Determiniranje 2021

Začel/a gusar76, 01 Januar 2021, 21:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

BubikolRamios

#45
Citat od: BubikolRamios dne 20 Maj 2021, 15:10
Pluteus x?
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id=eaa1363f848547c4acc4e3950210e374

Glej temno rjavo barvo desno zgoraj, svetlejši postane s staranjem. Zelo sluzast, vsaj v dežju.

ena teorija je da je to tole: http://www.gobe.si/Gobe/HydropusSubalpinus
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id=b3a6818dc46f45e1892c7ec4df27ab8b
pripenjam sliko izpuljenega, na glavo obrnjenega dnišča s tega zadnjega linka - spodaj odebeljen, opreden z micelijem( kot na gornjem 'pluteus'), pod klobukom bet 6.5 mm. Ker imam zraven napisano in se tega še spomnim, da je tole zelo težko izpulit - si predstavljam da je nekaj še navzdol od tega odebeljenega dela ?

še en lnk: https://www.mykoweb.eu/fungi/hydropus-subalpinus - po moje tale 'opcijska' opredenost, odebelitev manjka v opisu ?

Menda je to zelo težko določiti, ali so lističi ob betu prosti, so/niso ?: http://funghiteramani.blogspot.com/2015/01/hydropus-subalpinus-rohn-singer.html

slavko

Podrobnost na sliki res kaže na to, da bi lahko na vaših posnetkih bil Hydropus subalpinus. Vendar manjka mikroskopska analiza, na osnovi katere bi z veliko večjo gotovostjo to tezo lahko potrdili.

Makroskopsko je mogoče določiti veliko vrst, nekatere celo z veliko gotovostjo. Pri nekaterih vrstah pa posnetek ne pokaže vsega. Zato obstaja velika verjetnost zamenjave z drugimi vrstami. V takih primerih je mikroskopski ''prstni odtis'' tisti, ki pogosto razreši dilemo.

Takih vrst gob, kot jih imate na posnetku, je veliko in so si podobne. Glede na to, da posnetke umeščate na vašo spletno stran, bi vam vsekakor svetoval, da v analizo primerkov vključite še mikroskopsko analizo. Potem bodo vrste na vaši spletni strani res tiste, ki mislite, da ste jih našli.

V gobarskih društvih tako počnemo in potem rezultate primerjamo z referenčno strokovno literaturo. Na tak način z večjo gotovostjo lahko trdimo, da je na posnetkih naše spletne strani res tista vrsta. Čeprav smo v opisu morda pozabili omeniti kakšno makroskopsko podrobnost.

Lep pozdrav,
Slavko

Zvezdica

Katera goba je to?
Travniški kukmak?
Da ni slučajno koničasta mušnica?

Nagi Bator

Citat od: Zvezdica dne 23 Maj 2021, 20:01
Katera goba je to?
Travniški kukmak?
Da ni slučajno koničasta mušnica?

Musnica ne bo nikdar imela roza listicev! Tako da gre za kukmak. Kateri tocno, bo pa kdo drug povedal.

slavko

Zvezdica #47, mislim, da ste našli mestni kukmak, ki je užitna vrsta gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

Zvezdica

#50
Slavko #49
Ta kukmak sem našla na Trebeljevem, na robu vrta, pognojenega seveda.
Je pa goba precej velika - premer klobuka 13 cm, premer beta 3 cm, višina celotnega 11 cm (pa korenina je ostala v zemlji).
Praktično cel bet do klobuka je bil v zemlji, ki je precej rahla.
Je običajno, da so kukmaki tako veliki? Morda zaradi obilice padavin?

slavko

Nekatere vrste kukmakov so še večje. Moj največji najdeni kukmak je imel premer skoraj 30 cm.

Lep pozdrav,
Slavko

gobojed

Pozdravljeni, katera goba je na slikah? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
https://ibb.co/jLdGZv8
https://ibb.co/M7wMkZr
https://ibb.co/VYWS866

slavko

Širokolistna velekorenovka, pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

Eva777

Odgovor na Megacollybia iz objave Bubikol... imate precej dobrih najdb. Žal dostikrat fotografiranih pomanjkljivo, manjka fotografija od daleč, pa tudi običajno so vse natlačene. Vaša ugibanja vrst običajno malo zavedejo, saj so redko pravilna (se opravičujem, a tak je moj vtis, sem jih videla že res precej). Mikroskopija bi bila prav gotovo potrebna, saj se potem vsi naokrog mučimo in bolj ali manj ugibamo vrste. Verjetno ste to opazili tudi sami po fb skupinah, kjer dostikrat ne dobite odgovorov.
Kakorkoli... pred kratkim so odkrili drugo vrsto širokolistke v Evropi. Megacollybia marginata, ki naj bi bila celo kar razširjena, vendar do sedaj obravnavana kot širokolistna velekorenovka. Bistvena makro razlika naj bi bila v temni ostrinki lističev. Ostrinke lističev pri vaši najdbi so tudi temnejše. Seveda to ne pomeni, da gre nujno za to vrsto, vendar v razmislek...

bojan

Prosim vas za pomoč pri določitvi vrste za gobe na priloženih fotografijah.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

Eva777

Bojan, zdi se mi, da ste našli rumenega smetiščarja, malo štorovko, sluzavko blazinasto prašilko, še eno sluzavko: poroidno varianto Ceratiomyxa fruticulosa (paličasta hladetinka) in Amanita excelsa (podaljšana mušnica). Če sem se kje zmotila, pa naj me Slavko popravi.

slavko

Jaz bi določil enako kot Eva.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Votel bet - Melanoleuca ? Če kaj piše na gobe.si, potem piše poln.
Sadovnjak, trava.

http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id=f2ba856fe74c442c841d7f09067d6370

slavko

Pri gostolistkah je bet res poln. Vendar na vaših posnetkih ni gostolistka, ampak ena od rdečelistk, kar je razvidno iz rožnate barve lističev. Mislim, da ste našli Entoloma clypeatum.

Lep pozdrav,
Slavko