Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - Ale

#16
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
08 Avgust 2018, 09:29
Hvala.

Tole je pa po vsej verjetnosti Žametna lisička:
#17
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
07 Avgust 2018, 19:24
Prosim za determinacijo:

1. Zanima me vijoličasta različica lisičke ...


2.

3. Mislim da je Črni kuštravec ...



Ali kdo ve kako ga sploh uporabljat, glede na to da ima nek medel okus, in hitro spreminja barvo? Kako obstojna je ta goba?
Ali pa je to goba, ki jo uporabimo le v primeru, da smo življenjsko ogroženi in nimamo kaj drugega za napolnit želodec?

Rastišče na Pohorju.
#18
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
19 Junij 2018, 20:18
Hvala Slavko. "Bukovinska skledica" je spuščala oblačke trosov skozi luknjo, ko si se približal. :)

Lep pozdrav,

Alenka
#19
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2018
19 Junij 2018, 16:38
Pozdravljeni, prosim za determinacijo:

1.
   

2.
   
Oboje najdeno v Brkinih konec maja.
#20
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
15 November 2017, 18:20
Pozdravljeni,

prosim za determinacijo spodnjih fotografij:

1.

2.

Rasle so na nadmorski cca. 600 m, na pašniku in apnenčastih tleh. Št. 1 nimajo nekega posebnega vonja ali okusa.
Fotografirano v začetku novembra.
#21
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
19 Oktober 2017, 18:55
Hvala Slavko, ko gledam fotografije navedene gobe, vidim da ustreza najdeni. Kljub navedbi, da je užitna, me njen vonj in okus ne pritegne, da bi jo uživala. Se najde kaj boljšega ...  :)
#22
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
19 Oktober 2017, 13:20
Prosim za determinacijo spodnje gobe:


Nima prijetnega vonja niti posebnega okusa. Najdena na rastišču črnomekinastih mraznic.
#23
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
16 Oktober 2017, 14:44
Hvala za vse determinacije Slavko.

Zanima me še spodnja golobica, katere vrste je:



Je vinsko rdeče barve, tudi ko jo olupiš, prijetnega vonja in okusa.

#24
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
16 Oktober 2017, 08:52
Pozdravljeni, prosim za determinacijo:


Nimajo prijetnega vonja, rastejo v mešanem gozdu, v družbi sirovk, štorovk, gobanov ...
#25
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
12 Oktober 2017, 13:27
Pozdravljeni, prosim za determinacijo.

1. Zanimajo me leve gobice, ki rastejo poleg mraznic


2. Tudi te gobe rastejo na istem rastišču kot mraznice


3. različni odtenki mraznic:

a)
b)
c)
d)

#26
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
08 Oktober 2017, 08:30
Hvala Robert in Slavko.

Se spomnim da smo jih nekaj nabrali, ko sem bila še otrok, vendar jih v prehrani nismo dosti uporabljali, ker starši niso bili povsem prepričani v užitnost gobe, kljub sosedovemu zagotovilu, da so užitne. Mi lepo dišijo, vendar me ne prepričajo, da bi jih nabirala. Je drugih užitnih in dobrih gob dovolj, za mojo družino in prijatelje.

Tako majhnih primerkov meglenk še nisem videla, zato jih tudi nisem prepoznala.
#27
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
07 Oktober 2017, 20:10
Pozdravljeni, prosim za determinacijo:



Najdena pod kostanji, višina najvišje gobe cca. 5 cm, prijetnega vonja po moki. Na prvi pogled sem bila prepričana, da je jurček.
#28
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
02 Oktober 2017, 10:11
Hvala Slavko.

Samo če pripomnim, pod št. 8. sta dve različni golobici, ene pečejo, druge so užitne. Je pa zelo majhna razlika v odtenku barve klobuka.

Prosila bi še za determinacijo teh gob, ki dišijo po kislem, so pa dobre in sladkega okusa. Klobuk ima premer 3-6 cm, višina gob tudi do 5 cm. Rastejo posamično.
#29
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2017
02 Oktober 2017, 10:06
Leedo #580 ... 3. je užitna sirovka, za ostale ne vem
#30
Nabiranje gob / Odg: Katere gobe so to?
02 Oktober 2017, 08:57
Kožico je potrebno olupit, bet je navadno trd, zato se ga ne uporabi. Za sušenje niso primerne, za vlaganje tudi ne. Najboljše jih je pripravit sveže - z jajci, v omaki v mešanici z drugimi gobami ali juhi, prav tako v mešanici z drugimi gobami. Hitro so mehke, zato jih ne kuhamo predolgo. Navadno jih dodamo v omako ali juho malo pred koncem kuhanja.