Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - TarPiee

#1
Pozdravljeni,

kolegica s težavo z gobami na vrtu je poslala nekaj fotografij, če slučajno kaj razberete iz njih. Živi v južni Kaliforniji. V vrtu so bila tri drevesa, ki jim rečejo Ash tree, gre za Fraxinus. Nekaj delov teh dreves še trohni v vrtu, pravi.

Goba še v vrtu. Merilo je v inchih. Pravi, da je goba na sliki površine 30x30 cm, debela 10 cm.



Izkopana goba, ki je v velikem kosu in trava poganja čez njo.


Sem ji pa že povedala, da mora odstraniti podrast. Kaka ideja, katera goba bi to bila?

Katarina
#2
Pozdravljeni,

da ne bom odpirala nove teme, bi vprašala kar tukaj. Kolegica v Ameriki ima pa težavo z razraščanjem neželenih gob v delu vrta, ker je precej vlažno (sumi celo na puščanje cevi v zemlji na tistem delu). Gobe rastejo v šopih, v zemlji. Kako se lahko teh gob dolgoročno reši? Sedaj jih je izkopavala, ampak očitno vedno zrastejo nazaj...

Hvala!
#3
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
27 Oktober 2012, 01:21
Pa še nekaj gob, hvala v naprej!

1. Smrdljivi mavrahovec? Prve dneve je bil klobuk prekrit z rjavo tekočino, zdaj je strjena. Mušice imajo seveda zabavo:


2. Polstena mlečnica? Premer gobe je skoraj 20 cm.


3.


4.


5. Naslednje so mušnice. Teh svetlozelenih je v gozdu največ, so barve pistacijevega sladoleda, velike krpice pa so bež do svetlorjave barve, premer klobuka pa je največ 5,6 cm. Citronasta mušnica?




6. To pa je verjetno zelena mušnica? Pikice na klobuku so ostanki zemlje in ne krpice.


7. Medlorumena mušnica?


8. Rdečkasta ali čokata mušnica?


9.





#4
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
27 Oktober 2012, 00:44
Pozdravljeni, katere gobe so to? Novomeško gobarsko društvo ima sestanke ob ponedeljkih, do takrat pa jih imam samo na fotografijah:)

1.


2. Užitna sirovka? Na ranjenem mestu spušča rdeče-oranžen sok, na obtolčenih mestih pa je pozelenela. Jo lahko zamenjam za kaj neužitnega (to bi rada poskusila)?


3. Vijoličasta koprenka?


4. Se iz fotografije sploh da določiti, katera od rdečkastih golobic to je (tako in tako so skoraj vse neužitne)?


5. Še ena golobica:


6.


7. Pod smrekami:


8. Pod smrekami, že stari (odsekani kijec?):


9. Rasle na starih meglenkah:


10.


11.


12. Dežnički?


13.


14.



#5
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
25 Oktober 2012, 00:26
Pa še tale. Ne vem, ali se iz slike da kaj videti, je pa verjetno kakšen od dežničkov? Na sredini klobuka so rjave luske.

#6
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
25 Oktober 2012, 00:16
Pozdravljeni, katere gobe bi to bile (ko imate čas, jih je kar dosti:)? Vse so najdene v mešanem gozdu. Hvala!

1. Na zraku ni spremenila barve.



2. Pod grmovjem na robu gozda jih je rasla cela skupina, tudi mlajše so imele na belih klobukih rumene madeže/pike. Bet je rumen.



3. Premer klobuka je 3 cm.



4. So to ledenke? Na spodnji strani klobuka so majhni izrastki. Selahko poskusi surovo oz. kako jo pripravite?


5. Te gobe so rasle v ravni črti, 15-20 metrov dolgi.


Mlade gobe:


6.


7. Bet, trosovnica in klobuk so bili v vijolični/lila barvi.



8.


9. Cela goba je delovala prosojno.


10.


11.


12. Pod iglavci:


#7
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
24 Oktober 2012, 00:28
So to rdečebetne polstenke? Danes sem jih našla vse okoli treh dreves, mešani gozd.



#8
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
24 Oktober 2012, 00:22
G. Slavko,

hvala za opis koprenk in golobic. Včeraj sem šla v novomeško gobarsko društvo na determiniranje in sem prvič videla mlado koprenko. Ko sem videla nitke, mi je postalo jasno, zakaj se imenujejo koprenke. In nasploh zelo pomaga, da se gobe vidi v živo, z imeni in opisi (gobe krožijo na krožniku med obiskovalci, zraven je listek z imenom -zame prvič!). V košari sem imela med drugim jesenskega loputarja, betičasto livko, žametno podvihanko (staro), od golobic žal le okraste in škrlatne. Presenečenje pa so bili bisernica in zajčki (ne poznam, sem jih prvič videla v živo:). Prinsela sem tudi nekaj manjših dežnikov, določili so, da gre za konradove dežnike (luske v obliki zvezde).

No, danes pa sem našla mlado koprenko v gozdu. Meso je belo, lističi in sredina beta pa svetlo sivi. Diši lepo, kot druge dobre gobe. Žal je slika slaba, ampak na sredini klobuka je rahlo svetlejša. Poprhnjena koprenka?

#9
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
21 Oktober 2012, 01:25
Citat od: TarPiee dne 20 Oktober 2012, 19:25
Ta goba je iz istega mešanega gozda, so pa večje, okoli 10 cm premera. Ta je že starejša in ima temnejšo trosovnico.




Citat od: slavko dne 20 Oktober 2012, 22:34
TarPiee, od zgoraj navzdol:
- sledi vrsta koprenke (Cortinarius); težko rečem katera, ker je prestar primerek
Lep pozdrav,
Slavko

Kako vemo, da gre za koprenko in ne golobico? Kaj so splošni znaki, da eno ali drugo izločimo? Pri mladi koprenki bi se videla koprena, pri moji odrasli je seveda prepozno.

Pa še to: v knjigi pri nekaterih gobah piše, da je meso pekoče, kislo... Ali se okuša surovo gobo? Kako se to naredi, da ni nevarno?
#10
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
20 Oktober 2012, 23:25
Hvala Slavko, ko ste povedali, da je navadna podvihanka tako strupena, sem prebrala članek na Wikipediji in je res fascinantno, da strup deluje na tak način, kot avtoimunska reakcija. Piše,da je leta 1944 zaradi te gobe umrl nemški mikolog, pred tem so jih v srednji Evropi celo jedli kot užitne ...
#11
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
20 Oktober 2012, 22:41
Hvala Slavko, me je čisto prestrašila smrtno strupena Paxillus involutus! Roke sem si po fotografiranju dobro umila, prinesla pa sem jo v isti košari kot tiste tri marele. Ne vem, kako se strup pri gobah prenaša... Je recimo že to dovolj, da so se marele dotaknile tako strupene gobe, čeprav jedli nismo nobenih iz te košare. (Malo pretrašena, ampak raje se prepričam:)
#12
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
20 Oktober 2012, 19:25
Katera goba bi bila pa to? Največkrat raste le po ena goba, v bližini smreke, blizu debla. Klobuki so v premeru do 8 cm, na klobuku pa je 'narisan' krog temnejše barve.





Ta goba je iz istega mešanega gozda, so pa večje, okoli 10 cm premera. Ta je že starejša in ima temnejšo trosovnico.



In še to - je kaka nevarnost, da bi bila manjša dežnika na desni strani slike zamenjana za kaj drugega (strupenega)? V bližnjem gozdu pogosto vidim dežnike manjše rasti. Vedno preverim za odstranljiv/premakljiv obroček.   

#13
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
20 Oktober 2012, 19:10
Pozdravljeni, vprašala bi za te gobe, ki so v mešanem gozdu v bližini našega kraja izredno pogoste, v skupinah ponavadi okoli iglavca. V prerezu ne spremenijo barve, niti ne izločajo mlečka. Klobuki imajo premer največ 7-8cm.

#14
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
19 Oktober 2012, 16:44
Na Gorenjskem sem našla tudi tole pošastko, verjetno gre za velikega lovkarja? Dve gobi sta bili v bližini, ob eni je bil še neodprt jajček. Zaudarjala pa je neverjetno:)

#15
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2012
19 Oktober 2012, 16:41
Je to užitna mlečnica oz. sirovka? Nabrane so bile na Gorenjskem, mešani gozd (več glavcev, vmes pa tudsi listavci). 5 jih je bilo v bližini. Ob prelomu klobuk spušča oranžen sok. Tam kjer so se obtolkle, so rahlo pozelene/pomodrele.