Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

mihab

modrikasta ali sivomodra golobica ali nekaj tretjega ? barva se nam zdi enaka, niso grenke in ne pekoče

hvala

slavko

Od zgoraj navzdol:
- vijoličasta koprenka (Cortinarius violaceus)
- zelenkasta golobica (Russula virescens)
- razpokani različek modrikaste golobice (Russula cyanoxantha var. cutefracta)
- modrikasta golobica (Russula cyanoxantha)

Lep pozdrav,
Slavko

papa

Ali je potrebno pri tem kozjenogem mesnatovcu res potrebno odstranit luske na zgornji strani ?

hvala    lp  papa

slavko

Ni nujno. Večina, ki jih poznam luske odstranijo.

Lep pozdrav,
Slavko

Rak

Letos so gobe v jeseni res kar "eksplodirale", zato verjetno tudi tak interes za determiniranje nam nepoznanih. Iz mojega zadnjega potepanja po gozdu sem naletel kar na nekaj primerkov, ki jih sam ne uspem determinirati. Prosim za pomoč. Na posnetku 1 in 2 gre za isti primerek.


pipo

Lep pozdrav!

Prijatelj je našel tole gomoljevko, ki je po zunanjosti zelo podobna belemu tartufu, notranjost (goba je bila prelomljena) pa je sestavljena iz čvrsti črnih mošničkev! Našel jo je v bližini hrasta delno zakopana v zemlji, katero je voda izprala! Zanima nas za katero vrsto gomoljevke gre?!

Hvala lepa za vaš odgovor!

slavko

Nisem pozabil, ampak iščem vire. Z gomoljikami nimam prav veliko izkušenj.

Lep pozdrav,
Slavko

pipo

Aha, se opravičujem! Sem mislil da ni bilo niti opazit ker je šlo vse tako hitro mimo!

Jaz sem tudi iskal po raznih literaturah, pa nikakor ne zasledim te gomoljevke, tako da sem se obrnil k vam!

Lep pozdrav!

slavko

Malce sem pobrskal po knjigah in internetu. Na vaših posnetkih ni goba iz rodu gomoljik (Tuber), pač pa goba iz rodu trdokožnic (Scleroderma). Na posnetku prerezane gobe je lepo viden bel rob, kar pri gomoljikah ni opaziti. Mislim, da ste našli peščinsko trdokožnico (Scleroderma geaster). Če obastaja še kakšna tovrstna goba, bi vam bil hvaležen za fotografijo v naravnem okolju.

Lep pozdrav,
Slavko

pipo

Najlepša hvala g. Slavko za podatke! Gobe nisem našel jaz, ampak prijatelj, tako da ne vem točno kje in na kakšnem terenu jo je našel! Vsekakor če se bo našel še kakšen tak primerek, vam bom z veseljem poslal fotografije v naravnem okolju!

L.p.

TarPiee

G. Slavko,

hvala za opis koprenk in golobic. Včeraj sem šla v novomeško gobarsko društvo na determiniranje in sem prvič videla mlado koprenko. Ko sem videla nitke, mi je postalo jasno, zakaj se imenujejo koprenke. In nasploh zelo pomaga, da se gobe vidi v živo, z imeni in opisi (gobe krožijo na krožniku med obiskovalci, zraven je listek z imenom -zame prvič!). V košari sem imela med drugim jesenskega loputarja, betičasto livko, žametno podvihanko (staro), od golobic žal le okraste in škrlatne. Presenečenje pa so bili bisernica in zajčki (ne poznam, sem jih prvič videla v živo:). Prinsela sem tudi nekaj manjših dežnikov, določili so, da gre za konradove dežnike (luske v obliki zvezde).

No, danes pa sem našla mlado koprenko v gozdu. Meso je belo, lističi in sredina beta pa svetlo sivi. Diši lepo, kot druge dobre gobe. Žal je slika slaba, ampak na sredini klobuka je rahlo svetlejša. Poprhnjena koprenka?


TarPiee

So to rdečebetne polstenke? Danes sem jih našla vse okoli treh dreves, mešani gozd.




slavko

Koprenka na posnetku bi lahko bila poprhnjena koprenka (Cortinarius allutus), podobna pa je tudi lojasti koprenki (Cortinarius sebaceus), šarasti koprenki (Cortinarius varius) in barviti koprenki, smrekovemu različku (Cortinarius calochrous var. coniferarum). Le pri nekaterih vrstah je preko posnetka možno dokaj zanesljivo določiti vrsto. Pri vrsti na posnetku žal ne dovolj natančno. Na naslednjem posnetku pa je zelo verjetno marelična polstenka (Xerocomus armeniacus), ki je užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

6ar


slavko

Na posnetkih je čokata mušnica (Amanita spissa), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko