Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Gobe, ki so zrasle v koritu za rože spadajo v rod dežnikovcev (Leucocoprinus). Najverjetneje so zrasli kredasti dežnikovci (Leucocoprinus cretatus).

Prosim, če lahko pošljete več posnetkov na naš e-mail, gdlmb1@gmail.com in vaše podatke, da vrsto objavimo na spletni strani in vas kot avtorja posnetka.

Gobe, ki so zrasle v koritu rastlinam niso škodljive. Tudi koristijo ne, saj se ne povežejo s koreninami rastlin, da bi jim pomagali pri rasti. Dežnikovci spadajo med gniloživke (saprofite), ki razkrajajo organske snovi v koritu. Verjetno so trosi bili že v zemlji, ali pa ste jih dodali z novo zemljo za rastline.

Lep pozdrav,
Slavko



Roberts


slavko

Na posnetkih je črneča velezraščenka (Meripilus giganteus), ki je mlada užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

markok

Prosim za determinacijo,

je to rumeni goban? Rumena trosovnica, rumen zgornji del beta, trosovnica na pritisk potemni,zelo prijetnega vonja.
[/
[url=http://shrani.si/?n/ew/4HY5wpOB/dscn8087.jpg][/
[url=http://shrani.si/?1g/gj/3utTkRyX/dscn8090.jpg]

slavko

Na posnetkih je rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

bertoolin

Rumeni goban torej...Hmmm, jaz sem to vrsto imel vedno za kostanjevko...no tukaj bi rad povprašal g. Slavka, kako ločimo rumeni goban od kostanjevke..LP

ROGLA

Citat od: bertoolin dne 03 September 2015, 14:06
Rumeni goban torej...Hmmm, jaz sem to vrsto imel vedno za kostanjevko...no tukaj bi rad povprašal g. Slavka, kako ločimo rumeni goban od kostanjevke..LP
[/jurcku


Jaz locim....rumeni goban ima rumeno trosovnico in rumeni bet
                   ..kostanjevka pa ima rjavi bet in bolj rjavkasto belo trosovnico podobno jurcku
                    .med tema dvema pa je podoben grenki goban

Najbolje da se z enim dobis ,kateri to pozna.....ti bo kr hiter jasno


                       

slavko

bertoolin, nekaj informacij vam je posredoval že uporabnik ROGLA. Dodal bi, da konstanjevka oz. kostanjasti goban (Boleus badius), na prerezu precej bolj modri kot rumeni goban. Marsikoga to odvrne od teh okusnih vrst gob.

Pri cevarkah ni velike možnosti za nevarne zastrupitve, saj med njimi ni smrtno strupenih vrst. Če izločite take vrste, ki imajo rdečo trosovnico (med njimi so tudi strupene vrste), je največja nevšečnost lahko ta, da poberete vrsto, ki greni. Zato je priporočljivo poskusiti majhen košček gobe s cevkami, ki imajo belo, rumeno ali zeleno barvo trosovnice in ga nato izpljuniti. Če ne greni, lahko gobo uporabite.

Lep pozdrav,
Slavko

Rak

Ne uspe mi je determinirati, ne vem od kod črna obloga po betu. Rasla je v suhem smrekovem gozdu v avgustu.


slavko

Mislim, da ste našli žametnega pdvihanca (Tapinella atrotomentosa), ki je pogojno užitna goba.

Lep pozdrav,
Slavko

Lemedis

Rak: Goba, ki ste jo našli je žametni podvihanec (Tapinella atrotomentosa), ki je razpoznaven po rjavem klobuku, črnem žametastem betu in dokaj gostih lističih, ki potekajo značilno na bet. Je gniloživka, običajno raste na štorih iglavcev ali iz trohnečih korenin, ki so pogosto nevidne. Gre za precej pogosto gobo iglastih gozdov, najdemo jo predvsem poleti in jeseni. Raste tudi v sušnejših razmerah. Čeprav je po oSGS (2013) označen kot užiten vam ga ne bi priporočal za uživanje saj ima priokus po trhlem lesu, predvsem starejši primerki.
Zanimivo je, da začne ta vrsta ob vsaki večji ranitvi tvoriti kopico različnih kemijskih spojin, ki služijo kot njen obrambni mehanizem. Slednji se mi zdi zelo uspešen saj v gozdovih izredno redko videvam ''obžrte'' trosnjake te vrste.

Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Rak

Slavko in Luka, hvala obema, fotko bom zdaj v svojem spletnem albumu lahko poimenoval.

BubikolRamios

Samo, tistale luskasta površina klobuka pa je čudna.

Rak

Verjetno ena od livk, samo katera? ???


Lemedis

Rak #178 gobi na sliki sta zelo podobni mladi rebravi livki (Clitocybe costata). To je vrsta mešanega iglastega gozda, rada raste prav na kakem mahu (tako kot vaše na fotografiji), zelo je podobna rjavkasti livki (Clitocybe gibba), ki nima nikoli tako izrazite razlike v barvi klobuka in beta. Bet je pri rjavkasti livki praviloma svetlejši.
Za kulinarično nabiranje je potrebno biti pri livkah izjemno previden, saj gre za zelo obširen rod, med njimi najdemo kar nekaj strupenih in smrtno strupenih vrst, izogibati se velja predvsem vsem belo obarvanim vrstam! Rjavo obarvane livke so večinoma užitne.

Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!