Vem, da nekateri zelo hvalijo sirovke; jaz jih do danes nisem pobiral.
Zanima me, kako pripravljate in konzervirate ter kako - za kakšne jedi jih uporabljate? Je uporaben tudi bet, ali samo klobuk?
Za vse odgovore že vnaprej hvala.
LP
P.s.
Upam seveda, da so tole sirovke... :angel:
LOJZE07
Sirovke so seveda ta prave, mi smo jim zmeraj rekli florjani - nabiram jih 30 let + ...
Ko odrežem kapo od beta, mora ven teči oranžno - če belo, so strupene - pa zelo podobne !!!
Priprava ?
Mešano z drugimi gobami pražene za rižoto ali jajca etc. ne same sirovke - ne preveč okusno ...
Vložene lahko samo sirovke - za marsikoga bolje od jurčkov. Vlagam kot ostale gobe :
Gobe v hladno vodo, precej solim, počakam da zavreje, obenem zavrejem še kis za vlaganje in vodo razmerje 1 proti 3 ali 1 proti 2,5 ...
Ko so gobice 2 minuti vrele, precedim gobice, v steklene kozarce dam malo celega popra, preko nekaj gobi, spet malo popra, en lovorov list, en česen ali eno malo čebulico, spet preko gobice, malo pod vrh kozarca, nato prelijem z vrelo mešanico vode in kisa, da je tekočina en milimeter pod pokrovom, dam preko pokrov, zategnem, pa takoj pokrijem z neko coto - krpo, da se počasi preko noči hladi. Ta vročina zategne - vakuumizira kozarec. Uporabno najmanj leto dni, tako pripravljeno ...
Sirovke lahko tudi cele - na glavo obrnjen klobuk na vroči svinjski masti popečete, malo posolite, pa malo suhega česna preko, ko je pečeno, pa takoj pojest - perfektno.
Pecel ni uporaben, samo klobuki ...
Lp :)
Ta Pravi Gobar
Hvala za odgovor.
Me pa zanima še nekaj: ko jih nabiraš, se oziraš samo na barvo mlečka, ali še na kaj drugega? Jo tudi poizkusiš?
Pri enih sem prebral, da niso primerne za zamrzovanje? Kako je s tem-i?
LP
Jaz se oziram samo na barvo mlečka.
Me pa tudi zanima zakaj niso primerne za zamrzovanje?
SIROVKE
Zakaj ne bi bile sirovke za zamrzniti ? Sami jih leta zamrzujemo, surove na kose narezane, porabiti pač nekje v 3 mesecih, potem niso več tako dobre - kot vse zamrznjene gobe ...
Na zelo male kose narezane, prvo čebula na olju malo rumena, pa te sirovke gor, ko so pripravljene, pa preko krompir kuhan - kot za pražen krompir, samo z gobicami - Suuuper !!!
Poskusite !!!
Lp :)
Hvala - vsekakor bom poizkusil. :-*
LP
Klobuke sirovk lahko tudi spaniraš po dunajsko in ocvreš... So odlične ;)
Tudi jaz moram enkrat poiskusiti te sirovke !
Zanima me pa še tole pri vlaganju v kis, ali postanejo zelo sluzaste in mehke ?
Andrej Banko ...
Sirovke nabiram 30 let menda ...
Za vlaganje so super - okus kot ostalo - jurčki, štorovke ...
Samo malo manj jih povri prej - pol časa, so bolj trdne, niso nič mehke pa čisto nič sluzave. Meni zelo dobre - ampak samo vložene, ali pa ono ko kapo na glavo obrnem, dam na vročo ploščo ali v ponev, malo posolim ali minimalno vegete, in to je kot priloga ali pa samo z belim kruhom - njam !!!
Kolega to dela tako, da na malo porumenelo čebulo v olju da čisto na drobne kockice narezane sirovke, to malo popeče, pa gor narezan kuhan krompir - torej na tak način pražen krompir - prva liga.
Martin ...
Se strinjamo, kaj pa ...
Samo rast morajo začet, po moje sezona čez 10 dni, prej nič kaj ...
Super !
Najlepša hvala za izčrpen odgovor !
Citat od: Andrej Banko dne 02 September 2015, 21:18
Tudi jaz moram enkrat poiskusiti te sirovke !
Zanima me pa še tole pri vlaganju v kis, ali postanejo zelo sluzaste in mehke ?
Mi smo jih eno leto,ko jih je bilo v izobilju vlozili v slanico.
Gobe ocistili ne da bi jh oprali,nalagali po plast soli in plast sirovk.
Tako vse do vrha steklenega kozarca,zakljucili z soljo.
Ce pa ne maras sluzastih vlozenih gob, poskusi z rumenimi jezki,po moznosti z bolj mladimi,ker starejsi grenijo
Jaz sem pa sprobala receot iz gobarskega vodnika:
Sirovke očistite, operete, dobro posušite in nasolite. V ponvi raztopite maslo in sirovke popecite iz obeh strani da niso več oranžno rumene temveč bolj rjavo/oker (ne zažgat :))
Dodate zaćimbe (jaz sem že v maslo ko sem grela dodala česen v prahu), poper, majaron in malo sladke paprike. Ko so pečene potresete gor malo kumine v prahu in dodate žlico kisle smetane... meni je bil okus božanski, pa načeloma sovražim kumino :) No, za sprobat je, še sploh zdaj ko jih je toliko v gozdu