Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Teme - markok

#1
Ker vas je vse suša in vročina iz gozda pregnala na morje in je forum kar malo zaspal, bom opisal moje pokušanje smrdljivega mavrahovca (Phallus impudicus). Sicer sem gobe nabral že pred tedni, ker drugega pač nisem našel.



By markok66 at 2012-07-03


Ovoj je zelo enostavno odstraniti, skoraj nemogoče pa je očistiti sluzasto plast okoli mesa, katera je izredno spolzka. Vsaka goba mi je vsaj desetkrat
odletela iz rok v pomivalno korito, tako da sem z ostrim nožem bolj površno očistil sluz. Ker sem na Wiki prebral, da marsikje to gobo uživajo surovo,
sem jo poizkusil in bil prijetno presenečen. Goba je dobra, zelo čvrsta in ima izrazit okus po redkvicah (ne po orehih). Tudi hrustljava je kot redkvica ali korenje.
Ostale gobe sem po tem obaril kakšne 4 minute, vendar se niso nič zmehčale in tudi preostala sluz ni izginila. Obarjene gobe sem narezal na rezine in jih pripravil na običajen način z jajci. Tudi po tem so še ostale čvrste, le sluz ni bila več tako moteča.
Vsekakor bi bila goba primerna tudi za druge jedi, npr juho ali golaž. Ali pa gobji karpačo, lahko bi ga zaradi atraktivnega videza stregli v imenitnih restavracijah. Le gostom bi težko razložili, da jedo gobo, katera ima obliko penisa in smrdi po dreku.

lp Marko
#2
Nabiranje gob / Lupinar??
11 September 2010, 16:13
Je to eden izmed lupinarjev? Zraven je iz zemlje poganjala še ena goba iz zaprtega ovoja velikosti kurjega jajca.
Sicer pa drugih gob razen golobic danes nisem našel.

lp Marko



Uploaded with ImageShack.us
#3
Nabiranje gob / (Ne)užitna Amanita rubescens
24 September 2008, 20:35
Pozdravljeni gobolovci

Še vedno sem pod vtisom nedeljskega izleta na Pokljuki, kjer smo se morali dobesedno izogibati gobam, da jih nismo
pohodili, žal velike večine ne poznam. Od meni znanih je bilo veliko dežnikaric, rjavih ježkov, prašnic in ogromno (najmanj 100, da ne bo pomote) prelepih rdečih mušnic. Če mi bo uspelo, bom poslal še par fotk.
Imam pa še par vprašanj in sicer:

Ali so dežnikarice in rjavi ježki primerni za zmrzovanje?
Ali so rdečkaste mušnice užitne? Po različnnih gobarskih priročnikih je goba ena najboljših (Edmund Garnweidner)
oz. pogojno užitna (Grom, Arzenšek) Je potrebno olupiti klobuk?


Lep pozdrav
#4
Nabiranje gob / Dolgčas v gozdu
30 Oktober 2006, 12:06
Ker je letos gobja sezona  milo rečeno žalostna, sem začel hoditi v gozd s fotoaparatom namesto s košaro. Tako vsakič prinesem domov kakšno fotografijo, da mi žena sploh verjame, da sem bil v gozdu. Včeraj sem našel samo 4 čopaste tintnice in nič drugega. Sicer pa moj teren (okolica Domžal) tako in tako ni bogve kaj. Za primer prilagam meni neznano gobo, katero sem letos videl prvič.   Ve kdo, katera vrsta je?

Sicer se oglašam prvič  in želim forumu čimveč dopisovalcev.