Determiniranje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Od zgoraj navzdol:
- na prvih dveh posnetkih so polsteni gobani, užitni
- sledita dva posnetka gabrovewga deda, užitna
- na zadnjem posnetku so ovčarske lupljivke, užitne; oranžno pa so smrekove sirovke, tudi užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Gobebi #478, v košari so rdečebetni polstenci, ki so užitni in okusni. Uporabite mlade gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

mico28

Pozdravljeni. zanima me katere vrsta/e gob so tele na slikah?
1

2

3

4

5

6

7


lp Mitja

Kateragoba

Zdravo, prosim za identifikacijo. In ali sta sredinski gobi ista sorta? Babi pravi da so to vse sivke, razen spodnjih seveda.












gorenc

V aprilu ko sem nabiral mavrahe je hčerka našla  1 mušnico .Ali je ta mušnica Amanita Verna?
http://shrani.si/f/1I/10a/3QcbgLHd/20170517181538.jpg
http://shrani.si/f/2h/aw/1EgDFIRO/20170517181327.jpg


ali je to srebrni lupinar"Amanita mairei" ali sivi lupinar "Amanita vaginata"?
http://shrani.si/f/1i/9V/qB6VwRz/20170924165737.jpg

sliko lahko uporabite v rubriki gobe.
lep pozdrav gorenc

Andrej Banko

Gobice na fotografijah so sirovke, kajne.
Ne znam pa sam določit ali gre za užitne sirovke (Lactárius deliciósus) ali kakšne druge podobne.
Npr. smrekova sirovka se mi zdi po fotografijah izjemno podobna. V čem se pravzaprav ti dve najbolj ločita ?
En košček sem malo zgizel in se mi je zdelo kot bi čisto rahlo zagrenila.


Ta Pravi Gobar

#486
Andrej Banko, to so Smrekove Sirovke, Užitne. Te rastejo bolj spodnji del Pohorja na primer, one ta druge sirovke pa najdeš na vrh Pohorja - tiste so bolj okusne in bolj mesnate, klobuk je od zgoraj kot bi gledal prerez debla drevesa - torej letnice.  Nemci rečejo Fichtenreizker smrekovemu in Edelreizker ta boljšemu. Sem jih ravno danes nabral za kolega kakih 50 komadov.

Prava Biba in ostali, ki se sprašujete - na Vrh Pohorja ni nič razen kakih Plemenitih Sirovk, teh je ob potokih na tisoče. Sem bil danes, včeraj in predvčerajšnjim pod Zarjo in nižje - po košarah najlepših jurčkov.  Ko sem se danes vračal pa je bilo morje avtov ob cesti, včeraj in predvčerajšnjim pa sem imel v ful deževju lepo mir. Tu je tudi na tisoče velikih slinarjev.

Vrh Pohorja - ne vem če bo še sploh kaj letos.  Sem se ravno danes pri Arehu z eno dobro gobarko pogovarjal - hodila je 5 ur, v košari samo par bogih Kostanjevk ... Ni mogla verjeti koliko jurčkov je bilo spodaj, samo 200 - 300 m nadmorske nižje - jaz predvčerajšnjim tudi nisem mogel verjeti.  Po 5 - 7 Jurčkov skupaj, najlepših - ne pomnim kaj takega na tej višini, višje na vrhu smo jih že imeli, ampak tu pod Zarjo pa se samo čudim.

Lep pozdrav vsem, uživajte dokler traja, morda je to leto, ki se ga boste do starosti spominjali kot najboljše kdajkoli.

Gospod Slavko, kako pa vi kaj gobarite - kaj pravite na tole res precej posebno leto  ?

Lucija Lotus

Pozdravljeni,

z velikim zanimanjem spremljam tale forum in se spet malo javljam. Danes sva se s psom sprehajala in naredila posnetke 4 gob, ki jih še ne poznam, pa bi jih rada. Goba 2 je vijoličasto-roza barve (morda se na posnetku ne vidi najbolje zaradi svetlobe). Posnetke prilagam in prosim za identifikacijo. :)

Lep večer,
Lucija

Ta Pravi Gobar

1 in 3 Kostanjevka - užitna, 4 Bisernica - pogojno užitna- moraš olupati kapo, pod 2 ne vem če bo to glih užitna zadeva.  Lep pozdrav

Lucija Lotus

Ta Pravi Gobar hvala! :) Se mi je zdelo, da je letos res ogromno kostanjevk povsod. Tokrat sicer nisem nabirala, ker jih nimam kam dati ... Hvala za 4 gobo; sama sem bila prepričana, da je vrsta mušnice, ampak nisem vedela točno ...

Gwba

#490
Živjo,

teh zadev je trenutno precej na Primorskem, pa ne vem kakšna je njihova uporabna vrednost. Prve so nabrane prejšnji teden, druge danes. Nisem niti prepričan, da gre v obeh primerih za enake gobe.




Po pregledu v knjigi sem se omejil na naslednje možnosti: maslena lupljivka, ovčarska lupljivka, rdeča polstenka ali navadna polstenka.  Lahko prosim kdo določi ?

slavko

Gobe na zgornjem posnetku so podobne brezobročni lupljivki (Suillus collinitus), spodnje pa ovčarski lupljivki (Suillus granulatus). Obe vrsti sta užitni.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Ta Pravi Gobar #486, tole precej posebno leto je dejansko ciklus v rasti gob, ki se odvija vsako leto. Takole nekako poteka:

- Sezono rasti gob začne marčna polževka, po domače marčnica ali tudi podmahovka (Hygrophorus marzuolus). Raste v iglastih in listnatih gozdovih, pojavi se zelo zgodaj, ko sneg skopni in še preden drevesa se olistajo. Spoznamo jo po sivem klobučku, debelih razmaknjenih lističih in po debelem, krhkem mesu. Letos smo imeli precej suho pomlad, zato je bila rast marčnic dokaj skromna.

- V aprilu se pojavijo smrčki, po domače mavrahi (Morchella spp.), ki so bolj ali manj podobni satju z globokimi udrtinami in med seboj povezanimi grebeni različnih velikosti, oblik in barv, vsi pa so votli. Letos je bilo v času njihove rasti dokaj vlažno, zato je bila letina povprečna.

- Prvo poletno rast gob začnejo navadne lisičke (Cantharellus cibarius), poletni gobani (Boletus reticulatus) in različne vrste golobic (Russula spp.).

- Sledi obdobje poletnega mirovanja, predvsem zaradi vročine in suše. Letos smo bili priče več vročinskim valom. Zato v tem času ni bilo dobre bere gob.

- Obdobje jesenske rasti napoči po pojavu izdatnejših padavin in ohladitev. Takrat pa se začne optimalna rast gob. Prav v tej fazi smo sedaj in rast gob je dobra.

- Poznojesenska rast sledi odpadanju listja in pojavu zmrzali vse do zimskega mirovanja, ko gobe v glavnem ne rastejo.

- Le redke vrste gob rastejo tudi v zimskem času.

Opisan krog se v našem okolju ponovi vsako leto, razlike so le v količini gob. Redkokdaj kakšne od opisanih vrst ni. Po dolgoletnem opazovanju v društvih iz prakse vemo, da so dobre letine na 5 do 7 let, izjemne pa na 12 do 15 let.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Andrej Banko #485, na posnetkih mislim, da so užitne sirovke (Lactarius deliciosus), ki so užitna vrsta gob. Kakor ste opazili, sirovke nekoliko grenijo. Ene manj, druge bolj. Po kuhanju ali pečenju, grenkoba deloma izgine.

Razlika med smrekovo sirovko (Lactárius detérrimus) in užitno sirovko (Lactarius deliciosus) je v tem, da zadnja na poškodovanih mestih ne pozeleni. Smrekova sirovka tudi bolj greni, zato velja za manj kvallitetno vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

gorenc #484, tisto, kar vaša hči drži v rokah, je videti kot bledični lupinar (Amanita lividopallescens), ki je pdoobno kot vsi lušinarji, pogojno užitna vrsta gobe.

Na spodnjem posnetku bi lahko bil srebrnkasti lupinar (Amanita mairei), vendar bi to morali potrditi z mikroskopiranjem.

Lep pozdrav,
Slavko