Ker vas je vse suša in vročina iz gozda pregnala na morje in je forum kar malo zaspal, bom opisal moje pokušanje smrdljivega mavrahovca (Phallus impudicus). Sicer sem gobe nabral že pred tedni, ker drugega pač nisem našel.
By markok66 at 2012-07-03
Ovoj je zelo enostavno odstraniti, skoraj nemogoče pa je očistiti sluzasto plast okoli mesa, katera je izredno spolzka. Vsaka goba mi je vsaj desetkrat
odletela iz rok v pomivalno korito, tako da sem z ostrim nožem bolj površno očistil sluz. Ker sem na Wiki prebral, da marsikje to gobo uživajo surovo,
sem jo poizkusil in bil prijetno presenečen. Goba je dobra, zelo čvrsta in ima izrazit okus po redkvicah (ne po orehih). Tudi hrustljava je kot redkvica ali korenje.
Ostale gobe sem po tem obaril kakšne 4 minute, vendar se niso nič zmehčale in tudi preostala sluz ni izginila. Obarjene gobe sem narezal na rezine in jih pripravil na običajen način z jajci. Tudi po tem so še ostale čvrste, le sluz ni bila več tako moteča.
Vsekakor bi bila goba primerna tudi za druge jedi, npr juho ali golaž. Ali pa gobji karpačo, lahko bi ga zaradi atraktivnega videza stregli v imenitnih restavracijah. Le gostom bi težko razložili, da jedo gobo, katera ima obliko penisa in smrdi po dreku.
lp Marko
By markok66 at 2012-07-03
Ovoj je zelo enostavno odstraniti, skoraj nemogoče pa je očistiti sluzasto plast okoli mesa, katera je izredno spolzka. Vsaka goba mi je vsaj desetkrat
odletela iz rok v pomivalno korito, tako da sem z ostrim nožem bolj površno očistil sluz. Ker sem na Wiki prebral, da marsikje to gobo uživajo surovo,
sem jo poizkusil in bil prijetno presenečen. Goba je dobra, zelo čvrsta in ima izrazit okus po redkvicah (ne po orehih). Tudi hrustljava je kot redkvica ali korenje.
Ostale gobe sem po tem obaril kakšne 4 minute, vendar se niso nič zmehčale in tudi preostala sluz ni izginila. Obarjene gobe sem narezal na rezine in jih pripravil na običajen način z jajci. Tudi po tem so še ostale čvrste, le sluz ni bila več tako moteča.
Vsekakor bi bila goba primerna tudi za druge jedi, npr juho ali golaž. Ali pa gobji karpačo, lahko bi ga zaradi atraktivnega videza stregli v imenitnih restavracijah. Le gostom bi težko razložili, da jedo gobo, katera ima obliko penisa in smrdi po dreku.
lp Marko