gobarjenje 2011-2del

Začel/a jazzz, 15 Avgust 2011, 11:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

uli

Danes sem našel lep primerek borovega gljivca,in me zanima kako bi ga ohranil do razstave gob v ponedeljek.
Lep pozdrav!

uli

pa še slika

uli

še ena

slavko

Najbolje je, da ga date v hladilnik, kjer običajno hladite zelenjavo. Tam bo borov glivec brez težav ostal svež še nekaj dni.

Lep pozdrav,
Slavko

Leon

Danes sem nabral kar nekaj lisičk, pa tudi 2 starejša jurčka in par turkov. Pri zadnjh dveh slikah me zanima če gre res za golobičjo kolobarnico.

uli

Danes sem malo gobaril,pa nič kaj uspeha.Našel sem lep primerek mesnatoca pa me zanima kateri je
Lep pozdrav

slavko

Leon Odgovor #169

Na zadnjih dveh slikah bi lahko bila golobičja kolobarnica (Tricholoma columbetta), ki je užitna. Zanjo je značilen kar debel olup kože od klobuka in v dnišču beta so vidni zeleni do modri odtenki.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Uli Odgovor #170

Na sliki je zraščeni mesnatovec (Albatrellus confluens), ki je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

 ;)
pozdravljeni
Včeraj sem spet preverjal svoje terene in rezultat zelo slab. Tako slabo rast gob v tem času jaz od kar gobarim ne pomnim ne mislim samo jurčkov ampak tud druge gobe enostavno jih ni. Presenečen sem ,da ni rdečih mušnic ki jih je bilo vsako leto na stotine v tem času je pa že tud suho ponekot v gozdovih mislim ,da je ta dolgotrajna suša nardila svoje. Bomo pa nabirali kostanje. ;D

No našel sem na šumiku nekaj primerkov jurčkov a je to milina za taki čas.Bil pa sem tud na klopnem vrhu tam pa ni blo nič razen dost avtov. kljub vsem avtom pa nisem srečal niti enga gobarja le kam so ga vsi mahnili.

Na klopnem sem parkiral  pred belim puntom je bil morda tvoj matej belega polota imam.

Lp
Martin

Martin

 ;D :o

murrober

halo
no danes sem bil na vikendu v halozah in seveda pokukaj v gozd. gozd je suh gob pa nič. nabrali pa smo kar nekaj kostanjev, ki bodo jutri končali pečeni v naših trebuhih. mislim, pa da nisem edini ki sem to opazil. pred dvema dnevoma sem bil na pohurju, pa je tem še kar mokro, zato se da tam vsaj kakšna goba nabrat. očitno je enkratna količina dežja neučinkovita, kot pa manjša količina v večih dneh. počakajmo na nove padavine. vremenska napoved sicer ni kaj obetavajoča za padavine.
lp
robert m.

kragulj

Pozdravljeni forumci,

Ptujsko gobarsko društvo, pa je danes izvedlo gobarjenje na Goričkem. Udeležilo se ga je 30 članov, na razstavi, ki smo jo izvedli na kmečkem turizmu Gorički raj v Peskovcih pa smo imeli skoraj 150 vzorcev. Gozd je kar suh, našli smo dva gobana, nekaj lisičk, imeli pa smo zelo lepo vreme in smo uživali....

Ivan

beko.star

Pozdravljeni,

Tudi na gorenjskem se je rast jurčkjov skoraj ustavila... pred nekaj dnevi je bilo kar porecej
jurčkov ampak so po eni rundi skoraj nehali rasti. Danes sem prehodil pol poljanske doline in sem
našel le en kilogram lisičk in en kilogram lepih jurčkov! Gozd je skoraj brez gob :(
Izgleda da bo letošnja sezona zelo slaba... čeprav je pred nami še cel oktober in mogoče bodo
jurčki še zrasli!

Lep pozdrav iz gorenjske,
Blaž :)

mato2

Martin tememno sivega puntota imam v petek sem meu par metrov parkiran avto vstran od tvojega na prečki med šumikom in klopnim vrhom nabrau
sem okoli 3kg jurčkov večina večjih malih skoraj ni bilo zaslediti

lp matej

jernej

No danes se bom pa jaz pohvalil, čeprav to ni v moji navadi! Predvsem zato, da malo podžgem Martina  :). Kljub temu, da smo domačini na Klopnem vrhu nismo gobarili že več kot eno leto. In prav vaša pisanja so me vzpodbudila, da smo tokrat šli tja, saj sem bil mnenja, da bomo ob takšnih pogojih na vrhovih Pohorja nabrali največ za jutrijšnjo razstavo. In tokrat smo imeli srečo! "Naleteli" smo na predel, kjer smo našli veliko število jurčkov! Kljub velikemu številu gobarjev, in nabiranju v neposredni bližini ceste je bilo kar precej takšnih, ki so že propadli. Izgleda, da tam res dolgo ni bilo nikogar! Košaro smo tako hitro napolnili z jesenskimi gobani, lisičkami, modrikastimi golobicami in bisernicami. Je pa res, da smo jurčke nabrali le tam, tam ko bi jih pričakoval pa jih ni bilo. Nasploh pa je z gobami slabo. Na prisojnih legah se po večini bohotijo le okraste in modrikaste golobice. Pogovarjal sem se tudi z oskrbnikom koče na Kl. vrhu. Dejal je, da je danes zjutraj temperatura  bila le 4 stopinje! Ja gobarska sezona se na vrhovih Pohorja počasi zaključuje!