Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - janko

#1
Nabiranje gob / Gozdni bonton
04 Januar 2022, 20:29
LP

Vsem na forumu želim uspešno leto 2022. Našel sem na strani Gozd in gozdarstvo, dober obširen opis, kako naj se podamo v naše gozdove! Ta tema je vsako leto občasno omenjena v temi "Gobarjenje". Menil sem da ne bo nič narobe, če na tej strani dodam povezavo. Morda pa bo komu tudi koristila povezava, https://www.gozd-les.com/obisk-gozda/gozdni-bonton .

Lep pozdrav pa obilo veselja v gozdovih

Janko
#2
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2021
26 November 2021, 09:40
LP

Hvala za hiter odgovor.
Ja ta pa je pravo ime glede za gobo, ki raste, tu okrog glede na moje opazovanje le te. Zanimiva goba.

To je torej Velika nožničarka. Zanimivo ime !

Janko
#3
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2021
25 November 2021, 23:00
LP

Evo v tem letu rastejo že dva meseca. Potem se je rast prestavila, novembra nižje stran od hiš. Slavko je 2018 napisal, da naj bi po slikah to bila " tenkobetna gostolistka ". Ali to še drži za gobo na slikah. Moti me to, ker ne raste kot jurček ampak ima v betu nekakšno ovoj kot bi rastla iz jajca...  V Oktobru, enem dnevu zrastla iz nič do 10cm višine. ni pa se še odprla, ima lep bel debel bet...

Imam jo za okras in glej ga zlomka, ko je bil ta minus čez noč, jih je nekdo vse odnesel. Ena je ostala na tleh drugih ni bilo nikjer. Upam da mu bodo teknile... Meni je lepša, ko raste kot na krožniku.

Janko
 
#4
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
21 November 2021, 12:35
LP

Ja super, Ta Pravi Gobar, da imamo še vodo. Jaz imam nabiranje gob tudi za spremljanje narave. Letos so me presenetili vodotoki okrog Golice, ki so presušeni. Bil je tam Junija in Septembra 2021. Narava bo preživela. Se pa spreminja. Poskrbeti bo treba za vodo, gozdove, travnike, njive, da bomo imeli kaj pobrati... Bilo je govora o gozdnih posekih... Tu se dela slabo po mojem mnenju. NI dobro narediti golosek, potem pa čakati, da se bo drevje samo zarastlo. Sonce bo uničilo podrast in škoda bo velika. Se bo morda zarastlo, a za naše zanamce. Mene so učili, da je treba gozd redčiti ob pravem času. Tudi to, kar se je zgodilo od žledolomu v Sloveniji, ni naravni pojav, to je izreden dogodek. Tu lahko človek z svojim znanjem veliko pripomore !!! Ni pa vedno tako. V Sloveniji so določeni gozdovi in ostale površine v lasti države. Potem po 2.svetovni vojni so veliko gozdov podržavili. V njih danes malo dreves, a ni povsod enako... Poznam področja, kjer je vse prazno. Veliko je za postoriti. Tu bi rekel, da je prilika za mlade ! Trenutno stanje pa se baje celo slabša, manjka lesa v Sloveniji... Vse to ne sodi v gobarski forum, a brez dreves in vode nebo nič. Rabimo sonce, dež, tudi senco.   

Lep gobarski pozdrav

Janko
#5
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
20 November 2021, 18:45
LP

Sezona se počasi zaključuje. Letos je polna narava polna presenečenj. Dežja spet ni ? Nekaj gob sem vselej uspel najti za ozimnico in sosede. Pol gob najlepših, podarim za dobro sosedske odnose. Letos so tudi področja, ki so bila celo brez gob. Je to bilo kdaj v zadnjih 10 letih. Če se ne motim je vsako leto bilo, kar dovolj obilnih rastišč. To pa je rekordno malo vode. Opazil sem celo upad izvirne vode na polovico.

Janko 
#6
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
18 November 2021, 19:56
LP

Tu je povezava na pravilnik o izvajanju sečnje, ravnanju s sečnimi ostanki, spravilu in zlaganju gozdnih lesnih sortimentov. Tako piše v zakonu. Zavod za gozdove pa bi moral imeti nadzor. Link: http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV2997# . Videl se tudi primere redčenja gozda v smrekovih gozdovih pod Golico. Hosta, ki je pregosta, ne bo obrodila. Mlajše smreke so bile na vsake pol do enega metra. Zato je včasih poseg nujen.

Janko
#7
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
05 November 2021, 20:49
LP

Odlično Everton in ostali. Gobe so ustavile rast. Padlo je kar nekaj dežja in pa velika količina listja. Gozdovi so sedaj paša za oči in tiste, ki iščejo dobre posnetke in tudi malo miru. Tla so pokrita z "deko", kar pa ne pomeni, da gredo gobice spat. Videl sem veselje močeradov, ki oblikujejo gobe, malo po umetniški plati. Tudi njim pripada del jesenske pogače. To se vidi tudi iz objavljenih slik. Hvala vsem za objave.
Nič pa ne vem, kaj se dogaja nad 800 nmv. Bo tam še kaj gob zrastlo v tem letu !

Lep gobarski vikend želim vsem

Janko 
#8
LP

Pogledal sem za "google lens". Razvit je bil že leta 2017. Ta program je zame celo že "vohunski". Prepoznava tudi objekte, obraze, odtise, tekt, prevede besedilo, QR kodo in kdo ve kaj še. Potrebna pa je tudi občasno povezava do interneta ? Osebno se malo distanciran od takih programov, ki so tega sposobni. Res pa je da, če bo program sposoben prepoznati gobo, živali, liste... in se ne bo zmotil, bo znal tudi prepoznati vse ostalo. " Google Lens vam omogoča, da poiščete to, kar vidite, hitreje dokončate opravila in razumete svet okoli sebe, pri tem pa uporabite samo kamero ali fotografijo ". https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.ar.lens&hl=sl&gl=US . V to kar piše v opisu malo dvomim, ker zveni kot marketing...

Bom še kar ostal pri starem. Če gobo poznam jo poberem, drugače pa naj bo za druge gobarje in krasi naravo.

Janko

Janko
#9
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2021
03 November 2021, 12:57
LP

Velikost sem slik na telefonu, sem rešil šele v tem letu. Pomislil sem pa mora biti na spletu program ki zna več. Naložil sem dol tri programe in jih sprobal. Enega sem takoj odstranil ker je imel polno reklam in povezave ... Našel pa sem " open camera " ki nima reklam in veliko paleto izbire resolucij... Tega imam sedaj naloženega za fotke ki jim dam na mail , forum itd.  Imam Samsung mobi, stari foto original sem obdržal, samo dodal še tega. Slike tudi zlaga potem v posebno mapo. Zame je to super. Prej sem imel mali Canon IS110, sedaj je ostal doma... Ponavadi ko slike naložim, pošljem tudi preverim če je prikaz v redu na forumu. To je to glede prikaza slik na forumu.

Janko
#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
01 November 2021, 18:03
LP

Z prijateljem sva nekaj let hodila skupaj v hosto po gobe. Njemu se je vedno mudilo, jaz pa sem rad nabiral v miru in počasi. Če on ni po pol ure nič našel je že stokal po hosti in hotel domov !!! V primeru pa, da je gobe našel, pa je bil tiho "ko miška", nabral tudi celo košaro skoraj pred mojim nosom.. To je zgodba o tem, kdaj se kaj objavi in kdaj ne ?

Mogoče je, da gobarji ne objavijo nič tudi takrat, ko je gob dovolj za nabirat... Razlog poznamo vsi. Vsaka objava pomeni naval na tisti konec, kjer gobarji običajno nabirajo ! Evo prejšnji teden je bil mraz ki je ustavil rast...Kaj bo prinesel November bomo videli kmalu. Dež že prihaja to je dobro za vse, tudi vodotoke, ki so nenormalno prazni.
Morda ima kdo podobne izkušnje...

Janko 
#11
Nabiranje gob / Odg: Videoposnetki (gobarjenj)
01 November 2021, 11:15
LP

Video je tudi uporaben, ker je poleg tudi zvok ! Z posnetki gob, ne vidim kake dodane vrednosti... Sam sem osebno še vedno za eno, dve, tri, dobre fotke ... Ta lahko pove veliko več kot film. Opažam na družbenih omrežjih veliko neokusnih animacij, kot da ni kaj lepšega za napisati, sporočiti... Ja to je moje mnenje.

Janko 
#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
27 Oktober 2021, 19:59
LP

Toliko, kot sem v tej jeseni prehodil, pa še ne ! Gob se najde nekaj, a jih je potrebno kar iskati. Na terenih, kjer nabiram v širši okolici Ljubljane je polno gobarjev. Ta teden je rast gobanov padla na nulo. Najde se kak stari goban in pa veliko lepih rdeče-pikastih mušnic, ki krasijo barvito jesen. To je pa to. Lisičk nisem našel nič. Temperature so padle na par stopinj, ni padavin, tako da veliko vprašanje, kaj nam lahko prinese november. Tu je nekaj slik zadnjih nekaj dni...

Lep gobarski pozdrav

Janko
#13
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
18 Oktober 2021, 22:06
LP

Super Vidak. Privoščim take novice.

Jaz ima par terenov, ki pa jih v pomankanju gob, obiskuje vedno več gobarjev od drugod. Veliko jih ima prazne košare. Se pa strinjam, da je potrebno morda tudi zamenjati terene. Morda na mali hrib v bližini, ki ni toliko znan. Če povem primer. Prejšnje leto sem jih največ dobil, ravno na Planini pod golico. To leto tu ni gob. NIČ. To se ni zgodilo v zadnjih 15 letih. Druga Lokacija so Janče, najvišja točka v Ljubljani. Tu je terenov za prehodit veliko, a so tudi zelo strmi. Tako, da moraš poznati terene... Je pa tudi naval gobarjev zelo velik. Cena gob na Ljubljanski tržnici je 40 eur, pove vse. Razvadili smo se, da imamo polne košare. To je moje mnenje in velja samo zame, da ne kdo jemal tega osebno.

Na Planini pod Golico je bila ta teden dva dni slana. Struge so suhe, vode ni. To ni v redu za naravo. Preveril včeraj !!!
Imam tudi podatek jutranja "slana" v Vodicah v sredini tega tedna. Malo je zgodaj za tak mraz, veter !
Ampak napoved je dobra, tako, da se nikoli ne ve kako bo naprej, gobarska sezona še zdavnaj ni končana...

Veliko veselja želim, pa četudi samo ob kostanju

Janko


     
#14
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
12 Oktober 2021, 22:58
LP

Čez vikend veliko prehodil a imel tudi malo sreče... Kostanjev je veliko, gob pa sem našel za dušo dovolj.
Nekaj slik slikano z programom "Open camera" brez obdelave.

Janko
#15
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
12 Oktober 2021, 22:35
LP

Moja izkušnja z nalaganjem slik.. Na telefonu Samsung  je tovarniški foto program "Fotoaparat", ki je zelo omejen. Po štirih letih pa le pomislim, morda pa je na trgovina play kak program za foto, ki ponuja več možnosti nastavitev. Našel sem "Open camera" brez reklam in veliko izbire resolucij. Sedaj izberem za gobarjenje resolucijo 640x 480, format je samo 4:3. Sliko dodam obrez obdelave na forum.
Morda sem komu pomagal. Telefon pa direktno priklopim na PC odprem mapo in skopiram slike !

Janko