Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Še vedno je v veljavi omejitev nabiranja gob do 2 kg dnevno na osebo. To pomeni, da vas možje v modrem lahko kaznujejo, če natehtajo večjo količino.

Lep pozdrav,
Slavko

Gobar88

Hvala, kaj pa če nas je vec nabiralo pa sem sam v avtu  :laugh:

Lemedis

Gobar23 :  Glede kontrole količine nabranih gob z izgovorom, da ste sami v avtu, nabiralo vas je pa več se je v preteklosti že zgodilo, da je bil podeljen plačilni nalog. Presodite sami. Zakonsko merilo 2kg nabranih gob se mi ne zdi brez razloga. Vsekakor tudi količinsko pretiravanje negativno vpliva na rast trosnjakov in biodiverziteto. Večina nas težko pusti v gozdu lepe primerke gob, ko je rast bujna. Toda zelo pomembno se mi zdi, da se zavedamo da, če se ne dopusti da bi trosnjaki dozoreli in oddali trose je posledično zelo oteženo razmnoževanje. Predlagam, da vsak nabira čim več različnih vrst ne le eno-dve. Seveda pa nabiramo zrele trosnjake, ki so že oddali trose, par mm velike gobice pa pustimo, da dozorijo in opravijo svojo funkcijo. Tako precej pomagamu k zdravemu ekosistemu.
Upajmo, da nam bo vsaj konec marca in april, ki je znan deževen mesec prinesel kaj padavin, če jih že do sedaj ni.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Gobar88

saj sem samo informativno vprašal ne se jezit  >:(  :D

Lemedis

Gobar23 : Moje sporočilo ni bilo mišljeno kot graja, zgolj v razmislek.
lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Martin

 :police: :police: :police: :police:

Da se še jaz malo vmešam v to debato količinsko.
Seveda je se treba držat in nabirat do 2.kg. Je pa tud pomembno ,da gobe odrežemo in na mestu najdbe očistimo .Priznam ,da sam večkrat prekoračim dovoljeno koičino in mislim, da tud vsi ostali ,ki če najdejo več. Tud poberejo ne pustijo gob v gozdu a nikoli še nisem pobral gobe brez, da bi jo očistil.

Na primer negdo gre enkrat na tedn v gozd in nabere4.kg gob. Potem pa je negdo, ki gre štirikrat na tedn v gozd in nabere 2.kg, tako kot treba.Gdo je zdaj nardil večjo škodo hja nevem????????? :-\ Pa ne rečt ,da noben ne hodi vsaki dan v gozd.  :P

Lp
Martin

Gobar88

jaz grem mogoče 1x na teden mogoče 2x ko res rastejo in če te naberem kakšno kilico več ni preveč škode  >:(  :angel: :laugh:

slavko

Martin, dilema, ki ste jo omenili, je upravičena. Namen zakonodajalca je, da posamezni obiskovalec v gozdu naredi čim manj škode, vseeno pa lahko uživa njegove plodove. Že v tem namenu je protislovje.

Obnašanje obiskovalcev gozdov (s poudarkom na nabiralcih gob) določa več predpisov:

- zakon o gozdovih,
- pravilnik o varstvu gozdov,
- uredba o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju,
- zakon o ohranjanju narave,
- uredba o zavarovanih prosto živečih vrstah gliv,
- rdeči seznam gliv Slovenije.

Vašo dilemo najbolj neposredno naslavlja Zakon o gozdovih, dosegljiv na spletni strani: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2009114&stevilka=5220. Zadnja sprememba je objavljena 31.12.2009.
V 43. členu piše, da posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ 2 kg gob, razen gob, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo samoniklih gliv, plodov, mahov in kostanja ter 1 kg zelnatih rastlin, razen rastlin, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo zavarovanih rastlinskih vrst. Šteje se, da obiskovalec gozda pri rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin ali gob ogroža funkcije gozda, če pri tem ravna tako, da se:

–   nabirajo drevesni plodovi, semena, cvetje ali vejevje tako, da se površina krošnje drevesa zmanjša za več kot 30% in če je morebitno obvejevanje drevesa opravljeno na način, da rez ni gladek;
–   pri izkoriščanju grmovnic v grmu pusti manj kot 30% živih poganjkov razen v primerih, ko je z gojitvenim načrtom določeno drugače;
–   nabirajo zelnate rastline tako, da se odstrani več kot 30% rastlin oziroma več kot vsaka tretja rastlina;
–   nabirajo mahovi tako, da se odstranijo z več kot 20% površine, ki jo mahovi poraščajo.

Ker v alinejah ni posebej omenjeno gob, bi lahko kot osnovo vzeli zelnate rastline. Tako bi posamezni obiskovalec ogrožal rast gob, če na rastišču odstrani več kot 30% gob.

Lep pozdrav,
Slavko

kragulj

Pozdravljeni,

danes sem se malo sprehodil po gozdu ob reki Dravi. Teren izredno suh, kljub temu pa že lepo raste čemaž...
lp,

Martin

 :P
pozdrav
Dans sem šel malo preverit obrobe gozdov kjer vedno najdem prve mavrahe. Vem ,da je še prehitro a sem bil preveč radovedn in seveda nisem našel nobenega mavraha. Je pa suho tak ,da tud če bi že bil čas za njih po mojem nemore v taki suši rastit nič. Ja ja deža pač noče bit .

;)
Lp
Martin

klavir

Smrčki oz. mavrahi nikoli ne rastejo tako zgodaj, vedno šele aprila. Najbolj zgodnjega smrčka sem pred nekaj leti našel 8. aprila, navadno pa bolj množično rastejo v drugi polovici meseca.

lp

Martin

 ;)
Ja vem ,da v marcu še ne rastejo a iz firbca sem šel dans spet preverit sizuacijo .Jaz sem najbolj zgodne mavrahe našel lani 10.aprila. Drugače se pa orientiram po naravi naprimer ,ko so že šmarnice z zaprtimi cvetovi takrat že običajno rastejo ali pa po čemažu. Ja bo treba še malo počakat a v začetku aprila napovedujejo dež, potem pa mislim ,da bom že lahko dal kaj v košaro,

Pa veliko užitkov v naravi,ki je v polnem prebujanju.

Lp
Martin

jernej

Luka, jaz in moj oče smo se v petek potikali po dravskih logih in kljub suši nepričakovano naleteli na zanimivo najdbo - Češke hrčkovce: http://www.gobe.si/Gobe/PtychoverpaBohemica . Prav tako sva nekaj primerkov teh gob našla tudi z Ivanom včeraj!



Lp Jernej

Martin

 ;D

pozdrav
Jernej super novica in tud dež prileze počasi. A zanima me, če je to vaša fotografija al sam simboična?

Napoved za vreme je super v aprilu bo kar nekaj dežja seveda, če bo napoved držala. ???

Lp
Martin

kragulj

Pozdravljeni,
kljub suši se s trudom da najti tudi kakšna marčevka...
lp,