdu je uspeh vseh nas.

Lep pozdrav

uli

Lep pozdrav
Včeraj popoldan smo na Pohorju nabrali skoraj polne košare.Kako je bilo luštno nikjer nobenega gobarja,parkiranega avta,v bistvu mir in tišina

mato2

Pozdrav tudi midva danes z polnima košarama,bilo je minimalno odpada od gob so kar lepe. Zdaj pa na morje. Želim vam lepo gobarjenje se vrnem čez kak teden ko bo bol frišno v gozdovih ;D

lp mato

Trocki

Kaj potem samo na Pohorju zaenkrat dogaja?
Notranjska - 550 m.n.v.

mato2

Ja pa ne po vsem pohorju marsikdo je šeu pa nič najdo

lp mato

Martin

 :P
vrnil z dopusta.

Čestitke vsem za najdbe ste kar lepo nabrali.  MATO si pusto še kaj za mene. ???

Jurčkoljub-nevem zakaj nekaj trdiš,če nisi videl misliš da ni možno da je ALenka vidla ljudi,ki so imeli polne košare. Jaz bi pa vrjel no saj košara je lahko tud manša pa je bol hitro polna kot tvoja, al pa si ti hodil po napačnih terenih pa so tam meli prazne košare hjjaa :o :D

Lp
Martin

ljubiteljica gob

na dolenjskem jih nekateri tudi nabirajo na veliko. midva sva iz včerajšnje ture prišla prazna. ene tri zlo obžrte golobice. to je to. praktično mrtvo v hosti. suho k poper.