Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

fotogobar

Lojze07

mislim, da ima možakar na fotki v sredini malo starejšega in precej premočenega turka in ne grenivca :)

Dare

Pozdravljeni forumaši,

Gobe so ampak je premrzlo. V petek sem nabarl cca 2 kg lepih jurčkov. To je bilo še pred prihodm hladne fornte. Nabiral sem cca 2 uri na nm. od 1200 do 1400. Cel čas je padal dež.
V nedeljo sem šel na drug plac vendar v bližini. S placa sem slikal prekrasno pogorje Košute kjer se vidi, da je od 1600-1700 nm. padal celo sneg. Drugače je v gozdu ponoči zelo mrzlo kar se je videlo tudi po gobah, ki so bile vse zelo majhne in so kar nehale rast. Če ne bo otoplitve letos gob ne bo več veliko. Drugače pa sem od 15.8.2015 gobaril vse do tega vikenda na cca 3-4 dni in vedno nabarl vsaj 1,5kg. Plac je Pod Storžičem in menim, da je eden boljših v Sloveniji.
Še eno vprašanje za Slavkota. Katera goba je na zadnji slikici? Hvala za odgovor in prijetno gobarjenje še naprej vsem skupaj.


Dare

jurčkoljub

Fotogobar

na sliki zagotovo ni turk, ker turk pomodri ko ga odrežeš...tale pa ni čisto nič moder tam, ko je odrezan. Mislim, da bo kr držalo da je grenivec. Sicer bo pa sam zagotovo znal povedat, če je bilo kosilo kaj grenko☺

enastajerka


Joj kak ste že tečni s temi prevelikimi in premalimi...pravzaprav samo s slike itka ne morete videt koliko cm ima katera goba, ko se gre za premajhne...

Kar se tiče gobe, ki jo ima Veritas Vincit na sliki... se meni tudi zdi, da je turek, saj se po betu vidijo tipične luskice, ki jih grenivec nima...

Dare...si bom dovolila omeniti,.da imate na fotki rdečkasto mušnico... sem jih letos veliko nabrala, tako da jih takoj prepoznam..rdečkasti bet, nasploh meso...

LP


tomazj

Tudi mi trije smo včeraj našli prve letošnje jurčke. Na višini med 600 in 700 metrov.

http://shrani.si/?f/82/GUMaDll/201509061132231.jpg][/url

mattyy

Pa cajtngi v košari pa samo take.

PrviProgram

Dare, na sliki je rdečkasta mušnica ali kot ji po domače pravimo bisernica. Meni odlična goba, ko jo najdem, se je bolj razveselim kot jurčka, sploh, če je tako lepa, kot je ta  na sliki.

Dare

Joj, hvala za odgovor. Moram se včlanit v eno društvo, da se malo naučim tudi o ostalih gobah, da bom lahko še druge nabiral in malo popestril kuharski "repertoar":)

brko

Dare, našli ste rdečkasto mušnico (Amanita rubescens).

Lep pozdrav,
Slavko

ROGLA

Dare

Meni je ta goba amanita rubescens,druga najboljsa goba takoj za amanita caesarea,karera je zascitena in naj je nebi nabirali.
Pripravim pa si jo tako,da olupim klobuk in gobo specem na svinjski masti do rumene  skorje.
Nato gobo  med dva kosa kruha,ni boljsega sendvica...

Andrej Banko

Jaz sem šel v soboto kar med rahlim dežjem malo brskat v ne preveč odaljene gozdove v okolici Lukovice pri Domžalah
in se prepričal, da je v nižinskih gozdovih zaenkrat res prava žalost. Vsaj v osrednji Sloveniji. Za pest lisičk in štirje cigančki.
No, za eno manjšo porcijo z jajci je bilo. Nasploh je gob komaj za vzorec ...
Včeraj pa precej drugačna pesem v gozdovih nad Jelendolom. Sicer tiste gozdove bolj slabo poznam, ker sem bil tam prej le enkrat,
ampak sem našel kar lepo število jesenskih gobanov in kar nekaj lisičk. Le teh je bilo res ogromno - večina zelo majhnih.
In očitno jih ljudje ne nabirajo tako navdušeno kot jurčke. Ja, je res precej več dela z njimi.
Tudi sam sem opazil, da so bili vsi gobani majhni. Tam od 5 - 10 cm. Nekaj tistih res majhnih "pikotov" ( 2-3 cm ) sem pa pustil,
čeprav pridznam, da kar malo s težkim srcem.  ;)


enastajerka

Moje današnje... Sem prišla v temi domov, tako da skupne slike niso najboljše. Nekaj tamalih jurčkov sem si še pustila za drugič - upam,da me bodo čakali čez par dni :) Drugače je pa kar vleiko različnih gobic bilo. Ogromno golobic, a večinoma razmočene in pojedene - enako sicer tudi jurčki - polži so res na čisto vseh gobah...Nekaj malega lisičk...drugače pa tudi vleiko gob, ki jih nisem poznala..

aja na Pohorju to...

Lp

enastajerka

Pa še par slik...

SkatJK

Vsi gobarji lepo pozdravljeni! Tole je moj prvi post v ta forum .Sicer že dolgo nabiram gobe in jih nekaj poznam, nabiram pa jih le nekaj najbolj znanih: Jurčke, lisičke, golobice, pečenice, in seveda dežnikarice pa še kakšnih par. 

Včeraj sem spet našel zelo lepega gobana, ki pa ga ne poznam, ga v moji knjigi(Stropnik,Tratnik,--) ne najdem in ne znam določit . Klobuk je rdečkasto rjav žametnega otipa, trosovnice zelene zelo velike luknjice, bet trd, pod klobukom rumen, pri tleh rdečkast , na otip svilnat, meso prijetnega vonja belo, na prerezu počasi postane rožnato. Ga kdo pozna?http://shrani.si/f/C/9g/yFwoFtb/p9070214.jpg

in še ta slika  http://shrani.si/f/x/J1/4AqGwduI/p9070213.jpg[/img]]

robert11

sory, enaštajerka, ampak res si ne morem da ti ne bi napisal - a res moreš pobrat vse kar vidiš?
od tistih golobic ne vem če so 3 uporabne. no vsaj jaz bi pobral kvečjemu 3 med temi ki si jih ti pobrala. ostale se mi res ne zdijo uporabne.
no pa brez zamere.
sam bom danes pogledal za golobice v nižinah.

lp
robert