Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

gobojed

Našel sem jih!!! Kukmakove strniščnice :o :o! Na enem polju, sem najprej mislil, tale kmet ima polno bele plastike po njivi, no potem sem se pa spomnil da so tole lahko kukmakove strniščnice. Nabral sem štiri, ampak jih še nisem nikoli jedel. Me pa malo peče vest, ker sem jih dobil z njive, mislim da to ni ravno legalno, kaj pravite? Lep pozdrav!

gusar76

Citat od: gobojed dne 25 Maj 2020, 10:15
Našel sem jih!!! Kukmakove strniščnice :o :o! Na enem polju, sem najprej mislil, tale kmet ima polno bele plastike po njivi, no potem sem se pa spomnil da so tole lahko kukmakove strniščnice. Nabral sem štiri, ampak jih še nisem nikoli jedel. Me pa malo peče vest, ker sem jih dobil z njive, mislim da to ni ravno legalno, kaj pravite? Lep pozdrav!

Ja, to je gotovo dilema. Tudi, če jih kmet ne pobira, najbrž ni vesel, če mu hodijo ljudje po polju in tlačijo zemljo in kulturo, ki je posejana. Gobarji pa smo malo odvisni od iskanja nam tako ljubih gob, zato je tu najbrž pametno narediti kakšen kompromis. Sam poiščem kakšno zadružno njivo, kjer delavci niso tako občutljivi, hkrati pa pazim, da ne delam škode po nepotrebnem (hodim po kolesnicah traktorja in ne pobiram oddaljenih gob, ki jih od tu ne dosežem, saj rastejo tako množično, da to ni potrebno).

Potrebno je biti pazljiv tudi zato, ker se lahko posamezni kmetje odločijo za uporabo fungicidov na poljih tudi zaradi škode, ki jo povzročimo gobarji, ne samo zato, da jim gobe ne bi napadale pridelka. Potem pa smo tam, kjer ne želimo biti. :(

Včeraj sem našel prve primerke mestnih kukmakov, ki jih takle čas vedno dobim na istem mestu - na uvozu prijateljeve hiše! Zanimivo je, da jih vsako leto dobim, še predno jih on opazi! :) Mestni kukmak baje vsebuje karcinogene snovi, a jih tako ali tako nikoli ne dobim veliko. Tu in tam, bolj po slučaju. Moram pa priznati, da je meni boljšega okusa od vseh kukmakov, ki sem jih do sedaj poizkusil!

vladka

gobani rastejo tudi v okolišnih gozdovih ljubljane .



lep pozdrav

gusar76

Včeraj sem na sprehodu z otroki videl kar nekaj gob, predvsem medlorumene mušnice in žametaste gobane. Zato sem šel danes malo preverit v "prave hoste", kjer rastejo jurčki. No, tam pa ni bilo niti ene gobe! Bo treba še malo počakati.  :) Pogoji pa so sicer idealni - toplo in namočeno.

klavir

Še zadnje spomladanske...


gusar76

Mmmm, krasne! Jaz sem danes dobil prve bisernice, ki so rasle v bližnjem gozdu ob poti.

BORISAN12

http://shrani.si/f/3d/r1/4rRGAnxT/1/20200530094412.jpg
Citat od: gusar76 dne 21 Maj 2020, 00:20
Bravo, Anica!

Pri nas v gozdovih še nič resnega, na poljih pa grozovito delujejo strniščnice!

V zadnjem tednu pa je bilo tudi toliko dežja, da se bo zagotovo začelo tudi pri nas. In to kmalu. Sem že malo začuden, da jurčkov še ni, saj je zelo namočeno in zelo toplo - tudi ponoči. Prčakujem, da bo zdaj zdaj BUM!

LP
eden in edini

anica

 
Pozdrav iz Prekmurja - od tam kjer nismo delezni preleta letal in poštenega dežja.
Ampak se ne damo, organiziramo sami polet letal in kljub suši nabiramo jurčke.

Se zavedam, da to ne spada sem, vendar sem jezna in razočarana nad ........ LP A.

slavko

#113
Anica, ne biti jezna. Vidim pa, da je vaš prelet bil zelo uspešen.

Sicer nisem ravno navdušen nad takim objavljanjem, ker pač take objave vzpodbujajo nabiranje gob. Vendarle pa vas moram pohvaliti, ker ste gobe lepo očistili. Verjamem, da jih niste nabirali sami, ker bi po posnetkih sodeč teža lahko bila večja kot 2 kg. Tako ste kljub vsemu zadostili potrebam zakonodajalca, nad katerim opažam, da niste preveč navdušeni. Verjetno niste edini.

Če pa boste kdaj začutili željo po širitvi obzorja pri spoznavanju gob, se nam lahko pridružite, ko bomo v vaših krajih.

Lep pozdrav,
Slavko

mak

Pozdravljeni !
Gospod Slavko,kdaj pa boste sli na Goricko k Anici ? Verjamem,da ne na njene "place" pa vseeno?
Da ostali clani foruma izvemo termin , potem pa udelezba po lastni presoji,seveda ce bomo povabljeni ?

Pisem zaradi besede "zakonodajalec",ki me je dvignila. Sedanji "zakonodajalec ni uredil nicesar v zvezi ropanjem nasih gozdov s strani
Italijanov,ki poberejo dobesedno vse,od mahu naprej.Jaz jih vidim kot kobilice,ki zdaj pustosijo v Afriki in drugod.
Za vedenje drugih,ki bodo to prebrali : v casu od junija do novembra so Italijani prisotni v Brkinih stevilcno vec kot domacini.
Verjetno vam je znano tudi da prihajajo s tovornjaki ,v katerih so vgrajene police za hrambo gob v Zuzemberk in sami naberejo in odkupijo
gobe od domacinov,na Pokljuko pa se odpravijo z bivalnim avtom pravtako s policami.Vse to prodajo hotelom malo cez slo-it mejo.
Slisal sem , da pri njih v Val di Aosti nahajalisca jurckov(fungi porcini) strazijo s puskami.Gobe so pri njih zelo donosen posel.
Takozvani "zakonodajalec " pa nic.Niti po uporu brkincanov.Mnenja sem,da bi pri resitvi tega problema morala sodelovati gobarska drustva,od osnutkov zakonodaje naprej.
V pricakovanju BUM-a(gobjega)
Lpe pozdrav vsem !
Mak

RaxhXephon1

To kar Mak govori je res.

Smo verjetno edina država v okolici, kjer lahko tujci nabirajo naravne dobrine po mili volji.

Kombije s policami in prenosne kuhinje za vlaganje sem videl tudi sam.

slavko

#116
Zanimivi komentarji, spoštovani forumaši. Kaže, da smo dregnili v občutljivo točko.

Zakonodajalec je po naši oceni to področje uredil solidno, primerljivo s sosednjimi državami, težava pa je v izvajanju ukrepov. V Sloveniji ni dovolj inšpektorjev, da bi bili kos situacijam, kot jih opisuje 'mak'. V tem je resnični problem. Dodatno pa je težava v tem, da se tudi sami zmeraj ne obnašamo prav.

Okvirno bom predstavil zakonodajo, da ne bom preveč pust. Že ustava nalaga lastnikom gozdov (državnim ali privatnim), da med drugim omogočajo tudi socialno funkcijo gozdov. Med te spada rekreacija in rekreativno pobiranje gozdnih sadežev. V zakonih je potem obrazloženo katere sadeže lahko pobiramo, v kakšnih količinah in tudi kako, da čim manj škodimo gozdu. Pri gobah je ta količina 2 kg po osebi.

Uredbe nato dodatno pojasnijo katere vrste gob so na rdečem seznamu ter katere so zavarovane in jih je prepovedano nabirati. Kar sem zapisal velja tako za nas (rezidente), kot tudi za tujce (nerezidente), ki našo deželo obiskujejo.

Kot vidite so zadeve relativno dobro zastavljene na papirju, ampak težava se pojavi, ko je treba na teren in preverjati izvajanje v praksi. Razlika med našo državo in sosednjimi je prav v tem delu. Po svojih močeh se v našem društvu, še bolj pa v Mikološki zvezi Slovenije trudimo, da bi na tem področju bilo več reda. Vendar v naši lepi deželici to ni tako lahko.

Naj ponazorim na dveh primerih:

1. do leta 2011 je bilo zavarovanih okoli 70 vrst gliv, med njimi tudi gomoljike (tartufi). Po letu 2011 je zavarovanih okoli 40 vrst gliv, med njimi ni več gomoljik. To v praksi pomeni, da je od leta 2011 naprej mogoče gomoljike nabirati v količini 2 kg dnevno po osebi za nas in seveda tudi za tujce. Cena tartufov pa bistveno presega ceno gob, ki ste jih opisali vi, 'mak'. In če te gobe pobirate čez vikend, je zelo verjetno, da bo inšpektorjev na terenu še manj.

2. v Sloveniji je mogoče prodajati tudi gobe, ki so pri nas na seznamu zavarovanih vrst. To smo zaznali, raziskovali in ugotovili celo vrsto težav. Če ima prodajalec certifikat, da je izvor gob v državah, kjer ta vrsta gob ni zavarovana, jih lahko povsem legalno prodaja pri nas. Osebno dvomim, da je kdo preverjal kredibilnost certifikatov. Na prodajnem mestu ni bilo napisa, ki bi potrošnike obveščal, da je ta vrsta pri nas zavarovana.

V bistvu si sami delamo težave, potem pa se čudimo, ko vidimo, da zadeve v praksi ne delujejo, kot bi bilo treba.

'mak', naj še odgovorim na vprašanje v zvezi z Anico. Vsako leto imamo več gobarskih ekskurzij. Nanje, in na druge aktivnosti v društvu, obveščamo na spletni strani (novice). V tem mesecu imamo npr. dve takšni ekskurziji. Naveden je tudi naslov, kjer se zbiramo in čas, ko se dobimo. Če se nam bo kdo pridružil, ga ne bomo zavrnili, kljub temu, da ni član društva.

Lep pozdrav,
Slavko

TopCat

To kar sta napisala mak in RaxhXephon1 je res in pereč problem naših gozdov.
Na Kobariškem naši zahodni sosedje "pridno pobirajo" tudi kostanj (v nepredstavljivih količinah), vendar jih je zaradi malce manj dostopnih cest manj kot v Brkinih. Tako, da gobe in kostanj ostajajo tudi za domačine in domače goste.
Je pa vsekakor res to, kar pravi g. Slavko. Ni toliko problem v zakonodaji kot je v nadzoru. Slovenija ima tudi eno najstrožjih zakonodaj (višino glob) za prometne prekrške v neposredni okolici, a zaradi teh ali onih razlogov, imamo žal tudi neslavno statistiko prometnih nesreč in žal, žal, žal, smrtnih žrtev na cestah. :'( :'( Je torej problem zakonodaja ali nadzor? Ničkolikokrat sem slišal hvaljenje o tem, kako je nekdo nemoteno vinjem pripeljal od točke a do točke b. Da o vseh drugih prekrških niti ne začnem.
Pomanjkanju nadzora je poleg maloštevilčnosti inšpektorjev, kar poudarja tudi g. Slavko, botruje tudi ogroženost (če lahko temu tako rečem) prav teh inšpektorjev. Žal vem iz nekaterih pričevanj, kako so bili inšpektorji izpostavljeni verbalnemu in celo fizičnemu nasilju (tako tujcev kot domačinov - to potrjuje tudi zaščita z orožjem o kateri govori mak). Zaradi tega se nekateri (zaradi par gob ali kile kostanja in borovnic več - s čimer se sicer ne strinjam) ne izpostavljajo in raje zamižijo na eno ali kar obe očesi.
Hkrati je težava tudi pri domačih pobiralcih gob (jih zanalašč ne imenujem gobarji), ki jim je to zgolj šport in najhitrejši možen način za zaslužek, ne glede na posledice (podobno omenjenim Italijanom). Ne bom igral svetnika, tudi sam kdaj prekršim pravilo 2kg na osebo in poberem kakšno gobico več. Vendar jih večino podarim in jih razdelim med ljudi, ki ne morejo, zaradi teh ali onih težav in stvari, v gozd (če bi šli bi verjetno vsi skupaj pobrali večjo količino gob). Hkrati poleg teh gobic iz gozda prinesem skoraj še prav toliko smeti. Verjamem, da večina izmed nas pobere kdaj pa kdaj kakšno gobico več, a ne iz pohlepa, temveč zaradi tega, da jih dobrosrčno podarimo drugim, ki znajo to cenit in ne odhajajo in po nepotrebnem uničujejo gozda ali po njem smetijo.

Se opravičujem, a sem moral to zapisat.

Vse dobro in veliko mero gob ter zadovoljstva ob gobarjenju vam želim!

mak

Pozdravljeni !
Zahvaljujem se za podporo razmisljanja o italijanih.V bistvu tudi ne  bi imel nic proti,ce bi bilo
njihovo nabiranje v normalnih okvirih.Je pa res,da moramo najprej pomesti pred lastnim pragom.
Avstrijci italijane prestregajo ce ze ne v gozdu pa pri prestopu meje z Italijo in jim tudi zasezejo avto ,ce
ima mojster "ajersvamerle" (lisicke) v gajbah. Seveda imajo dober nadzor.
Mislim,da ze dolgo nisem nabral 2kg gob,zadnje case pa je nabirek resnicno minimalen,zakaj, je pa veliko drugih dejavnikov,italijani so samo
eden od teh.
Tartufe vidim pa samo,ce se po novem spet lahko zapeljem v Livade k Zigantu,pri nas sem pa slisal da se jih najde okrog Belvedurja .
Naceloma naj bi uspevali povsod v Istri,problem je samo najditelj.

Lep pozdrav in veliko uspeha v gozdu

Mak

klavir

Če bodo Italijani še naprej bolani, tako ne bodo smeli k nam...