Gobarjenje 2016

Začel/a kragulj, 03 Januar 2016, 08:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

blaz3k

#405

blaz3k


Martin

 :police:
Hah končno se je oglasil negdo ki še ma nekaj mozga v glavi. Seveda mnoge to ne moti da on rije po gozdnih cestah travnikih ker so enaki kot on. Rajši si kupte košaro pa nož za v šumo....brez zamere super,da radi gobarite ampak z motorjem no ja vsepovsod že rijete cele dneve vikende  BANDA :-*

Martin

msimerus

Bom še enkrat vsem razložil, tako kot že lansko leto.  Vozim samo po cestah..tudi gozdnih in to tam kjer dragi sogobarji vi naredite z svojimi avti več škode kot jaz. Glede motenja živali, sem amaterski fotograf in veliko slikam naravo in živali...to obdobje so aktualni prašiči.

Neočišcenih gob pri meni ne najdeš, izjema pa so takšni trojčki ali četvorčki, kar bi bilo pa škoda ločiti.

Mislim, da tu deluje znana slovenska foušija in se zato poslavljam od tega foruma.

Vsem normalnim gobarjem pa lep pozdrav


Sent from my iPad using Tapatalk

jurčkoljub

Nevem očitno ti samemu sebi lažeš. Eno stran nazaj na forumu poglej in jaz tam vidim neočiščeni gobi tudi tisti dve, ki nista trojček ali četvorček. Da ti točno definiram, slika številka 3 v objavi slik. Kar se tiče pa faušije dragi moj Msimerus pa verjemi, da gob naberem čisto zadosti za sebe in za vse sosede. Več koristi bi bilo, če bi se s to svojo ropotajočo stvarjo poslovil iz gozdov kot pa tu iz foruma.

No zadnji tvoj stavek je pa zelo lep in upam, da se zavedaš da ne spadaš v to skupino...Vsem normalnim gobarjem pa lep pozdrav.

mačka27

Groza, msimerus.... Se strinjam z predhodniki- kot prvič me je kar zabolelo srce, ko sem videla neočiščeno  :'( :'( :'( ...., kot drugič- kaj pa imajo 3-jčki, 4-tvorčki pri tem, da se jih "ravba" brez očiščevanja   :'( ??? ŽIVA GROZA!!!!

medica

@msimerus, jaz ti nič ne zamerim! Ker si pravi gobar, vsaj po tem kar pišeš tukaj po forumu, se do narave obnašaš ogovorno.
Imam veliko slabih izkušenj s tistimi, ki se imajo za gobarje, nabirajo pa v plastične vrečke ter smetijo po gozdu z vsem mogočim.  >:(

Tiste, ki mu zamerite eno sliko neočiščene gobe pa vprašam, kaj je sploh namen čiščenja gob v gozdu?
(če ne veste, potem že niste pravi gobarji tako kot @msimerus)  :P

PS: za tiste, ki ne veste čemu služi vrečka v košari pravega gobarja; pobiranju smeti za "kvazigobarji"!  :police:

igord

 :) se strinjam, sicer pa se na vsakem forumu najdejo raznorazni dušebrižniki, ki zaidejo iz teme, da malo solijo pamet drugim. Predlagam, da si odprete novo temo, ter tam globoko razpravljate.
l.p. Igor

slavko

Nerad se vključujem v tovrstne razprave, tokrat pa bi vendarle želel nekaj povedati.

Strinjam se z vami, uporabnik medica, da ni nič narobe, če se posamezniki, kot denimo uporabnik msimerus, vozijo po gozdnih cestah. Zakon o ohranjanju narave v četrtem odstavku 28.b člena to natančno določa, http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO1600. Med motorna vozila spadajo tudi štirikolesniki, ki ga ima v lasti msimerus.

Ne morem se pa strinjati z vami ko relativizirate čiščenje gob. To je določeno v Uredbi o varstvu samoniklih gliv, in sicer v 6. členu, http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199857&stevilka=2689. Namen čiščenja gob v gozdu je, da se na rastišču ohrani micelij posamezne vrste. Goba, ki jo poberemo, je v bistvu micelij, t.i. terciarni micelij. In če gobe v gozdu na grobo očistimo, s tem prispevamo k ohranitvi in razširjanju vrst.

Z vami, uporabnik medica, se strinjam tudi, da se gobe ne nabirajo v vrečke. Verjetno to res počno tudi nekateri, ki kritizirajo početja drugih. Tega ne vem. 6. člen Uredbe o varstvu samoniklih gliv prepoveduje tudi tako ravnanje.

Ker je namen tega foruma javnost tudi opozarjati na pravila gobarjenja, je prav, da smo zgled drugim.

Lep pozdrav,
Slavko

msimerus

Hvala  Slavko...zaradi takih kot ste vi ostajam na forumu

Pa lepo bero vsem skupaj


Sent from my iPad using Tapatalk

dr.boletus

Tudi nekaj nergačev je na forumu , ki radi sekirajo druge . Ko odženejo gobe , seveda tudi oni " pozabijo " na pravila in naberejo več kot 2 kg dnevno , he he .
Sam sicer gobe zgledno očistim že v gozdu in se ne prevažam s štirikolesnikom , ne brcam gob in ne rijem po rastiščih , ter še kakšne smeti poberem . . . vseeno pa . . . če se kdo vozi po gozdnih vlakah ( ki jih občasno lastniki " obdelajo " s traktorji ) in če gobe odtrga z občutkom , ter jih potem ne očisti v gozdu , ne naredi prav nobene  škode gozdu in podgobju .

igord


fotogobar

moje  mnenje je, da res ni nič narobe, če se gospod vozi s štirikolesnikom po gozdnih cesta in tam tudi parkira in se odpravi peš na mikro lokacije, če ne rije po gozdu, potem ne krši nobenega zakona in je vse ok.
  sam vidim problem v nečem drugem povezanim z omenjenim vozilom in še raznimi kros motorji in tako naprej in sicer v povzročanju hrupa v gozdu, to pa je moteče tako za človeka, ki se nahaja trenutno v gozdu, da o ostalem življu sploh ne govorim, seveda pa to ureja spet nek drugi zakon in bi bilo potrebno izvajati kontrolo drugje, kar se tiče merjenja decibelov, vsak normalno vzdrževan avtomobil še zdaleč ne povzroča takšen hrup,
seveda pa ne trdim, da štirikolesnik zgoraj omenjenega gospoda ni v mejah normalnega, kar se tiče ropota ampak žal mi praksa govori, da tovrstna vozila prej kot ne rohnijo daleč nad normalnim in s tega vidika niso primerna za v gozd - ja zaradi živalic, če vam je za ljudi že vseeno

jurčkoljub

Fotogobar točno tako kot si napisal...takoj podpišem vse kar si napisal. :police:

fotogobar

#419
no je pa tudi nekaj res, ko pa gozd preleti tisti kos starega železa, ki se mu reče helikopter, pa naj si bo to policijski, da ne govorim vojaški (slovenska vojska), potem pa se tudi vse kar je pod njim lahko podela v hlače, da ne govorim, da živali bežijo na vse konce in kraje in nikomur mar, ker se to lahko počne v nekem interesu pač  ::),
        slovenska politika je očitno prišla do točke, ko mislijo, da je sedaj pravi čas, da načnemo srebrnino, ki jo imamo v obliki gozdov in tako dovoljuje na razno raznih področjih vdor na površine, ki so še posebno strateškega pomena iz več vidikov ampak kaj jim mar, ko bodo posledice usekale v vseh svojih razsežnostih, njih že davno ne bo več na položajih, da pa bi bil kdo klican na odgovornost za minule ne-delo pa vsi vemo kako je s tem.
to slednje je bilo bolj v kontekstu tega kar se zadnje čase opaža v gozdovih, gre za popolne masakre, goloseke, neodvoz vejevja, da o uničenju tal ne govorim in naj se nikar ne izgovarjajo na lubadarja in žled, to preprosto ni razlog, gre za cela področja, ki jih redno obiskujem in lubadar ter žled nista povzročila nobene škode in kljub temu padajo drevesa, ki rastejo na takšnem mestu, da ko jih odžagaš, kar sama padejo na kamion,
ah brez veze, država to podpira, da pa bi vsaj bogi kmet oz. lastnik gozda imel kaj od tega, revež poseka pol gmajne, da lahko plačuje lizing za veliko prevelik traktor, glede na njegove potrebe - država pa vleče davke, kravatkarji v Ljubljani pa si manejo roke in še nič nebi rekel, če bi vsaj znali upravljati z izkupičkom,

res se vam opravičujem, da sem popolnoma zalutal od teme, ki je pravzaprav rdeča nit temu forumu ampak dragi gobarji, še kako se nas tiče,

mogoče pa sem malo zašel od rdeče niti, ker pri nas v Poljanski dolini gobice še niso pognale, saj se da nabrati za obrok, če poznaš več vrst ampak zaenkrat je zelo suho in na pravo pestrost še čakamo  ;)