Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - sistemc

#16
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
30 September 2017, 22:24
Spoštovani Lojze07 in Slavko,

Iskrena hvala za determinacijo in potrditev determinacije. To gobo, ta prizor, bom za večno ohranil v spominu.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko



#17
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
30 September 2017, 22:11
Citat od: počasna dne 29 September 2017, 09:22

:-*  prekrasno! zdaj pa še povejte, kje se to kupi ... grem takoj nabavit 3  :D

Citat od: solatar dne 29 September 2017, 10:57
Pozdravljen Janko, mene bi tudi zanimalo, kje bi si lahko nabavil to košaro, saj imam trenutno poškodovano roko in zato letos potrebujem "šerpo" :angel:, da se lahko spravim na gobarjenje. Pa lep pozdrav :D

Spoštovana počasna, spoštovani Solatar,

Se opravičujem za pozen odgovor - včeraj in danes bil v Kočevskem rogu. Toti mojster vam naredi po naročilu:

http://www.trstenjak.si/

Z odličnim spoštovanjem,

Janko



#18
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
30 September 2017, 21:19
Spoštovani,

Danes sem v Kočevskem rogu naletel na gobe, ki jih v življenju še nisem videl. Srce mi ni dalo, ker so preprosto čudovitega izgleda, da bi jih utrgal ali prerezal za lažjo determinacijo. Najbližja goba na fotografiji ima klobuk premera 14 centimetrov. Prosim za determinacijo.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko



#19
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
28 September 2017, 22:44
Citat od: počasna dne 27 September 2017, 19:55
imam težave s to košaro, ker ko je bolj polna, me roka boli, po Pohorju pa kar strmi tereni ... a obstaja kakšen košek za gobarje?

Cenjena Počasna,

Vaše vprašanje me je morilo, nisem mogel spati ter tuhtal in tuhtal - sočloveku je potrebno pomagati, ko je ta v stiski. Če pa gre za gobarja ali gobarko, še toliko bolj.

Spodaj je morda prava rešitev za vas.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#20
Kulinarika / Odg: Marele oz. dežnikarice
28 September 2017, 12:25
Spoštovani Lojze07,

Od kar pomnim, od otroštva dalje, smo doma jedli marele pečene na zelo malo olja. Nikoli jih nismo "pohali". Tudi, kadar smo v gozdu zakurili, smo jih vedno po zgornji strani rahlo namazali z oljem ter posolili.

Ženička (začela se je jeziti, ko prebere objavo na forumu in jo imenujem "soproga") je nekaj poskušala eksperimentirati z vlaganjem, vendar je bil rezultat boren ter nekako kašast in je prenehala z eksperimentiranjem z marelami.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#21
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
27 September 2017, 22:14
Citat od: počasna dne 27 September 2017, 19:55

imam težave s to košaro, ker ko je bolj polna, me roka boli, po Pohorju pa kar strmi tereni ... a obstaja kakšen košek za gobarje?


Spoštovana Počasna,

Jaz imam odlično rešitev: najino košaro nosi soproga.  ;D ki je dokazano, tudi formalno, športnica z izjemno kondicijo.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#22
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
27 September 2017, 22:10
Spoštovani ŠtajercMB,

Ne morem govoriti o drugih, lahko pa zase in se nikakor ne smatram za gusarja... Odrasel sem v Kočevskem rogu, starši ter gozdarji so me dokaj dobro naučili poznavanja gob, lahko trdim da poznam vsaj 50 užitnih vrst. Hkrati pa so me tudi naučili, da se ne pobira vse povprek in tudi, da se nabere toliko, kot se poje.

Glede na to, da nisem ravno ljubitelj gobjih jedi, še posebej ne prepogosto, skupaj z ženo nabereva zgolj razne gobane, lisičke, ježke, sirovke in marele, pa še to - tudi ko je gob v izobilju - zgolj toliko, kot v resnici porabimo brez prenažiranja z gobjimi jedmi.

Vsak pač nabira to, kar v prvi vrsti pozna in v drugi vrsti kar mu ustreza v okusu. Poleg tega zame gobarjenje v prvi vrsti pomeni gibanje v naravi in šele sekundarnega pomena je tudi kaj nabrati.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#23
Kulinarika / Odg: Pogrevanje gob
27 September 2017, 14:04
Spoštovani yyyeb,

Ali je tisti link dober ali ne, prepustimo vsakemu posamezniku. Zame je to zgolj trač... Enako, kot se vsake toliko pojavi, da je paradižnik strupen, pa špinača itd. Počasi bi smeli jesti samo še sterilno hrano... pa tudi ta bi verjetno uničila človevški organizem.

Če pa že poskusimo biti natančni o imenovanem članku:
"Mushrooms have proteins which are easily destroyed, and which in their changed state can cause an upset stomach."


To pomeni, da lahko razdraži želodec. Nikakor ne pomeni, da bo v vsakem primeru ter vsakomur razdražilo želodec. Torej je stvar individualna. Nekateri sploh ne prenašajo gob in jim vsaka goba razdraži želodec, nekateri pa so skoraj imuni na vse in lahko "požrejo" karkoli. Popolnoma enako je tudi z vso ostalo hrano.

Skratka, popolnoma na vas je ali boste pogreli gobe ali ne, ali boste jedli pogrete gobe ali ne. Zastrupiti se zagotovo ne morete (razen če jih enostavno zelo dolgo ter nekaj dni hranite na prostem ali v hladilniku, ko se bo v jedi nabralo kup drugih neprijetnih reči) in velja tudi pravilo: dokler ne probaš, ne veš.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko



PS: članek, s katerim se bi jaz osebno strinjal glede pogrevanja gob: http://makingmum.blogspot.si/2016/03/reheating-food-hazardous-or-hoax.html
#24
Kulinarika / Odg: Pogrevanje gob
27 September 2017, 13:16
Cenjeni yyyeb,

Praktično edine gobe, ki jih jem, so lisičke. Kadar jih naberem dovolj, iz njih skuham lisičkin golaž ter primerne porcije vložim v zmrzovalno skrinjo ter jih tam hranim tudi po štiri in več mesecev. Nikoli jih sicer ne odtalim v mikrovalovni pečici, pač pa jih odtalim po "naravni" poti (dvomim sicer, da bi bila kakšna razlika). Pogrejem jih na kuhalniku (dvomim, da bi bilo kaj drugače ob uporabi mikrovalovne pečice). In nato lisičkin golaž z veseljem pojem.

Skratka, to počnem že leta dolgo in do sedaj nikoli ni bilo nikakršnih težav ali prebavnih motenj, to velja tudi za družinske člane.

Z odličnim spoštovanjem ter dober tek,

Janko



#25
Kar se mene tiče, bolje v levo kot v desno. :)

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#26
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
23 September 2017, 23:09
Gobarjenje v Kočevskem rogu in njegovi bližini:

Včeraj:
- skoraj tri ure hoda med Podturnom ter Kočevskimi poljanami (v dolini) skupaj 4 gobani, ostalih gob ni bilo videti,
- dve uri hoda med Velikim Rigljem in Malim Rigljem (sleme hriba) skupaj 6 gobanov, minimalno nekaj ostalih gob.

Danes:
- dobra ura hoda v bližini Baze 20, dobesedno vse gobe so se poskrile;
- Kunč (ena višjih točk Kočevskega roga) v dobrih dveh urah kar je vidno na fotografiji, dejansko stotine marel (nabrala sva jih zgolj nekaj in jih bo deležna širša družina), dovolj tudi sirovk (soproga se je odločila, da jih bo prvič v živjenju vlagala), ostalih gob (pač ne nabirava) kot so razne grive in golobice in kaj vem kaj še - kot toče, zelo so pognale tudi rdeče mušnice.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko



#27
Nabiranje gob / Odg: Cevarke nevarne ali ne
21 September 2017, 23:43
Spoštovani Yyeb,

Odvisno kje ter kako po mojem mnenju. Osebno se bolj bojim ter izogibam črne barve, rdeča mi je nekako bolj pri srcu. Pa šalo na stran...

Po mojih izkušnjah - takoj, ko opazim rdečkaste barve pri gobanih se jim izognem in po petih desetletjih sem še vedno med vami. :) Torej ja, bi se strinjal z vami.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#28
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
21 September 2017, 21:33
Citat od: Gobarka89 dne 21 September 2017, 21:27
Lp
čisto vse nevem kaj majo od 1cm velikega jurčka.

Spoštovana Gobarka89,

Ni vse v teži. :) Nekaj je tudi v številu. :) In to je to kaj imajo od tega. :) Nič več in nič manj.

Je pa tako početje dejansko obsojanja vredno!

Z odličnim spoštovanjem,

Janko



#29
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2017
20 September 2017, 20:04
Spoštovani Blaz3k,

Čestitke za polno skledo mladih in trdnih.

Z odličnim spoštovanjem,

Janko


#30
Spoštovani Šampion (do sedaj sem bil mnenja da zgolj "Maribor - šampion" pali),

Saj bi povedal o rasti gob na Gorenjskem kako, ampak geografsko nisem čisto prepričan, ali Gameljne sodijo na Gorenjsko, ali Notranjsko, ali osrednje-slovensko, nove teme pa se mi ne da odpirati. Smo že tako ali tako majhna dežela, da deliti na mikrolokacije ni primerno.

Vsekakor, petek, Kočevski rog, prihajam!

Z odličnim spoštovanjem,

Janko