Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

S pozdravi v novo leto odpiram novo celoletno temo za prikaz lepot gobarjenj in delitev užitkov ter novih spoznanj o gobah, gozdu in naravi nasploh.

Na kratko naj zapišem, kako lepa izkušnja se mi je zgodila v Murski šumi 30. decembra, čemur je sledil piknik pri jezeru Pri vagi v okolici Petišovcev na narodnostno mešanem območju levega brega Mure.

Najprej tale fotografija prekrasnih brestovih uhljevk...



V takem gozdu največkrat naletimo na zimske panjevke in bukove ostrigarje...



In končno še bukovi ostrigarji...



Ko sem zvečer z baterijo iskal suhljad v okolici zgoraj omenjenega jezera, se je prikazal panj s krasnimi zimskimi panjevkami. Čez deset minut sem ga pokazal kolegu, da bi vzela gobe neposredno za v golaž, a gob ni več bilo! Vse razen dveh so bile pocufane, od zelo blizu pa se je slišalo zadovoljno čivkanje bobra. Očitno si jih je ogledal v soju baterije in jih prišel pojest. BOBERLAND!

Pa lep pozdrav

klavir

Pozdrav.

V Prekmurju so se pojavile prve marčnice.

Letos sem šel malo prej, ker do konca februarja ne bom mogel več - da gobe ne propadejo.

V resnici jih sedaj lahko najde samo, kdor pozna rastišča za zgodnje primerke, v večini gozdov ni še nič... Je pa ponavadi eno rastišče dovolj za kosilo, saj rastejo šopasto.

lp


gusar76

Klavir, prekrasno! Tako zgodaj jih še nisem našel, niti jih ne bi pričakoval.

anica


  Bravo Klavir!!!
   Jaz sem pa mislila, da bom prva objavila februarske
   marčevke. Letos so res izredno lepe in zdrave. Slike sledijo.
   
   LP A,

Ta Pravi Gobar

Se vprašam kak te najdete v tej super suši kaj ? Hodite prej zalivat redno ?   Dobro, danes Dravsko polje dež.  Ampak saj 3 mesece ni bilo praktično nobenega dežja tu.  Kak sploh kaj zraste ?  Upam da ja ne bo že osmo leto enako komaj kaj dežja oziroma sploh nič avgusta septembra kot vsa zadnja leta. Tu pa tam kaka plohica pol pa letat tja nekam 100 km proč kjer sta bili zadnje tedne celo dve nevihti po pol hribčka kot nor ... Kje so tisti veseli cajti, ko je Areh bil vse na vodi cel september, oktober ... Ko si šel v gozd pa po treh minutah imel mokre čevlje in hlače do kolen. Pa gob kot smetja. 2014 še, pol pa tam tema glede kakih padavin. Zanimiva letošnja zimska sezona, konc novembra Zimske panjevke fajn 3 dni, pol pa nič.  Niti enega samega ostrigarja na mojih par dobrih placih. Niti enega. Včeraj s kolesom okoli 4 ure malo na turo po teh gozdovih Dravsko polje.  Suho ko poper. Veter skozi ko ni oblačno piha ko zmešan.

klavir

Kar se tiče padavin, mislim, da so morali na Goričkem imeti neke svoje padavine pozimi, kar se včasih zgodi, pridejo direktno z zahoda iz Avstrije in jih pri nas ne zavedejo, saj prognoze ponavadi terena ne preučujejo tako severno. Zemlja je namreč mokra v globino celega prsta, vem, ker te gobe včasih zelo globoko rastejo. Najzgodnejše marčnice so odrasle zmeraj že 20.februarja, če ni kako posebno suho-mrzlo leto, sneg jih namreč še spodbudi, da zrasejo prej in obilneje, saj je pod snegom navadno topleje in bolj mokro. Samo gledat navadno tako hitro ne gremo, tudi sam ne. So pa to samo zgodnja rastišča, ne povsod.

No, včeraj so v nekem gozdu v občini Puconci rasle že povsod, redkokdaj jih vidim toliko, že ven so se videle, taki veliki zraščeni sivi klobuki. Na nekem mestu sem dve malo pohodil, ker ni bilo mogoče nikamor stopiti, povsod gobe. Pa je prišla misel, da marčnice včasih ponekod tako množično rastejo, kot drugod popraste mlečnice... Ker pa po eni uri nisem želel iti domov že, sem namenoma šel v gozdove, kjer lahko za enak učinek malo več prehodiš in sem našel samo še tu in tam.

anica

 
Končno nekaj slikic čudovitih "marčevk".
 
Tudi na Goričkem je precej suho, snega je bilo samo za vzorec, pravtako
je z dežjem. Če bo tako poletje, bo spet skromna gobarska sezona.

Lep pozdrav vsem gobarjem in gobarkam! A.

as

Že nekaj gobarskih sezon prosim in iščem gobarja z Goričkega, ki bi mi pokazal marčevko, v naravi, pa ga na žalost ne najdem. Za nabiranje nisem nevaren, ker sem iz Kamnika. Rad pa bi jo videl v naravi. V zameno novembra, pokažem sivko, ki je tudi redka.

gusar76

Pozdravljeni,

pri nas, oziroma, na mojih rastiščih marčevk ni. Na štirih rastiščih, kjer vsako leto kaj zraste, sem dobil le dva primerka. Prejšnji vikend. Ta vikend pa nič. Hosta izgleda suha, a ne tako kot pred dvema letoma, ko so kljub suši rastle. takoj, ko odgrneš listje, je nekaj vlage, ki je bila včasih zadosti, letos pa nič ne kaže - za sedaj. Tudi jutra so bila do sedaj relativno mrzla... Morda še kaj zalije in se tudi nas v osrednji Sloveniji dotakne malo gobarske sreče.

Še vedno pa se dobi kakšen ostrigar, a le za vzorec.

LP

klavir

Še nekaj slik marčnic od nedelje...





Pa takšni lepi kupčki...





Čisto na koncu pa cel kup kupčkov, skritih pod listjem!



Žal kaže, da letos ne bo bogve kakšna gobarska sezona, čudež je, da zdaj rastejo. Te gobe so odporne na sušo, mogoče bo še nekaj čeških smrčkovcev, smrčki v suši ne rastejo. Poleti bi naj bilo enako. Dolgoročne prognoze kažejo dež šele konec avgusta, samo osebno temu na dolgi rok ne verjamem čisto. Vsekakor pa se ne bo dobro končalo, če ne bo več padavin. Manj bo elektrike iz hidroelektrarn, treba bo varčevati s pitno vodo, velike težave v kmetijstvu itd, itd. Gobe so tu še najmanj važne...




klavir

Češki smrčkovci rastejo normalno...najbrž so povlekli vlago iz povezav s koreninskim sistemom podgobja

klavir

Sem šel preverit še za marčnice. Zdaj so spet lepe, a se prav vidi, da so bile suhe ko lepenka in so zdaj potegnile vlago v sebe, postale temno sive in težke...prave bunke. Bom naslednjič malo poslikal... No, prav je bilo, da se v tej suši ni hodilo po njih...treba pustit gobi, da si najprej opomore

klavir

Nekaj fotografij čeških smrčkovcev z reke Drave...


Takole kar ob kolovozih ali cesti so se večkrat pojavili... Kupček biserov

Drugače pa globlje v lokah...



Najlepši pa so bili videti ti četvorčki.


klavir

Še obljubljene slike marčnic...

Res je - po dežju so si opomogle. Je pa mokro samo listje, do zemlje ni prišlo čisto nič, je humus vse spil... Kakorkoli že, za te gobe je bilo očitno dovolj padavin, saj so sedaj v vsakem gozdu na Goričkem in bodo še kak teden.



Prav rade naredijo takšne zraščene kupčke:



Kakšna petina jih je požrtih od divjadi, ostale pa so prave krasotice...



Večkrat takole zrasejo iz krtovih kupov, zdi se pa, da so v tem primeru najprej zrasle gobe, nato pa je krt opravil svoje.



Še en prekrasen kup pod samimi bori v mahu:



Gozd na Goričkem:






klavir

Ker sem našel samo enega smrčka, čeških smrčkovcev pa na tisoče, sem šel pogledat, ali je še kaj marčnic. Začuda so bile, takole kakšno kilo zadnjih uporabnih. Kar je res zaključek sezone...