Gobarjenje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 20:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

enastajerka

#345
No pa še ena fotka od včeraj..malo šla po kostanje v okolici Mb, a jih ni bilo veliko...
Lp

Aja...pa sirovke so meni ful dobre vložene..očitno stvar okusa (sem prej prebrala, da je nekdo pisal, da niso vse okusne)...pa spet so se kukmaki malo ponovili..sem jih še kasneje nabrala, pa nisem več slikala.

Pa Rotor..jaz tvojih slik nikoli ne vidim...samo jaz?
Lp se enkrat

Nagi Bator

Citat od: enastajerka dne 05 Oktober 2019, 00:11
Aja...pa sirovke so meni ful dobre vložene..očitno stvar okusa (sem prej prebrala, da je nekdo pisal, da niso vse okusne)...
Jaz sem napisal, da niso vse enako okusne, ne da nekatere niso okusne. Najokusnejsa mi je "krvosocna", ki pa jo tu na Stajerskem bolj redko najdem.
Sicer pa meni, ce niso pripravljene sveze, grenijo. Predvsem kaksna smrekova sirovka - nasploh jih precej tezko locim med sabo.
Je pa to res lahko stvar okusa posameznika. Morda bi jih spet moral poiskusit kak glaž vlozit v kis, sploh zdaj, ko jih je kot listja in trave.

klavir

Sivk, snežk, seveda še ni, posebej zato, ker te gobe največ rastejo na goričkem, kjer se jesenska sezona gob sploh še ni zares začela.lp

Kvader

Citat od: enastajerka dne 05 Oktober 2019, 00:00


Sori, nisem prej videla... Baje je to pašniška kolesnica in je rastla na travniku ob gozdu. Tudi sama je nisem poznala in sem vprasala v temi determiniranje :) Se pa res nisem zavzela kako sem slikala hehe..na razmerje od roba itd...so se mi pa zdele zelo lepe, zato sem jih delila tud v tej temi ;)
Lp

Poglej kako sem določil vrsto gobe. Natančnost pa takšna. Šele, ko mi kdo pove, da to ni isto bolje pogledam vse podrobnosti. Imel sem jo za to gobo: https://urbankulture.com.au/winter-white-oyster-spawn-2kgs/
Leva stran je tvoja fotografija.

rene

Pozdrav :)
Letos je sezona gobarjenja na Štajerskem kar muhasta. Trenutno je še največ marel tu pa tam kak jure. Sem pa že našel sivke/snežke sicer samo par komadov. Moje mnenje, da je na Goričkem bilo do sedaj premalo dežja ampak zadnja runda še zagotovo pride. Naslednji vikend kaže na zelo toplo vreme par stopinj nad 20 in okoli 15 stopinj na 1500 m.n.v. Pomoje zadnja priložnost da se kaj več najde na višjih predelih. V sredo zvečer kaže na lepo zalivanje potem pa toplota vsaj teden dni. Upajmo da še poženejo.
Lp  ;D

blaz3k

Citat od: Boško 77 dne 27 September 2019, 18:52
Lep štatl!
Ampak roko.na srce,če bi gobe prav rasle na Pohorju bi bilo polno slik z nabitimi košarami,pa tudi na bolhi bi jih prodajali za 5e kg. Sedaj je samo en pa še ta ima kilo 15e, če se ne motim!
Sem kar nekaj predelal na Pohorju kod sekač pri G.G.Maribor poznam kje so lepa rastišča ampak letos je porazno!



e n a s t a j e r k a  jaz sem zgornji post razumel kot da me gospod obtožuje laži, prisegam pa da so vse fotografije pristne, pol je to da se branim nedovoljeno, sramotno in nezaželjeno?

blaz3k

#351
Aktualno s Pohorja

,,

pred dnevi in danes:

,

kobanc


počasna

tudi moji tereni na Pohorju so prazni že tri dni  ::)

Nagi Bator

Prejsnjo noc je bilo po vrhovih Pohorja zal izpod nicle, tako da je verjetno to kar je rastlo pomrznilo.
Na sreco prihajajo toplejsi dnevi in bodo verjetno gobe se kaj pognale.

Trixi

Jaz sem predvčerajšnjim nabrala precej dežnikaric in nekaj cigančkov. Videla sem tudi golobice. Jurčka nobenega. V nedeljo bo polna luna, topleje in upam, da bo še kaj jurčkov.

Gobar99

Še raport za Celjsko regijo, 300 - 400 nmv, dokaj strma pobočja.



V torek sm našel kakih 4-5 jurčkov, lepi zdravi, nekaj starih nism pobral. Gobanov ni bilo tudi drugih, niti ne kostanjevk, kozjenogih mesnatovcev kar nekaj, sam jih nisem pobiral, nekaj pšeničnih koprenk, dežniki se najdejo.  Enga brezovga turka sm pobral, neki kostanjev spotoma.

Danes zjutraj na istem območju v petek pa ok, tile z spodnje slike sm jih nabral. Do sobote nism čakal, kr bi jih že drugi pobral, bi blo pa idealno, se je vidlo, da je bil dež ter odgajajo. Kozjenogih mesnatovcev kolk češ, pšeničnih koprenk spet nekaj, jz sm sam gobane pobiral,
Da se najdit, sam so pa poznana mesta ter je trdo delo, velik moram prehodit, da jih najdem. Redko v skupinah. Danes samo veliko hoje,
pol ga pa zagledaš lepotca, pa spet veliko hoje, gledanja pa ga najdeš,..




blaz3k


Včeraj en jure in en rog:


,

TopCat

Osrednjegorenjski gozdovi še ponujajo obilo gobarskih užitkov.  :D Sicer se je rast malce ustavila, a raznovrstnost je še vedno pestra, količine pa (več kot) zadovoljive.  :laugh: Lahko, da bo novi boom še prišel.
Je pa res, kar ugotavljate mnogi, da se je od ene gobe do druge potrebno kar sprehodit. To sem opazil tudi pri lisičkah, katerih nisem našel niti 5 skupaj. Povečini so rasle posamično. Edino sirovke so me presenetile, kjer jih je bilo v enem predelu gozda, kar na kupu toliko, da si dobesedno moral pazit kam stopiš, da ne pohodiš kakšne.

Pa veliko sreče ter užitkov vsem, ki še greste v gozd! :-*

Ivy

Spostovani Topcat,mene zanima kateri osrednjegorenjski gozdovi,seveda ce ni skrivnost?lp