Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: Lojze07 dne 10 Oktober 2013, 20:08

Naslov: Sirovke
Prispevek od: Lojze07 dne 10 Oktober 2013, 20:08
Vem, da nekateri zelo hvalijo sirovke; jaz jih do danes nisem pobiral.

Zanima me, kako pripravljate in konzervirate ter kako - za kakšne jedi jih uporabljate? Je uporaben tudi bet, ali samo klobuk?

Za vse odgovore že vnaprej hvala.

LP

P.s.

Upam seveda, da so tole sirovke...  :angel:

Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: Ta Pravi Gobar dne 10 Oktober 2013, 20:21
LOJZE07

Sirovke so seveda ta prave, mi smo jim zmeraj rekli florjani - nabiram jih 30 let + ...

Ko odrežem kapo od beta, mora ven teči oranžno - če belo, so strupene - pa zelo podobne !!!

Priprava ?

Mešano z drugimi gobami pražene za rižoto ali jajca etc. ne same sirovke - ne preveč okusno ...
Vložene lahko samo sirovke - za marsikoga bolje od jurčkov. Vlagam kot ostale gobe :
Gobe v hladno vodo, precej solim, počakam da zavreje, obenem zavrejem še kis za vlaganje in vodo razmerje 1 proti 3 ali 1 proti 2,5 ...
Ko so gobice 2 minuti vrele, precedim gobice, v steklene kozarce dam malo celega popra, preko nekaj gobi, spet malo popra, en lovorov list, en česen ali eno malo čebulico, spet preko gobice, malo pod vrh kozarca, nato prelijem z vrelo mešanico vode in kisa, da je tekočina en milimeter pod pokrovom, dam preko pokrov, zategnem, pa takoj pokrijem z neko coto - krpo, da se počasi preko noči hladi. Ta vročina zategne - vakuumizira kozarec. Uporabno najmanj leto dni, tako pripravljeno ...

Sirovke lahko tudi cele - na glavo obrnjen klobuk na vroči svinjski masti popečete, malo posolite, pa malo suhega česna preko, ko je pečeno, pa takoj pojest - perfektno.
Pecel ni uporaben, samo klobuki ...

Lp  :)
Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: Lojze07 dne 10 Oktober 2013, 22:18
Ta Pravi Gobar

Hvala za odgovor.

Me pa zanima še nekaj: ko jih nabiraš, se oziraš samo na barvo mlečka, ali še na kaj drugega? Jo tudi poizkusiš?

Pri enih sem prebral, da niso primerne za zamrzovanje? Kako je s tem-i?

LP

Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: nebivedu dne 11 Oktober 2013, 17:17
Jaz se oziram samo na barvo mlečka.
Me pa tudi zanima zakaj niso primerne za zamrzovanje?
Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: Ta Pravi Gobar dne 11 Oktober 2013, 17:51
SIROVKE

Zakaj ne bi bile sirovke za zamrzniti ?  Sami jih leta zamrzujemo, surove na kose narezane, porabiti pač nekje v 3 mesecih, potem niso več tako dobre - kot vse zamrznjene gobe ...

Na zelo male kose narezane, prvo čebula na olju malo rumena, pa te sirovke gor, ko so pripravljene, pa preko krompir kuhan - kot za pražen krompir, samo z gobicami - Suuuper !!!

Poskusite !!!

Lp  :)
Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: Lojze07 dne 11 Oktober 2013, 18:37
Hvala - vsekakor bom poizkusil.  :-*

LP
Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: GregorK dne 24 Avgust 2014, 21:00
Klobuke sirovk lahko tudi spaniraš po dunajsko in ocvreš... So odlične ;)
Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: Andrej Banko dne 02 September 2015, 21:18
Tudi jaz moram enkrat poiskusiti te sirovke !

Zanima me pa še tole pri vlaganju v kis, ali postanejo zelo sluzaste in mehke ?
Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: Ta Pravi Gobar dne 02 September 2015, 21:45
Andrej Banko ...

Sirovke nabiram  30 let menda ...

Za vlaganje so super - okus kot ostalo - jurčki, štorovke ...

Samo malo manj jih povri prej - pol časa, so bolj trdne, niso nič mehke pa čisto nič sluzave.  Meni zelo dobre - ampak samo vložene, ali pa ono ko kapo na glavo obrnem, dam na vročo ploščo ali v ponev, malo posolim ali minimalno vegete, in to je kot priloga ali pa samo z belim kruhom - njam  !!!

Kolega to dela tako, da na malo porumenelo čebulo v olju da čisto na drobne kockice narezane sirovke, to malo popeče, pa gor narezan kuhan krompir - torej na tak način pražen krompir - prva liga.

Martin ...

Se strinjamo, kaj pa ...

Samo rast morajo začet, po moje sezona čez 10 dni, prej nič kaj ...

Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: Andrej Banko dne 02 September 2015, 22:04
Super !
Najlepša hvala za izčrpen odgovor !
Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: ROGLA dne 03 September 2015, 07:37
Citat od: Andrej Banko dne 02 September 2015, 21:18
Tudi jaz moram enkrat poiskusiti te sirovke !

Zanima me pa še tole pri vlaganju v kis, ali postanejo zelo sluzaste in mehke ?

Mi smo jih eno leto,ko jih je bilo v izobilju vlozili  v slanico.
Gobe ocistili ne da bi jh oprali,nalagali po plast soli in plast sirovk.
Tako vse do vrha steklenega kozarca,zakljucili z soljo.

Ce pa ne maras  sluzastih vlozenih gob, poskusi z rumenimi jezki,po moznosti z bolj mladimi,ker starejsi grenijo
Naslov: Odg: Sirovke
Prispevek od: BarbaraKočevar dne 03 November 2015, 16:04
Jaz sem pa sprobala receot iz gobarskega vodnika:

Sirovke očistite, operete, dobro posušite in nasolite. V ponvi raztopite maslo in sirovke popecite iz obeh strani da niso več oranžno rumene temveč bolj rjavo/oker (ne zažgat :))
Dodate zaćimbe (jaz sem že v maslo ko sem grela dodala česen v prahu), poper, majaron in malo sladke paprike. Ko so pečene potresete gor malo kumine v prahu in dodate žlico kisle smetane... meni je bil okus božanski, pa načeloma sovražim kumino :) No, za sprobat je, še sploh zdaj ko jih je toliko v gozdu