Gobarsko društvo Lisička - Forum

Gobe => Kulinarika => Temo je začel/a: valvasor74 dne 16 September 2009, 11:05

Naslov: čiščenje in priprava borovih glivcev ali kokošk
Prispevek od: valvasor74 dne 16 September 2009, 11:05
Glede na to, da nisem našel ničesar o pripravi teh užitnih gob, me zanima kako se jih pripravlja oz. če pozna kdo kakšen dober recept iz teh gob.

Hvala,

Matjaž
Naslov: Re: čiščenje in priprava borovih glivcev ali kokošk
Prispevek od: slavko dne 16 September 2009, 12:10
Čiščenje borovega glivca je svojevrstna mojstrovina. Sam ga očistim tako, da ga narežem na zrezkom podobne kose, potem pa ga temeljito operem pod tekočo vodo. Ostale "svinjarije" se potem lotim z nožem in jo odrežem.

Okusen je paniran na pariški način. Tudi sam z jajčko je izvrsten. Nasploh mi je okus te gobe izredno dober.

Borov glivec (Sparassis crispa) ima tudi zdravilne lastnosti, saj vsebuje naravni polisaharid betaglukan, ki poveča učinkovitost imunskega sistema. Posebej spodbuja delovanje belih krvnih telesc, predvsem makrofagov in limfocitov T.

Lep pozdrav,
Slavko

Naslov: Re: čiščenje in priprava borovih glivcev ali kokošk
Prispevek od: valvasor74 dne 16 September 2009, 13:07
Hvala za odgovor. :D

Lp
Matjaž