smrčki

Začel/a Martin, 10 April 2010, 19:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

Pozdrav  ;D

Malo se spet javljam na forumu. Vidim da nekatri že vstrajno gobarite, jaz pa imam problem da sem nonstop v službi in tako se nebom mogel udeležiti 17. 4. ko greste gobarit v loko. skratka tu pri nas še ni znakov o smrčkih in mavrahih upam pa da bodo počasi kaj pognali na plano. Kako pa kaj drugot z temi gobicami.  Al sem še prehiter, nekateri pravijo da ko divji česn cveti takrat je pravi trenutek za njih drugi se spet orentirajo po šmarnicah. ???
    Prosim za kak dober nasvet. :angel:

Lep pozzdrav Martin.

klavir

#1
Smrčki in sorodne gobe navadno rastejo po nižinah v drugi polovici aprila (v gorskem svetu maja). Južneje ko gremo, prej se pojavijo. Sam sem smrčka najbolj zgodaj našel 8. aprila (predlani). Načeloma je res, da takrat cveti tudi čemaž, ki ga lahko skupaj s koprivami in regratom seveda tudi naberemo, zlasti če je bolj malo gob. Rastišče je ponavadi loka, čeprav kot gniloživke lahko zrasejo praktično kjerkoli. Sam sem jih tako enkrat našel v travi na robu travnika ter v igličastem humusu na Bloški planoti v začetku maja, ko sem bil slučajno tam. Smrčke ni prav enostavno najti, najbolje je vedeti za rastišče. Potem jih je lahko na enem mestu zelo veliko, čeprav rasejo tudi posamezno.

Pa veliko užitkov ob nabiranju...

Martin

Klavir hvala za par nasvetov. :o

Ja kaj se tiče rastišč jih nekaj poznam. Tam so včasih množično rasli smrčki vmdar tam nekako nimam več sreče mislim, da tam več ne rastejo.Tako da mi druga ne preostane kot da se odpravim poiskat nekaj novih rastišč. Namigov kje iskat imam dosti a to še ne pomeni, da vem kje točno iskat tu pri nas dosti nabirajo ob reki muri  upam, da bom mel letos kaj več sreče in res našel par teh gobic. :'(

lp.Martin