Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - medica

#46
Nabiranje gob / Re: JURČKI
08 September 2009, 15:27
Gobe (odlično) rastejo, ko se poklopijo vsi parametri. Kdaj so predvsem vlaga in temperatura tal primerni (ob tem da so bili že prej primerni pogoji za razvoj podgobja!), pa je lahko časovno zelo različno. Načeloma velja, da je gob največ zgodaj jeseni=septembra (seveda ker takrat sonce nima več take moči in je zato bolj vlažno, prehladno pa tudi še ne). Konkretno lahko povem za jesenskega gobana, ki je obilno rasel tako v prvi polovici julija, kot tudi v drugi polovici oktobra (na isti višini) in seveda tudi vmes; pač odvisno od leta/vremena.
Je pa res, da letos kar se tiče jurčkov še ni bilo kaj konkretnega vsaj v višjih predelih ne.

Bi pa pričakoval za SV Slovenije, da bi bilo kaj več gob, saj je res bilo letos tam nadpovprečno veliko dežja.
#47
Nabiranje gob / Re: JURČKI
08 September 2009, 08:55
Ja veter je največji sovražnik gob...  >:( Imaš mogoče približno oceno koliko dežja je padlo tam kjer ti nabiraš in praviš da je sedaj že suho? Me zanima zato da primerjam s tereni, ki jih jaz poznam (ker so bile ob zadnjih padavinah razlike zelo velike), kjer sem tudi našel nekaj majhnih v soboto, pa ne bi rad tako na pamet jemal dopusta, če se ne splača...
#48
Nabiranje gob / Re: JURČKI
07 September 2009, 15:40
Ej MIČO, a so že kaj zrasli tvoji jurčki a so še kr tko majhni kot so bili v soboto?  ::)
#49
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
01 September 2009, 12:04
Sam sem pred parimi leti pri rasti opazoval poletnega gobana. Takrat so bili pogoji zelo dobri in so hitro rasli. Prvi dan, ko sem ga našel je bil velik 3 cm, nato naslednji dan ~8 cm in še dan kasneje, ko sem ga odtrgal je dosegel polno velikost ~14 cm, trosovnica pa je bila še bela.
Vsekakor imam v načrtu postavitev kakšne kamere na najboljše mesto v gozdu, in posneti rast jurčkov. Vendar moram najprej še osvojiti in dobiti primerno tehnologijo...
#50
Nabiranje gob / Re: JURČKI
24 Avgust 2009, 11:29
Jaz največ nabiram na Mežaklji ter v Karavankah, včasih na Pokljuki in Jelovici. Problem Pokljuke je obljudenost (vsaj dokler trajajo dopusti), Jelovica pa je v bistvu že malo dalje zame tako da se ne splača vozit. Najraje nabiram tam kjer dobro poznam, se vedno kaj najde, če pa še ljudi ni je pa bera lahko zelo obilna.  8)
Kofce, hmm, to je okolica Tržiča... Sm slišal že mnogo "gobarskih" o tistih terenih ("Jelen dol" ali nekaj podobnega)...
Najbolje je da greš visoko 1100-1300mnm in iščeš bolj vlažne predele, ki niso izpostavljeni soncu. Se dobi nekaj, preverjeno ta vikend...  ;)
#51
Nabiranje gob / Re: JURČKI
23 Avgust 2009, 11:10
Martin, če misliš iti na Pokljuko gobarit in si iz Štajerskih koncev boš zelo verjetno razočaran, ker na Pokljuki verjetno ni nič več gob kot na Pohorju, definitivno pa je več gobarjev (tudi Italijanov), pa še vožnja ti bo vzela kar nekaj časa.

Če hočeš iti na Pokljuko moraš iti kot "turist" in po možnosti med tednom ali v septembru ko je manj obljudeno. Drugače pa na Pokljuko ni težko najti, greš do Bleda potem pa je pot označena (druga pot na Pokljuko pa je iz Bohinske Bistrice).
#52
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
21 Avgust 2009, 12:02
@kepa, zelo lepi poletni jurčki  ;)
Mogoče lahko poveš makrolokacijo kje si nabirala, in pa nadmorsko višino. Predvidevam da nekje v koncih (Koroška/Štajerska/Prekmurje),  ::) kjer je bilo ob zadnjih nevihtah zelo namočeno.
#53
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
18 Avgust 2009, 09:28
Citat od: jernej dne 17 Avgust 2009, 15:48
Tu se ne morem strinjati z vami. Tu se kaže tudi, to (vsaj jaz tako mislim), da je obstoječa uredba pomankljiva. Ali morda jeste tudi nezrela jabolka? Osnovna naloga trosnjaka (gobe) je, da odda trose. Odda pa jih takrat ko so zreli. Veste pa tudi, da se glive razmnožujejo s trosi. S časoma tudi stare jablane odmrejo. In če nimajo potomcev!? Nabiranje mladih gob ni škodljivo tam, ker se gobe zelo malo pobirajo, ker še ostane veliko gob v gozdu. Drugače je tam, kjer se gobe množično nabirajo. In množično nabiranje gob je velik problem. (Ne samo z vidika gob pač pa tudi ostalih organizmov.) Seveda se spremembe ne pokažejo takoj, deloma zato ker še živijo "stare jablane". Mislim, da je nabiranje mladih gob enako kot če bi nabiral gobe v vrečko. Vsi vemo, da se to zadnje ne del.

Na splošno se strinjam z napisanim. Imam pa nekaj pripomb oz. dopolnil.  ;)
Vsak zakon je dober, samo če se ga izvaja. Danes večinoma jemo NEzrela jabolka (da o ostalem tropskem sadju sploh ne govorim), ker so pobrana preden dozorijo in jih potem umetno zorijo v hladilnicah (to velja za vso trgovino). Tudi jabolko, ki ga pojemo oz. seme v njem nima pogojev, da bi zraslo v jablano, saj konča bogvekje.
Na srečo pa vseh gob nikoli ne moreš pobrati, in trosi potujejo zelo daleč (čez oceane!). Gobe ne rastejo samo takrat, ko na radiu/televiziji povejo, da jih je nekdo našel in je potem naslednji dan v gozdovih javno parkirišče. Gobe rastejo tudi ko je nekoliko manj ugodno vreme in ravno takrat jih lahko "narajmaš" največ. Se spomnim pred parimi leti, ko je dobro namočilo, sem šel po gobe in je bilo dosti podmladka, pa tudi dosti gobarjev. Potem je sledil en teden vročine v katri nihče ni niti pomislil na gobe (saj te vendarle rastejo po dežju!). No jaz sem po enem tednu prišel z morja in direktno v gozd in dobil vsepolno popolnoma zdravih gob, ki so v večini že oddala svoj "tovor".
#54
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
17 Avgust 2009, 14:52
Kar se tiče uničenja mikroklime (kot ob sečnji dreves, postavljanju novih poti...) to dejansko vpliva na gobe. Ravno čez to zimo so močno spremenili eno mojih najljubših (in najbogatejših) najdišč (jurčkov). Zaenkrat letos še ni bilo dobrih pogojev za rast, zato še ne vem kako bo sedaj z gobami, bom pa poročal če bom opazil kaj zanimivega.

Drugače pa mislim, da tudi vstrajno pobiranje najmlajših primerkov gob ne vpliva na številčnost gob v naslednjih sezonah. Goba je le "sadež" glive/podgobja; tako kot je jabolko le sadež jablane, in če jih vztrajno pobiraš samemu drevesu ne škodiš... En lep primer je mlad smrekov gozd, kjer ni nobene podrasti, ampak samo iglice. Tam (seveda ker je veliko gobarjev) večina jurčkov ne "dočaka" niti 5 cm kaj šele zrelosti trosnjaka, pa je jurčkov vsako leto vse polno. V bistvu imam občutek, da bolj kot jih pobiraš, bolj silijo ven...Seveda pa se situacija spremeni, ko se začne mikroklima spreminjati (zaradi umentega redčenja ali pa se čisto naravno začnejo sušiti šibkejša drevesa). Zato se lahko zgodi, da v nekem vmesnem obdobjo tam gob ni. Po mojih izkušnjah (z jurči, pa tudi nasplošno) je ravno v srednje starih smrekovih sestojih zelo malo jurčkov in gob nasploh.

Pa da ne bo kdo rekel, da sem iztrrebljevalec gob. Zame kot "pravega" gobarja je pomembno:
1. rekreacija in uživanje na svežem zraku,
2. užitek ob najdbi užitnih gob, ki jih nabiram, še posebej kapitalnih,
3. občudujem tudi ostale gobe, še posebno rdeče mušnice,
4. sovražim razbrcane gobe in pločevinke ter druge smeti po naravi,
5. gobe tudi z užitkom konzumiram in od moje bere imajo koristi tudi sosedi, prijatelji in sorodniki...
#55
Nabiranje gob / Re: katera goba je to
17 Avgust 2009, 09:03
Mislim, je to žolčasti grenivec/goban. Grenka goba...
#56
Nabiranje gob / Re: Gobarjenje danes
17 Avgust 2009, 08:57
Velikost gob nima nobene veze z zakoni!
Zaščitene so le nekatere vrste oz. podvrste, ostale se lahko nabirajo ne glede na velikost.

Mogoče bo slavko še kaj dodal...
#57
Nabiranje gob / Re: lisičke
13 Avgust 2009, 08:26
Pozdravljeni!

Kot kaže letos lisičk res ne manjka. Me pa zanima kako je z lisičkami: ali so zaščitene ali ne? Oziroma bolj praktično: ali jih lahko naberemo 2 kg na dan ali ne?