gobe neznanke

Začel/a amadej, 10 Februar 2010, 22:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

amadej

Ali bi se dalo iz tehle fotografij

http://www.flickr.com/photos/atrnkoczy/sets/72157623241323085/show/

povedati za katero gobo gre (vsaj rod)?

Rasle so v skupinah, polkrogih, vrstah, po več primerkov na več lokacijah. Večji primerki 20 cm in več premera. Klobuk odraslih praviloma valovit. Površina klobuka gladka, kot voščena. Meso krhko, precej 'vodeno' tako, da so večje zahtevale precej skrbno rokovanje, da so ostale nepoškodovane. Bet kratek v primerjavi s premerom klobuka. Strmo severno pobočje Breginskega Stola v dolini Učje, skoraj na meji z Italijo, na cca 800m NMV. V pretežno bukovem gozdu, zasenčeno, apnenčasta podlaga, v debeli plasti starega bukovega listja. Vonj neizrazit, pokusil jih nisem. Fotografij detajlov in spor žal nimam  ::). Fotografirano 10. 10. 2009.

Hvala za pomoč v naprej in
lp Amadej

slavko

Pri seriji vaših slik so težave z določanjem, saj se vidi, da so gobe stare in že napadene od drugih nišjih gliv in plesni.

Najbliže gobam na slikah je široka gostolistka (Melanoleuca subbrevipes), http://www.gobe.si/Gobe/MelanoleucaSubbrevipes, ki je užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

amadej

Najlepša hvala za odgovor in povezavo, ki kaže res podoben habitus. Tudi v  R.M. Haehncke, 1200 Pilze, AT Verlag (2009), p309 sem našel najdenim gobam zelo podobno sliko. Zmotila pa me je tista bela plesen za katero nisem vedel ali 'spada' k gobi ali gre za drug species.

lp Amadej