Marele; prosim za mnenje oz. pojasnilo

Začel/a andymann, 04 September 2014, 20:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

andymann

V Delovi prilogi Plus 50, z dne 2.9.2014 je članek o gobah novinarke Dragice Bošnjak, kjer piše, da (citiram):''doktorica Marija Jamšek iz Centra za zastrupitve Interne klinike UKC v LJ našteva in pojasnjuje zlata pravila, ki jih je treba upoštevati pri nabiranju in uživanju gob.''

Ne vem kako naj razumem, kar piše v zadnjem odtavku in sicer (citiram):
''Po navadi lahko slišimo, da je nevarno uživanje starih, sicer užitnih gob. To pravilo pa ne velja za sicer priljubljene-marele. Te so lahko nevarne, dokler so še zelo majhne, ker imajo takrat podobne strupe kot zelene mušnice, polno razvite, odrasle, pa veljajo kulinarično specialiteto.''

Kaj takega do sedaj še nisem prebral, pa sem v rokah imel že kar nekaj gobarskih knjig...

pozdrav, Andrej.

slavko

Mislim, da gre za napačno interpretacijo novinarke. Možno je, da je zdravnica povedala, da so si mladi dežniki (Macrolepiota) in dežnički (Lepiota) zelo podobni, ko zrastejo, pa je razlika očitna. Dežniki so užitni, nekatere vrste dežničkov pa so smrtno strupene. Ne poznam nobeno gobo, ki bi bila mlada smtrno strupena, odrasla pa užitna.

Dejastvo pa je, da so lahko tudi sicer užitne vrste gob strupene, če so prestare in okužene s plesnijo. To se lahko zgodi v nekaterih primerih. Navedel bom dva:
- gobe so od dežja namočene nekaj dni in se na njih začne razvijati plesen,
- gobe zamrznejo, se odtalijo, ponovno zamrznejo in na njih se lahko pojavi plesen.

Lep pozdrav,
Slavko