Količine

Začel/a amanita_muscaria, 09 September 2013, 22:30

Prejšnja tema - Naslednja tema

amanita_muscaria

Odpiram novo temo (upam, da to ni narobe) iz dveh razlogov:
1. Da z debato o primernih in neprimernih količinah ne smetimo splošne teme o gobarjenju.
2. Ker me zanima, kaj gobarji počnete s takimi količinami nabranih gob (prodajalcev ne štejem zraven).

Midva z možem hodiva v gozd predvsem pretegnit noge in preluftat psa (brez skrbi, sled divjadi ga sploh ne zanima in še kljub temu je večinoma pripet). Če vmes srečamo kako gobo, je v redu; če ne, je bil pa sprehod. No, s teh sprehodov ponavadi prinesemo kako "frcajo" in če je sreča, še pest ali dve lisičk. Četrt kile; pol kile v bolj obilnih dneh, ob vikendih, pa še to ne ravno vsak teden. In ta količina je čisto dovolj za obrok za 4 osebe, kot juha, omaka ali kaj tretjega. Če ne pojemo sproti, jih vtaknem v skrinjo ali posušim, je potem čez zimo za tu in tam, pa kake 2 ali 3 male kozarčke vložim.

Lani je bilo pa res toliko gob, da je bilo treba paziti, da jih ne pohodiš. In sva nabrala 2x polno košaro, mogoče kake 3 kg vsakokrat (dva!). In evo, še zdaj jih imam nekaj paketov v skrinji, pa je že nova sezona.  ::)

Slišala sem, pa ne enkrat, da ljudje pripeljejo domov poln prtljažnik gob. Pa ne za prodajo, za lastno rabo. Dajte napisat, tako po domače, kaj se dela s toliko gobami.  :o

mimimimi

Lep dober večer in lepo pozdravljeni! Nabiramo res samo za svoje potrebe in v tem uživamo. Saj narediš nekaj za svoje telo,dušo in še za prehrano, a v zmernih količinah.
Gobova omaka, gobova juha, rižota, gulaž, pečene, pohane, vložene, lisičke prepražene na čebuli so zelo dobre s testeninami in še se najde več načinov, tako, da količina
nabranih gob ne zadostuje do naslednje sezone.

vrtna bučka

Mi smo jih lani nabrali kar veliko, pa nam jih je že zmanjkalo. Najraje naredimo rižoto ali pa juho... Imam že preverjene recepte  ;D

amanita_muscaria

Saj ja, gobe poješ v juhi, v rižoti, na žaru, pa pohane ali z jajci ali vložene... Ampak tega ne moreš jesti niti pogosto, niti v velikih količinah. Zato me zanima način uporabe pri tistih, ki jih pripeljejo poln prtljažnik.  :o Čisto resno kdo poje 20 ali 30 kil gob na leto?

slavko

Iz anket, ki ste nam jih pomagali izpolnjevati (vzorec = 1400), je razvidna tudi letna količina nabranih gob. Ankete so izpolnjevali v gobarskih društvih po Sloveniji, naključni udeleženci, nekaj anket pa so izpolnili tudi člani foruma. Zato mislim, da rezultat podaja kar realno sliko o nabiralnih navadah.

Pri vprašanju "Koliko gob približno naberete na leto?", so rezultati naslednji:
večina anketirancev na leto nabere 5–15 kg gob povprečno (43,6 %). Anketiranci so pogosto nabirali do 5 kg gob na leto (31,5 %). 15–30 kg gob na leto je nabiralo 17,3 % anketirancev. Količina nabranih gob nad 30 kg na leto predstavlja že večjo količino, ki jo nabere le manjšina anketirancev, tj. 7,6 %.

Pri vprašanju "Koliko gob porabite v lastnem gospodinjstvu na leto?", pa so rezultati pokazali:
do količine 15 kg na leto nabiralci porabijo vso nabrano količino za lastne potrebe. V nabrani količini 15–30 kg gob na leto je med obema vprašanjema količinska razlika v deležu odgovorov in sicer razlika je 3,8 %, kar bi domnevno lahko predstavljalo delež anketirancev, ki so prodali ali podarili del nabranih gob. Nad 30 kg gob na leto je nabralo 7,6 % anketirancev, vendar je le 3,1 % anketirancev porabilo to količino za lastne potrebe v gospodinjstvu. Zato lahko domnevamo, da 4,5 % anketirancev, ki nabere več kot 30 gob na leto, del gob podari ali proda naprej.

Upam, da vam bodo rezultati ankete pomagali pri vaši temi.

Lep pozdrav,
Slavko

mačka27

Citat od: amanita_muscaria dne 10 September 2013, 23:54
Saj ja, gobe poješ v juhi, v rižoti, na žaru, pa pohane ali z jajci ali vložene... Ampak tega ne moreš jesti niti pogosto, niti v velikih količinah. Zato me zanima način uporabe pri tistih, ki jih pripeljejo poln prtljažnik.  :o Čisto resno kdo poje 20 ali 30 kil gob na leto?

Po eni strani se strinjam s tabo.... ampak ti odkrito povem, da smo vse gobe od lani zmazali... Je pa res, da v času sezone je moj krožnik vsak dan poln gob.... na tak ali drugačen način.... :angel: sej vem, da ni zdravo....sam mam pač FULLLL rada gobe... tako kot družini po obeh straneh.... res pa je bilo, da sta bila samo 2 predala polna pa še mal v tretjem - v skrinji.... ko jih je pa zmanjkalo, sem bila "priklopljena" na trgovinske šanpinjone in ostrigarje  ;)