Gobarjenje 2016

Začel/a kragulj, 03 Januar 2016, 08:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

janko

LP


Lepi gobani, čestitke.


Janko

anica


Nekaj slikic iz današnje zimske gobarije, predvsem za g. Jankota, ki mi je dal tako lepo
ljubkovalno ime "Ančica" - hvala. Veste Janko, če bi jaz imela kakšno koli povezavo z tistimi
zgoraj, bi jih že zdavnaj vse zamenjala. Najprej pošljejo dež samo do Pohorja, potem končno z 2. mesečno
zamudo tudi k nam, zdaj ko nekaj raste pa slano in sneg. Nekomu tam gori smo se grdo zamerili.

Bravo Marjeta, veste prav danes sem se v gozdu spomnila na vas in lansko "Resevno".

Lep pozdrav vsem. A.

počasna

pa še fotka stoječega  ;) 46 dag

Knej

Kaj pa tele gobice?
Katere so?


slavko

Mislim, da ste našli macesnove mlečnice (Lactarius porninsis), ki so pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

marjeta

Anica, res lepe gobe. Vidim pa, da nekaterim jurčkom manjkajo klobuki. A to pomeni, da imate tudi vi zelo aktivno "nočno izmeno"? Na naši Resevni je srnjad izjemno aktivna, samo da pojedo vse do podna.
Je pa bila jesen gobarsko zelo dobra. Gobe so rastle vse od začetka oktobra in če si bil pripravljen malo več prehoditi, je bila tudi bera dobra. Je pa res, da o tem nisem govorila. Obstaja namreč vrsta "gobarjev", ki uničijo, tako kot je zelo dobro rekel, mislim da Ta pravi gobar, do amena vse.
Lep pozdrav vsem

klavir

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 08 November 2016, 14:57
Bravo Anica pa ostali uspešni.   Tak smo na Pohorju nabirali pred 1 - 3 meseci, je že daljna zgodovina ... :-\

Trenutno odkrivam kaj vse je na YOUTUBE - norišnica, ljudje vedno bolj snemajo svoje pohode.  Zanimivo je z Nemci - oni rečejo Gobe - Pilze,  Jurčki - Steinpilze ali pa Avstrijci Herrenpilze ...

Malo si tole poglejte - evo par linkov  :  pri prvem najprej milijon Žoltih lisičk, po 2. minuti pa norišnica ...

https://www.youtube.com/watch?v=jxvgBD6dObQ


Lijaste lisičke


počasna

Citat od: blaz3k dne 12 November 2016, 11:17
Razglednice iz zimskega gozda:

prekrasne, sploh tiste v snegu ... mislim, da imava iste terene :)

blaz3k

Citat od: počasna dne 12 November 2016, 14:13
Citat od: blaz3k dne 12 November 2016, 11:17
Razglednice iz zimskega gozda:

prekrasne, sploh tiste v snegu ... mislim, da imava iste terene :)

pol te bom pa kdaj dohitel

klavir

Po dolgem času spet izlet v Prekmurje... Letos je bilo tako čudno leto, da sem tokrat prvič gobaril tam za junijem. Kot je rekla že Anica, snežk (še) skoraj ni, raste pa marsikaj - druge kolobarnice, marele, mraznice, turki, v ogromnih kopučah prožnih lupljivk (kravjač) je bilo veliko rožnatih slinarjev, videti se je dalo lijaste in celo nekaj navadnih lisičk, zatem tintnice, cigančki, polžarji, maslenke in peščene lupljivke, sirovke, mokarice, kostanjevke... Vidi se, da gobe prej (skoraj) niso rasle, saj niso bili izpolnjeni pogoji, zato so sedaj kljub poznemu datumu pohitele z rastjo. Lepo...


Snežno neurje pri Martinju...


Zasnežene miške...


Zelenkasta kolobarnica - užitna le v manjših količinah, podobno velja še za prsteno kolobarnico...

blaz3k

#956

Knedel

Pozdravljeni.

Danes sem našel v gozdu snežke, ki so bile zamrznjene.
Se lahko vložijo?
Se lahko narežejo in dajo v zamrzovalnik?
Sprašujem namreč zato, ker vem, da se zamrznjena hrana, ko se odtali več ne sme zamrzniti.
Hvala za odgovor.

Lp, Knedel

dverbnik

Komot se tako naredi, saj je to živa hrana, ko se v naravi odmrzne raste naprej kot redič

slavko

Z ugotovitvijo uporabnika dverbnik se le deloma strinjam. Res je, da so gobe živa hrana. Vendar jih mraz uniči podobno, kot nam lahko mraz uniči npr. prst na nogi. Vemo, da je že marsikateri planinec zaradi zamrzlin na prstih izgubil prst.

Pri gobah ni bistvene razlike - del, ki zamrzne, prične razpadati. Nevarno postane, ko ta del gobe napade plesen, ki je stupena. To se lahko zgodi le na majnšem delu gobe, ki ga morda niti ne opazimo. Zato je nabiranje gob v razmerah, ko pritisne mraz, nato pa čez dan pride otoplitev in zopet pritisne mraz, zelo tvegano.

Nekatere vrste gob na mraz niso tako občutljive. Tiste, ki rastejo na tleh, pa večinoma so.

Lep pozdrav,
Slavko