Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

snežka

Anica, res vas zelo pogrešamo!  :) :) :)

robertino


slavko

Na prvih treh posnetkih od zgoraj navzdol je janeževa žilavka. Sledita dva posnetka črtkanega koška.

Lep pozdrav,
Slavko

TopCat

Počasi in vztrajno se kažejo...  :D ;D

as

Je že kdo našel sivke, (snežke).?

bredagobica

Tudi na Gorenjskem gobe rastejo. Nekaj utrinkom s konca tedna...

Ta Pravi Gobar

Bil danes malo nad Pohorskim dvorom, na starih placih ki sem jih obiskoval bolj pred 30 leti.  Tam so bile včasih snežke, ampak jih leta nisem našel, ali pa kake 3 - 4 posušene ... Danes tudi nula. Pa so bile včasih že od začetka oktobra. V 70 - ih letih sem šel s starši nad Razvanje v prvi mali gozd, smo prišli proti vrhu, pa vidimo v listju vse sivo, košare na tla, veje v roke, umikali smo listje, to je bilo vse sivo.  Tisoče in tisoče snežk.
Pobrali smo vsak polno košaro srednje velikih gob. Ostale so še tisoče komadov.  Zdaj pa kakih 20 ali več let ne Pohorje ne Dravsko polje nič. Seveda jih je bilo kot smetja po Dravskem polju ravno tako. Pa tu kjer je pentlja avtoceste pri Dobravi, pa tam kjer je Avto Kolmanič - to je bilo snežka pri snežki.  Enako Borovih glivcev, marel, turkov, pa tudi jurčki so bili tu kjer je pentlja ravno. Pa v Prlekiji - okolica Polenšaka so bile same snežke povsod. Danes sem videl  kake meni neznane zadeve ki so menda kar vse neuporabne. Je pa v gozdu tu pa tam po novem tudi tu že Navadna Barvilnica, parazitska rastlina, ki je je Dravsko polje polno. Milijoni komadov že rastejo.  Pri Marjeti so že celi hektarji tega zelo strupenega plevela, ki se izjemno hitro širi okoli.  Evo en link z opisom :
https://www.tujerodne-vrste.info/vrste/navadna-barvilnica/

Slavica999

Živjo!

Ali mi lahko kdo svetuje kje nabirati sirovke v okolici Ljubljane?  :)

Hvala in lep dan,
Slavica

gusar76

Citat od: Slavica999 dne 19 Oktober 2020, 20:42
Živjo!

Ali mi lahko kdo svetuje kje nabirati sirovke v okolici Ljubljane?  :)

Hvala in lep dan,
Slavica

Letos sirovk ni prav veliko. Ponavadi so množične na južnih obronkih Barja, na visokih dinarskih planotah osrednje Slovenije, v dinarskem jelovo-bukovem gozdu. Včasih tudi na Gorenjskem, predvsem v nižinskih gozdovih močvirnih območij, kjer prevladuje smreka. Ampak, kot že rečeno, letos je zelo slabo. Ravno danes sem gobaril nad Vrhniko. Dobil sem precej marel, videl nekaj sirovk, v glavnem starih in črvivih, tudi štorovke, ki so značilne za to območje so stare in zelo, zelo redke! Skratka, ne najbolje! Jurčka niti enega, niti lisičke - te nerade rastejo v kraških hostah!

LP

Kuglfish

V nedeljo sem nekaj mladih sirovk nabral na Kureščku.

Triglav

Gozd se počasi prazni

Ta Pravi Gobar

Tak pa naš kolega v Nemčiji nabira zdaj - sploh od 11. minute naprej je mega :
https://www.youtube.com/watch?v=yPfH4cxys-Q

Slavica999

Najlepša hvala vsem za prijaznost in informacije. Upam, da uspem tudi sama najti kakšno sirovko.

Lep pozdrav,
Slavica

Primorec

Dobite jih na Krasu sirovke namreč.
Sem ravno v nedeljo šel pogledati moj kraj med Sežano in Tomajem in v nekaj minutah nabral marele, sirovke, ovčarske lupljivke in enega krasnega turka.

Triglav

Moj jutranjni sprehod po gozdu