Gobarjenje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

rotor


kripta

Jezersko danes nekaj marel, jurčkov pa nič

blaz3k


samson

Novo mesto oz. okolica se je gobarsko končno prebudilo. Kukmaki, dežnikarice, jurčki pa tudi lisičke.
Imam še vprašanje, sicer gledam slike, pa vseeno: ali so to rdeče golobice? Ene so manjše, do 5 cm, temnejše, druge pa dvakrat večje. Pečejo ne, so pa nekoliko grenke. Hvala!


klavir

#454
No, smešno,meni se zdi,da je v nižini v gozdu po vsakem dežju gob manj, kot da bi jih steriliziralo. Prvotno sem nameraval na Pohorje, potem pa nisem šel, sem se bal, da bi nabral preveč gob, ker se v teh dneh odpravljam v Srbijo. Doli pa tako kot sem predvideval: par mokaric, par zajčkov in ena marelica. Sicer je zraslo nekaj betičastih prašnic, rjavkastih livk ter vitkih korenovk, a kot se reče, tudi v sili ne bomo žrli dr...ka. ;D Pa je bil moj Stražun super gozd, prve spomine imam od tam in zato bom vedno rad zahajal tja, tudi če gob ne bo skoraj nič več. Vendar...tudi deluje tako kot bi bilo še vedno čisto suho tam, kot da ne bi nič deževalo. Se je pa nekdaj našlo vse možno noter, tam sem se večino vrst naučil prepoznavati... No, poleti je še tu in tam bila kakšna golobica, odkar pa je hladneje, so zaključile. Če pa ni golobic, mušnic in cevark, potem nič kaj ne ostane. Prej se me je to še dotaknilo, zdaj pa mi se zdi samo še smešno, pa saj je boljše tak, da se človek ne jezi zaradi stvari, na katere nima vpliva. Tako da, če kdo noče najti gob, naj gre v Stražun hehe, malo šale mora bit... Škoda se mi zdi edino, da že tretje leto zapored ne bomo mogli zares videti določenih značilno poletnih vrst gob, ki pa rasejo zgolj v nižinah. Npr.določenih golobic, kot je zlatica, nekaterih redkejših toploljubnih mušnic, žoltih, gubastih lisičk, toploljubnih vrst gobanov, npr.ajdovčka, vražjega, rdečerumenega, kraljevega, ki je vsaj zame nekaj najlepšega, kar lahko vidim v gozdu, kakšnih turkov, nagubane debelonožke, rdečih griv, krokodilje kolobarnice itd itd... Dosti od tega sem videval na Goričkem, zdaj pa je poleti puščava tam. Pred novembrom nimaš kaj hoditi tja. Čeprav Anica piše pozitivno, sem se naučil, da njeno "nogometno igrišče" ni reprezentativno, tako sem se že enkrat vozil tja, pa ni bilo čisto nič drugod. No, čakamo na splošno rast  v nižinah... ;D
Lp

Jagoda

no, danes je pa bilo nekaj oz.  lepa bera, debelih 20 jurčkov, prekrasnih, kot repa, bi rekla moja mami...nekaj marel, par lisičk, golobička. prelepa moja dolenjska  ;)


ne znam fotk pomanjšat.

rene

Pri nas pod Pohorjem se narava končno počasi prebuja. Od lisičk, marel, borovih glivcev, par vrst golobic in končno tudi jesenski gobani.

Imel je kar 260 gramov. Je pa zanimvo to, da je malo pod Belvijem gob dosti več kot v dolini. Pa tudi gobarjev. Kljub temu, da je zgoraj bilo bolj hladno.
Pa drugi ste imeli kaj sreče na vrhu Pohorja?
Lep pozdrav  :)

tomazj

Tudi v dolini je pognalo. Včeraj popoldan okolica Ljubljane.

StaneDolanc

samo vprašam - a manjših od  1 cm višine se ne da nabrati? Enostavno ne razumem, zakaj se pobira 2-3 cm jurče oz druge gobe? Kaj je to? Sebičnost, da bi drug pobral nekaj dni kasneje?

anica


Pa še nekaj nočnih posnetkov z nog. igrišča.

Ne vem ali je to norost, strast ali odvisnost, da gre nekdo po 9. urah bratve ob pol 7. uri zvečer v gozd - ob
7. pa gre v mraku ven z 33 kom. prečudovitih jurčkov - prevsem tistih črnih. Škoda ker nisem imela baterije.

Bravo košarkaši, bravo Maribor!!!!
LP A.

msimerus

Po dolgem času se ponovno oglašam...tudi pri nas se bo kaže zares začelo...veliko sem jih pustil da dorastejo :)


Sent from my iPad using Tapatalk

janko

LP

Msimerus rastejo na južni ali severni strani.

Janko

nova lisicka

Včeraj zelo lepa - obilna bera, vendar jih je veliko (ogromno) ostalo v gozdu (so bili še premajhni) - Vnajnarje, Besnica, Laze. Sem pa šla pogledat tudi okolica Brezovice (pri Lj.), pa sem našla lepe primerke kozjenogega mesnatovca.
želim vam veliko gobarskih užitkov

robert11

pozdravljeni
sem malo pogledal po gozdu in naletel na lepe marele. pa očitno bodo še rastle.
od drugih gob samo še golobice.
čestitke vsem za lepe gobane. bom moral ponovno v haloze, se mogoče že kaj dogaja ponovno z gobani.
lp, robert

msimerus

Citat od: janko dne 14 September 2017, 10:29
LP

Msimerus rastejo na južni ali severni strani.

Janko
Živijo...severna stran dela :)


Sent from my iPad using Tapatalk