kraška ali prstena kolobarnica?

Začel/a amadej, 15 December 2009, 19:08

Prejšnja tema - Naslednja tema

amadej

Lep pozdrav. Prvič tukaj! Imam vprašanje.

Katera goba je na fotografijah?

http://mushroomobserver.org/30086?search_seq=1106281

Prstena kolobarnica (Tricholoma terreum) je po primerjavi slik in literaturi res navadno bolj temno siva. Ime 'Kraška' (Tricholoma myomyces) pa je najbrže treba razumeti v geografskem smislu (in ne geološkem) in naj torej nebi rasla v okolici Bovca (alpsko fitogeografsko področje). Poleg tega pa ima Index Fungorum T.myomyces za sinonim T. terreum? Lepo prosim za malo svetlobe v mojo temo.

Amadej

slavko

Kraška kolobarnica (Tricholoma myomyces), Tricholoma ramentaceum in gorska kolobarnica (Tricholoma triste) imajo nekaj skupnega - ko so mlade, še komaj odprte, je pri vseh dobro vidna koprena.

Na slikah so stari primerki, zato o kopreni ni nobenega sledu. Tricholoma myomyces ima bel bet,  kot Tricholoma terreum, zato jih nekateri mikologi enačijo, vendar temu ni tako.

Tricholoma terreum ima lahko povsem temno siv klobuk s temnimi lističi, je večja, z močnejšim betom, nima koprene ter raste praktično v vseh gozdovih.

Tricholoma myomyces ima kopreno, je manjša, s svetlim klobučkom, skoraj belimi lističi in tajnšim ter običajno nekoliko krivim betom. Rada pa raste na nasipih pod vrbami (naša slika je pod Pohorjem, http://www.gobe.si/Gobe/TricholomaMyomyces) pa tudi pod bori. Zamenjava z ostalima dvema, ki imata mladi tudi kopreno, skoraj ni mogoča, saj imata bet temnejši, siv ali sivo luskast.

Milsim, da je na slikah kraška kolobarnica (Tricholoma myomyces).

Avtor slovenskrga imena kraška kolobarnica je dr. Dušan Vrščaj, starosta slovenskih amaterskih mikologov. Zato morda ime gre razumeti v geografskem smislu. V geološkem pa zagotovo ne, saj ta goba raste tudi v drugih geoloških področjih.

Pri poimenovanju gob resnično vlada določena zmeda. Zaradi tega so leta 1998 naši najbolj znani amaterski mikologi (Vrščaj, Boh, Poler) izdali publikacijo "Seznam gliv Slovenije", kjer so prvič poenotena slovenska imena gob, ki so jim imena dali različni amaterski mikolgi Slovenije.

Že nekaj časa pa se pripravlja nova publikacija, katere cilji so še višji. V tej publikaciji bi želeli poenotiti tudi latinska imena. Kot osnova poimenovanja se uporablja baza podatkov Index Fungorum, ki ima največ zapisov. Seveda se s tako rešitvijo vsi ne strinjajo.

Kot ste sami zapisali, Index Fungorum nekako enači Tricholoma myomyces in Tricholoma terreum. Če pa bi pogledali knjigo slovitega avstrijskega mikologa Moserja, MOSER, R. 1978. Kleine Kryptogamenflora, bi preko njegovega dihotomnega ključa kaj hitro ugotovili razlike med omenjenima vrstama.

Dokler ni nove publikacije, je v uporabi "Seznam gliv Slovenije", ki temelji na delu mikologov, kot je bil Moser. Ta seznam uporablja vseh 28 društev v Sloveniji.

Upam, da sem uspel nekoliko osvetliti vašo temo.

Lep pozdrav,
Slavko



amadej

Gospod Slavko najlepša hvala za izčrpen odgovor. Nekaj bolj svetlo je že, a kje je še dan? Rad bi še izvedel, kje lahko kupim obstoječi slovenski seznam gob (po spletu, povzetju, plačilu predračuna...). Sem ga iskal na spletu, pa ga nisem našel. V Bovcu gobarskega društa ni in sam bolj redko kam grem, razen v bližnje gozdove.

Lep pozdrav in še enkrat hvala.
Amadej

slavko

Seznam vam bom poslal po pošti. Na naš mail (gdlmb1@gmail.com) mi prosim pošljite vaš naslov. Seznam bo brezplačen.

Na bovškem imate enega specialista za gobe; piše se Bojan Rot. Ima svojo spletno stran, http://www.gobenabovskem.si/. Fant je zelo zagrizen, ima veliko literature in dober mikroskop. Prepričan sem, da bosta hitro našla skupen jezik.

Lep pozdrav,
Slavko