Piran

Začel/a gorenc, 12 Julij 2010, 20:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

gorenc

v četrtek 8.7.2010 sem bil zjutraj v Piranu in naletel na tržnici  branjevko z polno  gobanov,lisičk in borovnic .Zanimala me je cena in mi je rekla da je vse po 5€.Ker sem bil radoveden od kod toliko gob v tej suši mi je povedala da je nabrano v Jančah .Če je kdo tukaj na tem forumu iz Janč naj malo napiše koliko je tukaj resnice??Ali res raste v Jančah toliko kot sem presenečeno videl na tržnici?
Sem se pa pogovarjal še isto noč z nekom iz Janč ko sva ribarila pa je rekel da mu znanci govorijo da je suho in da težko vrjame branjevki kar mi je rekla .
RESNIČNO PA SEM BIL PRESENEČEN NAD "ŠTANTOM" 

medica

Kdo bi vozil gobe iz Janč v Piran in jih prodajal po 5€, če jih pa lahko v Ljubljani proda po 20€?   

gorenc

Citat od: medica dne 13 Julij 2010, 11:42
Kdo bi vozil gobe iz Janč v Piran in jih prodajal po 5€, če jih pa lahko v Ljubljani proda po 20€?   
Se strinjam z vami a če se je branjevka zlagala meni se jaz lažem naprej  tem kar mi je povedala.Sam sem bil začuden ob obilno založeni stojnici z prekrasnimi gozdnimi plodovi.

Grega

Sicer z manjšo zamudo a vseeno,

jurčki ki se trenutno dobijo na tržnici so predvsem iz romunije in bolgarije mi je pojasnila "branjevka", ki jo poznam, sicer sem pa dostikrat na jančah in niti slučajno niso tako založene z jurčki kot ostali deli slovenije (vsaj kolikor jaz poznam)

LP
Grega

gorenc

V kolikem času pripeljejo iz Romunije in Bolgarije gobe??Vidi se da  ni sveža, vsi vemo da se starih gob ne uporablja kako si sploh upajo prodajati in ali je kje kakšen inšpektor ali kaj podobnega da bi kontroliral te gobe na trgih.
Nekaj dni nazaj sem bil v Mariboru na tržnici in lisičke so bile takšne kot bi prišle peš iz teh dveh držav.

Martin

Ja tud jaz se strinjam; kje je kdo, ki bi to kontroliral? Tud jaz sem zdaj že tri vikende zaporedoma videl na sejmu v mb jurčke in lisičke. Te so bile total rjave, kot da bi jih že speko, jurčki so pa bili neočiščeni. In če komu rečeš zakaj ne očisti gob v gozdu, ti pa odgovori, ker se prej izsušijo in kje to piše, da bi jih moral očistit in kdo sploh sem, da to sprašujem. No, in zdaj vas jaz vprašam, kdo pa potem lahko kaj tem ljudem, ki ne čistijo gob?? Sam še nikjer nisem videl nobenega inšpektorja ali kaj podobnega, da bi proti takim kaj ukrepal ali ga vsaj opozoril.

Lp,
Martin

slavko

Kar prodajajo na tržnici preverjajo tržni inšpektorji. Vendar oni ne poznajo gob dovolj dobro, da bi lahko npr. kaznovali nekoga, ki prodaja gobe, ki jih je v Sloveniji prepovedano nabirati, ali pa bi denimo pojasnil, da se morajo gobe očistiti že v gozdu. Bral sem, da so nekoč v našem društvu sodelovali s tržnimi inšpektorji na tržnicah. Ideja ni slaba, vendar se tega sodelovanja v današnjem času ne da vzpostaviti, kljub večkratnim poskusom.

Je pa opaziti eno novo dimenzijo - prisotnost gob na tržnici še ne pomeni, da rastejo tudi v naših gozdovih. Naše branjevke so se presenetljivo hitro "globalizirale". Na srečo domačini to vemo. Če pa na tržnici kupujejo tujci, si morda mislijo kako dober nakup slovenskih gob so naredili.

Vedeti moramo, da v Evropi velja načelo prostega pretoka blaga in storitev, vendar gotovo nismo pričakovali, da bo to načelo imelo tako hitre in presenetljive učinke. Bomo pa zato postali bolj kritični in pozorni. Prav bi bilo, da bi bili tudi tržni inšpektorji.

Lep pozdrav,
Slavko