Gobarjenje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 20:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

rene

Nevem kje vi nabirate ampak letos sploh ni slabo na Pohorju.... Na vrhu nabiram že od sredine avgusta pa se enkrat nisem vrnil praznih rok domov. Na višini 1200-1400 so rastle dva tedna nazaj kot nore, sedaj pa je več v nižinah 400-900 n.m.v.
V tem tednu trikrat v gozdu, vsakič med 30-40 komadov pa to popoldan tak da gobe so  :)
Lp  ;D

Boško 77

Jurgovo,Pesek,Osankarica,Šumik,Trije Kralji,Smartno!
Robe samo za vzorec pa še to pogriženo od polžev ,stenic...!
Al pa sem zacopran da vse zgine ko pridem

Triglav

Nekaj današnjih primerkov

kobanc

Na Pohorju je bil zadnji teden teden gobanov, v začetku tudi marel. Vsega je bilo v izobilju.
Nekaj današnjih...
https://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=490572

klavir

Sam sem štorovke (mraznice) že našel in sicer na začetku septembra v Avstriji blizu Goričkega. Šlo je sicer za dobovo mraznico, ki se od drugih razlikuje po tem, da nima obročka in raste tam, kjer je dosti hrasta doba, na primer v Prekmurju in naprej na Madžarskem.

Ta Pravi Gobar

Da se ne boste mantrali na Areh, za Ruško kočo, na Žigartov vrh ... nikjer nič, kaka požrta golobica, skoraj vsaka pa že tudi obrnjena.  Neki Čehi gradijo sredi gozda 1 km naprej od Areha neko mobilec anteno 100 metersko, vse podrto, tudi proti Bajgotovi grapi so pod standardno pohodniško potjo urezali slab KM gozdno vleko predlani, zdaj je tam precej posekano, vse preorano, majko mila kako je ...

Spodaj pod Zarjo je menda kar rast, samo kaj ko se 30 avtomobilov na vsakem mestu kjer je možno parkirat dnevno menja, več pa tudi ne more zrast. So pa še zmeraj male ala 7 - 10 cm, starih nikjer, tak da še ziher nič prej ni raslo. 100 % ni še tu prej nič rasllo, tudi na Žigartovem vrhu ne.  Našel sem kakih 10 malih juretov do 10 cm.

blaz3k

#291
Na Pohorju res nič ne raste razen objavljeno spodaj!
,,,,
,,,,
,,,,
,,,,
,,,,
,,,,
,,







Boško 77

Lep štatl!
Ampak roko.na srce,če bi gobe prav rasle na Pohorju bi bilo polno slik z nabitimi košarami,pa tudi na bolhi bi jih prodajali za 5e kg. Sedaj je samo en pa še ta ima kilo 15e, če se ne motim!
Sem kar nekaj predelal na Pohorju kod sekač pri G.G.Maribor poznam kje so lepa rastišča ampak letos je porazno!


kobanc

Prejšnji in ta teden je bilo daleč od porazno. Podobni bum kot lani. :)
Letos sem jih na Mariborskem Pohorju nabiral v drugem tednu v juniju, v drugem in tretjem tednu v juliju, v zadnjem tednu v avgustu. V septembru pa zelo pogosto. Od prejšnje srede pa do včeraj pa jih je bilo ogromno. Ko sem prebiral tole "jamranje" o Pohorju, sem najprej pomislil, da odvračate gobarje od Pohorja, sedaj pa vidim, da ne rastejo povsod.

blaz3k

Citat od: Boško 77 dne 27 September 2019, 18:52
Lep štatl!
Ampak roko.na srce,če bi gobe prav rasle na Pohorju bi bilo polno slik z nabitimi košarami,pa tudi na bolhi bi jih prodajali za 5e kg. Sedaj je samo en pa še ta ima kilo 15e, če se ne motim!
Sem kar nekaj predelal na Pohorju kod sekač pri G.G.Maribor poznam kje so lepa rastišča ampak letos je porazno!



Boško to je samo pol kar sem posnel imam tudi videe, na FB je moja skupina Prijatelji ki jim je všeč gobarjrnje in gobe v Sloveniji, prijavi se pa boš videl. So pa bolj spodaj do vključno 800 mnm.

Ta Pravi Gobar

Kobanc tak je ja nič ne moreš, sem malo z enimi govoril za Arehom isto tema, nula.  Menda je bil preveč mraz, prej pa je bilo gori tudi fejst suho, vsa voda dol steče.  Verjamem da nižje je, sam sem opazil da je meja Zarja, pod njo so. Drugače leta 2012, 2013 in 2014 skupaj sem gori nabral 500 kg jurčkov, da ne bo pomote, nisem noben burek ...

Boško 77

Grem zjutraj v akcijo javim stanje!

Kvader

#297
Pozdravljeni,

sem pravkar registriran na forumu, redno ga spremljam že nekaj let.
Bi se morda kdo od dolgoletnih gobarjev strinjal z mano, da se gobe na določenih točkah, ki jih imamo za svoje, neprestano selijo ali spreminjajo. Eno leto polno, drugo leto prazno, tretje leto vzorci in četrto leto druga vrsta gob kot smo jih nabirali tri leta. Takšno "kolobarjenje" se lahko tudi časovno razlikuje. Dejstvo je, da so spremembe v rastiščih. To sem opazil letos na Pohorju in je verjetno to razlog različnih mnenj o količini gob na Pohorju.
Včerajšnji primer: 200 m2 poln jurčkov (da definiram poln: nekje na vsakih deset korakov eden) in naslednjih 200m levo, desno, naprej, nazaj od tega področja popolnoma nič, niti drugih gob. Se prestaviš na drugo lokacijo in enak vzorec. V bistvu takole, lahko hodiš 2 ure in ne vidiš nič potem pa v 15 minutah dovolj za cel dan.
Takšna območja z gobami se mi zdijo zelo majhna glede na razmere prejšnjih let. Ko si stopil na nek teren so bile gobe po celem terenu nekako sorazmerno porazdeljene. Letos so mnogo bolj koncentrirane na majhno področje. Takšna so vsaj moja opažanja.

Slika je bila narejena na polovici ceste med progo Partizanka (spodaj) in spodnjo postajo proge Ruška (koča Glažuta). Takšna lokacija je zelo natančna in sem s tem pokazal in povedal kakšne gobe in kje so. Je to morda nezaželeno?


Boško 77

Zavil v haloze
1 jurček
Par lisičk
Cigančkov +mrtvaških tobent morje !
Pol korpeca kostanjev!
So pa ponekod na travnikih šampinjoni!

Ta Pravi Gobar

#299
Ravno sem bil nad Pohorskim Dvorom nad Bergauerjem.  Kar rastejo, je že precej pobrano, enako ogromno Cigančkov, Sirovk, pa tudi precej Kozjenogih mesnatovcev - a gredo tile tudi kot praženi ali v juhi ali so samo bolj za vlaganje ?  Je vsekakor dosti več gob kot pri Zarji. Jurčki kar ob poteh lepo rastejo mladi in starejši. Ne moreš zgrešit.  Lisičk enako samo za vzorec kot pri Zarji. Marele so še vedno mlade kroglice. Precej raznih Golobic, kaka kostanjevka, vse polno peščenih lupljivk - na tone jih je menda. Tu pa tam kaka osamljena rdeča mušnica.  Hvala za info Blaž, Rene, Kobanc  ...