Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

 :)
Hvala za hiter odgovor.
No vidim ,da sem se krepko uštel ko sem mislil ,da so štorovke.Zanimivo pa da sploh lahko kaj zraste v tem času no zime ravno letos ni vsaj men se tak zdi.

Vidim ,da ste najavili nov program za letošnjo sezono zanimivo. Upam ,da se bom lahko udeležil katerega gobarjenja med prvimi gobami se najbol veselim mavrahov a bo še treba malo poičakat. :-\

Lp
Martin

klavir

Danes sem se po dolgem času spet potikal ob stari strugi reke Drave - pri Staršah - brez resničnega upanja, da bi kaj našel. In res se je skoraj vse do konca zdelo, da bo to le kar naporen dvourni sprehod po neshojenem snegu, sledenju živalskim sledem ter napenjanju oči, da bi vendarle kaj zagledal. Toda - zaman... Nato, čisto na koncu, pa je prišla pred oči tale podoba vsaj tisočih majhnih oranžnih klobučkov gobic; od šele porajajočih se do že zrelih primerkov. Kdaj so uspele zrasti, ko je že pol meseca temperatura čez dan okoli -10 stopinj, ponoči pa še veliko manj, naj raje ostane uganka. - Še enkrat se je pač pokazalo, kakšne ekstremne razmere zmorejo premagati živa bitja samo zato, da bi nadaljevala svojo vrsto...


Slika ni najboljša, saj zaradi direktnega sonca ni bilo enakomerne sončne svetlobe...

lp

matjazz

Izjemno, čestitam :)

Martin

 :P :P :P

Bravo klavir zanimiva slika.
lp martin

Lemedis

Tudi na pustni torek se najde precej zanimivega. Obiskal sem krajinski park Šturmovci in naletel na kar nekaj starih zimskih panjevk in na malo manj povsem majhnih. Razen nejedilnih gob za determinacijo sem našel še dve rumeni drhtavki ter preplašil tri zajce tik ob izlivu Dravinje v Dravo.





lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

koli

Dobr večer!

Tale forum je eden izmed mojih ljubših...že nekaj časa ga spremljam in bil mi je nekjakrat že v dobro pomoč. Ker pa tudi sam rad gobice nabiram, sem se letos odločil malce sodelovati v debati in tudi sam pustiti kakšen namig ali dva.

Se slišimo!

Lemedis

koli dobrodošli na forumu.  Veliko gobarskih užitkov vam želim,
lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Gobar88

tudi jaz začnem letos sodelovati v tej temi, upam na kakšne lepe primerke jurčkov, lisičk, marel..., ki jih z veseljem  prilepim  ;)  :police:

tdk

Prijazen gobarski pozdrav z Goričkega!

Glede na vremensko stanje;predvsem temperature bi morale verjetno kmalu pogledati na plano marčevke(zame osebno najboljše gobe poleg sivk).Sicer nisem hodil še nič po gozdu preverjat;bom pa v naslednjih dneh pravgotovo šel preverjat...je že kdo stikal letos za marčevkami?So že zunaj ali smo še datumsko morda; vremensko pa sigurno ne prezgodnji?

lp tdk

Martin

 ;D
Pozdravljen Koli in gobar23 .
Lepo ,da bosta sodlovala na forumu in upam ,da bosta prilimala par lepih fotk.

No sezona se bo kmalu začela prve moje najljubše gobe mavrahi, smrčki potem v maju pa že itak lisičke in nato prvi gobani.
Mislim ,da bo letos dobra gobarska sezona le dežja mora bit dosti.

Vsem želim dobro sezono in ne pozabit kaj je najvažneje v gozdu NOŽ SEVEDA . :police:

Gobe očistimo na mestu najdbe,gob ki ne pobiramo pa se jih ne dotikamo. In gozd za sabo pustimu čist in neuničen .

Lp
Martin  :o

Gobar88

tdk
kje pa nabiraš? tudi jaz hodim na goričko gobarit

Martin

 ;D
pozdrav
Zanima me a je že letos gdo iskal marčnice teh gob še nisem jedel tud nabiral ne. Zanima pa me kje se najdejo mislim kakšen gozd in višina a rastejo tud na pohorju.
kako jih pripravit se dajo tud pražene z jajci al ne.

Prosim za kakšen koristen nasvet. :P

Lp
Martin

klavir

Oj, mislim, da kakšne bujnejše rasti marčnic letos še ni bilo, to se vidi tako po stanju na forumu, kot po tem, da se na občnem zboru Lisičke tokrat res nihče ni hvalil s kakšnimi bajnimi najdbami - pa najsi bodo resnične ali ne. Stanje je ponavadi tako, kadar je februarja še mraz, kot je letos bil - tedaj zakasnijo in jih najdemo v večjih množinah v drugi polovici marca ter prvi polovici aprila. Slabo je seveda to, da se suho vreme prejšnje jeseni kar nadaljuje in nadaljuje; če ne bi bilo tistega snega, bi lahko bila že polomija. Tako pa še jutranja rosa naredi svoje; ko bo pa topleje, na primer od začetka aprila, pa bo moralo začeti deževati, sicer bomo imeli saharo...
Kar se tiče rastišč, jih sam največ najdem na Goričkem, nekdaj so rasle tu v Slovenskih goricah, na Kozjaku in vznožju Pohorja (na vrhovih Pohorja po nekaterih informacijah naj ne bi rasle, sicer pa bi bil tamkajšnji pravi čas zanje šele prva polovica maja) - moram pa reči, da sem vsa omenjena rastišča opustil, saj gob tam ni več in hodim samo še na Goričko. Moram priznati, da letos sploh še nisem šel nabirat marčnic, ker tako kot verjetno tudi nekateri drugi čakam, da bodo prišle kakšne informacije, da rastejo - na Goričko je iz Maribora le daleč...
Priprava teh gob pa je univerzalna, na kakršenkoli način so odlične.

Lep pozdrav,
Ivan

Martin

 ;)
Ivan hvala za hiter odgovor.

Res je suša se vleče že iz lanskega leta. Upam ,da bo res prišel dež oziroma ,da bo letos več padavin drugače bo res katastrofa glede gob.

No sem pa lani v začetku aprila (10.4) našel prve mavrahe, ki so super z jajčko tak da upam na dež.

Lp
Martin

Gobar88

ja še malo pa se bo začelo  :laugh:

Imam pa eno vprašanje ....
že večkrat se mi je zgodilo da sem naletel na kakšno najdišče kjer sem nabral gob več kot je dovoljeno ( logično da jih nebom pustil če so na enem mestu )   :angel:
in zdaj je vprašanje ker se peljem gobarit po 30 km, in je možnost da naletim na može v modrem, imajo oni kakšno pravico zajebavat za količino gob ki sem jih nabral ?
:police: :police: