katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Firbcen, najprej hvala za poslane fotografije. Če ona bela goba ni imela vonja po moki, je bila morda ena od livk (Clitocybe). Belih livk ne pobirati, ker so večinoma strupene.

Gobi na sliki sta zavita širokolistka (Oudemansiella radicata), užitna. Za uživanje je le klobuk mlade gobe. Primerna je za mešanje z drugimi, kvalitetnejšimi vrstami.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Mc Bobo, opazil sem, da sprašujete še po kostanjevkah.

Fotografija je zelo majhna in samo ocenim lahko, če so na sliki kostanjevke ali ne. Kostanjasta polstenka (Xerocomus badius), kot se ji po slovensko reče, je dobra in okusna goba. Ima temen, žametast klobuk in rumeno, kasneje zeleno trosovnico in na otip ter ob prerezu plavi. Ko ga prekuhamo, plava barva izgine.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Slavko! Hvala, tudi vam!

Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

McBobo

Citat od: slavko dne 20 Avgust 2010, 18:04
McBobo, na sliki je eden od dežnikov (Macrolepiota), verjetno sramežljivi dežnik (Macrolepiota permixta), ki je užiten. Pri dežnikih si zapomnite pravilo premikajočega obročka. Dežnik je namreč edina vrsta gobe, kjer je možno obroček premikati po betu. Če izločite še dežnike, ki rdečijo, lahko druge vrste brez skrbi pojeste.

Lep pozdrav,
Slavko

Hvala za odgovor o dežniku. Je že vložen po Vašem receptu, ki sem ga našel tudi tukaj na forumu. Tiste druge dve gobi pa mislim, da nista Kostanjevki, saj nič ne oddajata tistega značilnega vonja, zato sem jih zavrgel. A je kdo bil na Pokljuki zadnje dni? Danes sem bil na Jelovici, pa je bolj revno z gobami. Tudi ostali nabiralci, kot sem jim videl v košare, jih niso imeli ravno polne ampak ravno za kosilo.

firbcen

#229
Slavko, malenkost, če boste potrebovali še kakšne fotografije, pa kar z besedo na dan.
Hvala vam za determinacijo zavite širokolistke, za katero sem bil 100% da ni užitna, sodeč po izgledu  :o

Belih livk ne pobiram, včeraj pa sem nabral kar precej rjavkastih livk, katere imam sedaj namočene v vodi, in nevem kaj bi naredil z njimi. Bral sem da so primerne za vlaganje, zanima me pa kaj vi počnete z njimi, so primerne za juho mešano z jurčki in ostalimi?

Kaj pa vi štejete pod kvalitetnejše vrste? Da bom malo bolj pozoren na njih.

Po in ob našem gozdu raste precej ovčarskih lepljivk, do sedaj smo jih vedno pripravljali z jajci in drugimi gobami, ali pa za v mešano juho. Kako pa je z vlaganjem le teh? Kožo in trosovnico vedno odstranimo, me pa zanima tudi do kakšne velikosti je goba še primerna za uporabo?

No včeraj popoldne sem še malo gobaril, in našel dve zanimivi vrsti, za katere bi prosil če mi jih lahko determinirate. Obe sta bile najdene v pretežno iglastem gozdu (700nm) na Gorenjskem.

1. Klobuk premera okoli 8cm in zelo svetlo rjave barve, trosovnica pri razprti je nekoliko bolj rumena, bet je rumen in vretenast. Ob pritisku ali prerezu pa je goba pomodrela.


2. Upam da nisem pobral kakšen zaščitene vrste. Vonja nima, ko je razprta je njena "lupina" precej trda, v sredini pa mehka.



In še dve vprašanji.
Kako je boljše odtrgati/odrezati gobo, da jo potegnemo iz zemlje in očistimo, ali da jo odrežemo čim nižje in "podgobje" pustimo nedotaknjeno oz. v zemlji?
Košara : Papirnata vrečka : PVC vrečka, nekje sem slišal da naj bi gobe postale zanič če jih nabiramo v PVC vrečko? Prosil bi za mnenje glede vrečk, ali pa mogoče kakšen vir kjer si to lahko malo bolje preberem.


Hvala in lp!

P.S. Koliko cm/mm v povprečju zraste jurček na dan? Ker imam ene ogledane, in se mi zdijo še premali za pobrati, nebi pa rad vsak dan jih hodil gledat, ker so dokaj daleč proč :)

slavko

He, he, moram priznati, da ste res firbčen...

No, pa gremo lepo po vrsti:

- Rjavkaste livke (Clitocybe gibba) lahko uporabite kot samostojno jed, ali pa jih mešate z drugimi gobami. Če želite, jih lahko vložite tudi v kis ali slanico. Rjavkaste livke običajno pomešam z ostlimi gobami, ker mi je všeč okus gob, kjer je pomešanih čim več vrst. Ni mi pa popolnoma jasno zakaj gobe namakate v vodi - takrat se gobe še bolj napijejo vode.
- Vsak posameznik ima svoje najokusnejše vrste gob. Zato morda moj izbor vam ne bo najokusnejši. Zame je na prvem mestu poletni goban (Boletus aestivalis), nato mladi dežniki (še ne popolnoma odprti), knežja mušnica (Amanatia caesarea), ki je sicer v Sloveniji zaščitena, užitni smrček (Morchella esculenta), zajetna polževka (Hygrophorus russula), marčna polževka (Hygrophorus marzuolus), modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), zelenkasta golobica (Russula virescens), črni goban (Boletus aereus), jesenski goban (Boletus edulis). To bi bil moj ožji izbor.
- Mlade ovčarske lupljivke (Suiilus granulatus) lahko tudi vlagate v kis ali slanico. Za vlaganje so primerne mlade gobe, morda do premera klobuka okoli 5 cm. Kožo odstranimo, trosovnice pa ne - ne vidim razloga za takšno ravnanje, saj je trosovnica pri mladih gobah dovolj čvrsta.
- Čeprav pri slikah gobanov pogrešam nekoliko več rdečine na betu, pa vendarle mislim, da gre za leponogi goban (Boletus calopus), ki je neužitev. Preverite košček gobana, če greni - potem je zagotovo lepi goban.
- Na drugi sliki je resasta zvezdica (Geastrum fimbriatum), neužitna.
- Pri gobarskih ekskurzijah in za razstavo gob zmeraj pobiramo gobe tako, da so vidni vsi njeni deli. To je ključnega pomena za natančno določitev gob. Če vam ustreza in gobe zanesljivo poznate, jih lahko tudi odrežete čim nižje.
- Gobe so živa bitja, ki vdihujejo kisik in izdihujejo ogljikov dioksid. V vrečki se bodo gobe izdatno navlažile in bodo precej hitreje uničene. Tudi trosov ne bodo mogle odvreči. V zračni posodi kot je košara, se gobe ne bodo navlažile, med prenašanjem košare pa bodo trosi gob padali navzdol in tako boste gobe "sadili".
- Težko rečem koliko zraste jurček ali kakšna druga goba v cm na dan. Goba običajno zraste do polne velikosti v 3 - 5 dneh, če so pogoji idealni za rast gob. Če ste hodili blizu vašega jurčka, je možno, da ste uničili del podgobja, ki je jurčka prehranjeval in morda sploh ne bo več zrasel.

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak




A-3600


A-3602


A-3609


A-3610


A-3611


A-3612


A-3628


A-3629


A-3620


A-3624


B-3538


B-3543


C-3545


D-3532


D-3533


D-3534


E-3537


F-3518


G-3526


G-3530


G-3546

Ponovno bom tečnaril s temi gobani.
Mislim da A ni Svinsjki goban, ker ima pregosto mrežico, baza cevk pa ni rdeča. Kaj še ostane, Žametasti ali pa Queletov Goban ?
Na sliki 3628 je goban takoj potem, ko sem ga prerezal, na 3629 čez 5 sekund, na 3620 in 3624 pa čez nekaj minut.
lp

slavko

Glede na to, da pri gobanu A-3600 omenjate gosto mrežico, na sliki A-3628 se vidi, da je trosovnica rdeče barve in da je na prerezu sprva zeleno moder, nato modre barve, zdi se mi, da je tudi barva mesa rahlo rumena, sklepam, da ste našli nekoliko redkejšega gobana, rdečerumeni goban (Boletus rhodoxanthus), ki je prekuhan sicer užiten, vendar za uživanje ni priporoćljiv.

Pri gobanu A-3610 je razvidna močna mrežica na betu, zato sklepam, da gre za svinjski goban (Boletus luridus), ki je pogojno užiten in okusen.

Na slikah B-3538 in B-3543 bo verjetno trda golobica (Russula lepida), na sliki C-3545 pa rožasta golobica (Russula aurora). Obe sta užitni. Na slikah D-3532 do 3534 bo zelo verjetno vijoličnobetna golobica (Russula violeipes), užitna. Na sliki E-3537 bo zelo verjetno užitna golobica (Russula vesca), užitna.

Na sliki F-3518 bo rdeča polstenka (Xerocomus rubellus), užitna.

Na slikah G-3526 do G-3546 pa gre za neužitno črnjavo golobico (Russula albonigra).

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

#233
Prepričan sem, da sta na vseh slikah A dva primerka gobana, ki sta rasla skupaj in sta iste vrste.
Ta dan sem pobral 2 gobana, ki pomodrita (na sliki A-3609). Na sliki A-3600 in A-3602 sta ista gobana slikana v gozdu (ali pa eden izmed njiju). Ne vem, zakaj je takšna razlika v barvi klobuka med slikami v gozdu in doma. Mogoče je deloma kriv fotoaparat, se pa mi zdi, da sta v gozdu bila gobana dejansko precej svetlejša. Sem pa prepričan, da je na slikah doma barva klobuka takšna, kot je bila v resnici.
Mogoče je res Rdečerumeni goban, takega sem našel že lani, 20.8.2009 (spodnje slike), imel je drobno mrežico, rožnat klobuk, vendar ga nisem pobral, zato ne vem, če je spremenil barvo klobuka.



7568


7572


7595

Bom pa jih danes poskusil, včeraj za vsak slučaj nisem užival alkohola.
lp

slavko

Na treh slikah, ki ste jih pripeli, bi lahko bil tudi škrlatni goban (Boletus rhodopurpureus), pogojnio užiten. Včeraj smo zelo podobne tem na slikam našli na gobarjenju v Gorenju pri Zrečah.

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

Mislim, da sedaj že lahko rečem, da goban na slikah A ni samo užitna, je tudi zelo dobra goba. Iz tega sklepam, da ni Rdečerumeni goban, za katerega piše, da je užiten, ni pa primeren za uživanje. Pri Rdečerumenem gobanu na prerezu pomodri samo klobuk, pri gobanu A pa tudi bet. Po večerji sem naredil tudi test, ki potrjuje, da ni Svinjski goban.
Če najdem še kakšen primerek te vrste, bom naredil še več slik.
lp

ch3ch2oh


firbcen

Slavko, najlepša hvala!

Glede tega koliko zraste goba na dan me je zanimalo zaradi spodnje mušnice, za katero sem mislil da je jurček, saj sem pred parimi dnevi na tem mestu pobral 4 jurčke. Te pa so bile še tako majhne, da sem se odločil da malce počakam da zraste in jih potem poberem.

Torej, katera mušnica bi to lahko bila, če je mogoče še užitna?
Kot vidite je še zelo mala, zraven pa rasteta še dve, ampak še nimata klobučka.
Klobuček je srebno sive barve s belimi pikami.


Najlepša hvala za determinacijo.

Lp!

slavko

ch3ch2oh, na prvih dveh slikah bi lahko bila ena od žoltotrosk (Callistosporium), morda šopasta žoltotroska (Callistosporium xanthophyllum). Čeprav naj bi bila užitna, je ne priporočam za uživanje, saj je možna zamenjava z drugimi vrstami gob.

Na spodnjih dve slikah pa je obročkana govnarica (Anellaria semiovata), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Firbcen, na slikah je najverjetneje mlada rdečkasta mušnica (Amanita rubescens), ki je pogojno užitna. Na slikah je namreč vidna rdeča barva, kar je značilno za rdečkasto mušnico, ki je edina rdečkastih barv na ranjenih mestih.

Lep pozdrav,
Slavko