Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Teme - andymann

#1
V Delovi prilogi Plus 50, z dne 2.9.2014 je članek o gobah novinarke Dragice Bošnjak, kjer piše, da (citiram):''doktorica Marija Jamšek iz Centra za zastrupitve Interne klinike UKC v LJ našteva in pojasnjuje zlata pravila, ki jih je treba upoštevati pri nabiranju in uživanju gob.''

Ne vem kako naj razumem, kar piše v zadnjem odtavku in sicer (citiram):
''Po navadi lahko slišimo, da je nevarno uživanje starih, sicer užitnih gob. To pravilo pa ne velja za sicer priljubljene-marele. Te so lahko nevarne, dokler so še zelo majhne, ker imajo takrat podobne strupe kot zelene mušnice, polno razvite, odrasle, pa veljajo kulinarično specialiteto.''

Kaj takega do sedaj še nisem prebral, pa sem v rokah imel že kar nekaj gobarskih knjig...

pozdrav, Andrej.
#2
Nabiranje gob / prodaja zaščitenih gob
22 Avgust 2014, 12:54
Jasno mi je, da je nabiranje zaščitenih gob prepovedano, ampak da je dovoljena prodaja, nisem vedel. Poreklo gob iz embalaže ni razvidno.




#3
Nabiranje gob / Pohvala društvu Lisička
22 Oktober 2008, 15:24
Ko se iz gozda vrnem s prazno košaro, je znak, da je zame gobarska sezona končana. To se je zgodilo ta vikend  :(
Vseeno, pa sem bil z letošnjo sezono več kot zadovoljen.
Zahvaljujoč društvu, ki je imelo dan odprtih vrat septembra na Pohorju, sem letos svoja kulinarična doživetja (jurčki, lisičke, dežniki...) razširil še na zelenkasto golobico, bisernico, rumenega ježka, betičasto prašnico, užitno in smrekovo sirovko ter razne polstenke. 
Hvala tudi gospodu Slavku in drugim, ki preko foruma pridno pomagajo pri determinaciji gob.
Takole pa je bilo na dnevu odprtih vrat na Arehu.

Upam, da naslednje leto tudi organizirate kaj takega za nečlane, saj je zelo poučno in koristno za tiste, ki bi se radi o gobah naučili kaj novega.

lep pozdrav, Andrej
#4
Nabiranje gob / Črne trobente
10 Oktober 2007, 12:07
Pozdravljeni, ljubitelji gob!

Sem bolj kot ne začetnik pri gobah. Zaenkrat nabiram le dežnike, gobane, kostanjevke, cigančke in kravjače. Pred nedavnim sem si razširil obzorje še s črnimi trobentami, za katere sem prebral, da so užitne le mlade.
Pa me zanima, koliko velike so lahko, da so še užitne (nabral sem take od 2 do 5 cm v višino) Ali so starejše užitne, če jih posušim?
Hvala za odgovor, Andrej