V Delovi prilogi Plus 50, z dne 2.9.2014 je članek o gobah novinarke Dragice Bošnjak, kjer piše, da (citiram):''doktorica Marija Jamšek iz Centra za zastrupitve Interne klinike UKC v LJ našteva in pojasnjuje zlata pravila, ki jih je treba upoštevati pri nabiranju in uživanju gob.''
Ne vem kako naj razumem, kar piše v zadnjem odtavku in sicer (citiram):
''Po navadi lahko slišimo, da je nevarno uživanje starih, sicer užitnih gob. To pravilo pa ne velja za sicer priljubljene-marele. Te so lahko nevarne, dokler so še zelo majhne, ker imajo takrat podobne strupe kot zelene mušnice, polno razvite, odrasle, pa veljajo kulinarično specialiteto.''
Kaj takega do sedaj še nisem prebral, pa sem v rokah imel že kar nekaj gobarskih knjig...
pozdrav, Andrej.
Ne vem kako naj razumem, kar piše v zadnjem odtavku in sicer (citiram):
''Po navadi lahko slišimo, da je nevarno uživanje starih, sicer užitnih gob. To pravilo pa ne velja za sicer priljubljene-marele. Te so lahko nevarne, dokler so še zelo majhne, ker imajo takrat podobne strupe kot zelene mušnice, polno razvite, odrasle, pa veljajo kulinarično specialiteto.''
Kaj takega do sedaj še nisem prebral, pa sem v rokah imel že kar nekaj gobarskih knjig...
pozdrav, Andrej.